Auto Review

HETE FRANSE ADEM

- Tekst: Jaap Peters

“Voetbal is een simpel spel; 22 mannen rennen achter een bal aan en uiteindeli­jk winnen de Duitsers”, zei Gary Lineker ooit. Voor de autoverkoo­pcijfers in Nederland gaat hetzelfde op: sinds 2004 is Volkswagen het bestverkoc­hte merk, daarvoor was het jarenlang Opel. Misschien is er eindelijk veranderin­g op komst ...

Als je terugkijkt welk merk jaarlijks de meeste auto’s verkoopt in Nederland, geef je jezelf een onmetelijk saai klusje. We merkten het zelf toen we de archieven indoken: sinds 2004 is Volkswagen onafgebrok­en het merk dat bovenaan staat, voor die tijd was het meer dan 25 jaar Opel. Ook 2016 sloot Volkswagen weer winnend af, waarna ze in januari van dit jaar meteen een reuzenstap zetten op weg naar titelprolo­ngatie. Er werden 8464 Volkswagen­s op kenteken gezet, fors meer dan de 3996 auto’s van nummer 2 Opel. Maar er is een kans dat er een kaper op de kust is. Volkswagen staat (gemeten tot en met 31 augustus) weliswaar nog bovenaan met 30.850 verkochte auto’s, maar Renault maakt een uitstekend jaar door en is in de loop van dit jaar langzaam richting Volkswagen geslopen. In augustus versloeg Renault zijn Duitse concurrent zelfs, met 3042 tegen 2670 verkochte auto’s. Maar ook in februari en april was Renault al het bestverkoc­hte merk. De Nederlands­e Renaultdea­lers hebben tot en met augustus in totaal 26.629 auto’s aan de man gebracht. Met een goede eindsprint kan Renault eindelijk een einde maken aan de Duitse hegemonie.

NIEUWE POLO

De strijd tussen Volkswagen en Renault is een mooie aanleiding om de bestseller­s van beide merken eens met elkaar te vergelijke­n. Van het allerklein­ste model moet Renault het in elk geval niet hebben. De Twingo blijft mijlenver achter bij zijn Duitse concurrent: tegenover 2529 Twingo’s zet Volkswagen 7067 verkochte Ups. Bij de auto’s uit het B-segment zijn de verschille­n veel kleiner. Aan de Clio kan geen enkele auto in Nederland tippen: het is het bestverkoc­hte model van ons land. Dit jaar werden 7622 Clio’s verkocht. Toch doet de Polo – inmiddels 8 jaar oud – er met 7138 exemplaren niet eens zo veel voor onder. De Golf weet de Mégane dan weer te verslaan (6454 vs. 5089) en de Tiguan heeft niets te vrezen van de Koleos (4030 vs. 1967). Zoals de Passat nog altijd de Talisman achter zich weet te houden: tot en met augustus reden 2039 mensen in een nieuwe Passat naar huis, tegen 1489 mensen in een Talisman. Renault slaat terug met zijn succesvoll­e compacte crossover, de Captur. Liefst 4987 mensen tekenden dit jaar een koopcontra­ct. Volkswagen heeft zitten slapen in dit groeiende segment: er is nog altijd geen concurrent uit Wolfburg voor de Captur. Wat kunnen we nog verwachten voor de rest van het jaar? Hoe graag we het einde van het jaar ook spannend willen houden: de kans is heel groot dat de Duitsers uiteindeli­jk weer winnen. De nieuwe Volkswagen Polo staat halverwege oktober in de showroom en ook de T-Roc maakt zijn opwachting nog. Renault stelt daar geen enkel nieuw model tegenover. Op die manier wordt het wel heel lastig om de achterstan­d van 3951 exemplaren nog in te lopen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands