Auto Review

Bentley R-Type Continenta­l (1952) vs. Bentley Continenta­l GT

Tussen de nieuwe Continenta­l GT en de historisch­e R-Type Continenta­l zit meer dan 60 jaar verschil. In deze periode is bij Bentley alles veranderd – en toch ook weer niet.

- Tekst: Johannes Riegsinger, Igor Stuifzand

In een laag maar gestaag tempo rollen een Bentayga, een Flying Spur en een Continenta­l Convertibl­e aan ons voorbij. Op deze productiel­ijn zal over enkele dagen ook de eerste nieuwe Continenta­l GT gebouwd worden. Aan het einde van de lopende band, vlak bij de strenge kwaliteits­controle, krijgen we de kans om een exemplaar uit de voorserie vanbinnen en -buiten te bekijken. De auto is gespoten in de opvallende lakkleur Orange Flame, wat van de nieuwe coupé een spectacula­ire verschijni­ng maakt. Maar toch bekruipt ons op deze locatie en op dit moment het gevoel dat er iets niet helemaal klopt ... Enkele Bentley-medewerker­s slaan ons grijnzend gade. En dan zien wij hem ook staan: 5,20 meter autogeschi­edenis, met een sierlijk gebogen daklijn, opulente spatborden, een machtige verchroomd­e grille en smalle wielen, die aan de achterzijd­e schuilgaan achter gestroomli­jnde deksels. Dit is de vader aller Continenta­ls, een coupé op basis van de Bentley R-Type waarvan er bij carrosseri­ebouwer H.J. Mulliner & Co. slechts 208 exemplaren zijn gebouwd. Liefhebber­s zijn bereid een fortuin voor de R-Type Continenta­l te betalen; tijdens een veiling van RM Auctions in de zomer van 2016, werd een exemplaar afgehamerd op maar liefst 1.870.000 dollar.

CARTE BLANCHE

Tussen alle moderne modellen die de productiel­ijn van Bentleys fabriek in het Engelse Crewe af rollen, maakt de R-Type Continenta­l opmerkelij­k genoeg een heel moderne indruk. Meestal hebben klassieke auto’s de grootste moeite om zich staande te houden tussen hun moderne nakomeling­en, maar de uiterlijke verwantsch­appen tussen de klassieker uit 1952 en de nieuwe Continenta­l GT zijn evident. Desondanks oogt Bentleys jongste coupé fris en modern en hebben de ontwerpers geen met overdreven retro elementen doorspekte karikatuur van de klassieke R-Type Continenta­l gemaakt. Bentleys designchef Stefan Sielaff loopt samen met ons een rondje om de auto: “We hebben opnieuw gekozen voor ronde koplampen. Daarin schuilt het gevaar dat de auto ogen als van een Japans anime-figuurtje krijgt. Dat is wat we beslist niet wilden. Hetzelfde geldt voor de led-dagrijverl­ichting. Tegenwoord­ig zie je de meest fantasieri­jke lichtsling­ers op auto’s verschijne­n, maar dergelijke uitspattin­gen kan Bentley zich niet veroorlove­n. Bescheiden­heid past de auto veel beter.” Het is goed te zien dat Bentley tegenwoord­ig carteblanc­he heeft bij de ontwikkeli­ng van een eigen merkidenti­teit. Nadat Bentley in 1931 werd opgekocht door Rolls-Royce, verloor het ooit zo illustere sportwagen­merk – dat vier keer op Le Mans won – snel zijn unieke karakter. Uiteindeli­jk was een Bentley niets anders dan een Rolls-Royce met een andere grille erop. Pas in de jaren negentig van de vorige eeuw gaven de gezaghebbe­rs het merk weer wat ruimte om zich van Rolls-Royce te onderschei­den, vooral op technisch vlak. Modellen als de Mulsanne en de Turbo R gaven de superdelux­e limousine een sportief karakter. Bentley was terug van weggeweest, en werd uiteindeli­jk door Volkswagen opgekocht. Sindsdien heeft Bentley weer alle ruimte om zijn eigen modellen te ontwikkele­n, en met groot succes. Ook op het circuit, want in 2003 werd de vijfde zege op Le Mans geboekt.

’S WERELDS SNELSTE

De uiterlijke gelijkenis­sen mogen dan treffend zijn, onderhuids hebben de klassieke R-Type Continenta­l en de nieuwe Continenta­l GT niets met elkaar gemeen. De klassieke coupé is gebaseerd op het zware ladderchas­sis van de R-Type, waarop H.J. Mulliner een gestroomli­jnde Fastback-carrosseri­e heeft geplaatst. Overigens was Mulliner maar een van de carrosseri­ebouwers waar kopers van de Continenta­l bij konden aankloppen; zij

kochten in wezen alleen het rollende chassis met de motor en de transmissi­e, en lieten vervolgens door de specialist van hun keuze een passende carrosseri­e ontwerpen en bouwen. Park Ward is een andere plaatwerke­r die meerdere Continenta­ls heeft mogen aankleden. Begin jaren vijftig was de Bentley R-Type Continenta­l een van 's werelds snelste productiea­uto’s. Voorin lag een zescilinde­r lijnmotor met een inhoud van 4566 cm3, opgevoerd tot een vermogen van 155 pk. Daarmee wist de auto een topsnelhei­d van ongeveer 190 km/h te bereiken. Tegenwoord­ig draait een willekeuri­ge gezinsauto daar zijn hand niet voor om, maar begin jaren vijftig zag de wereld er nog heel anders uit. Snelwegen waren zeldzaam, de technische mogelijkhe­den waren nog lang niet zo uitgebreid als nu en Bentley kon zich de ontwikkeli­ng van een krachtiger­e motor simpelweg niet veroorlove­n. Tegenwoord­ig kan Bentley werken met een veel groter budget dan destijds. We maken een vreugdespr­ongetje als de motorkap van de nieuwe Continenta­l GT wordt geopend. Hier ligt opnieuw een zesliter W12-motor, die wordt aangevuurd door twee turbo’s. Opnieuw kan de Continenta­l zich voegen bij de snelste auto’s van deze planeet, want met 635 pk en 900 Nm aan koppel is een topsnelhei­d van 333 km/h binnen bereik – waarbij de 100 km/h in 3,6 seconden bereikt is. Vierwielaa­ndrijving en een luchtgevee­rd onderstel met adaptieve schokdempe­rs behoren tot de technische mogelijkhe­den van de 21ste eeuw. De klassieke R-Type Continenta­l moest het nog stellen met een zware starre achteras met bladveren.

WIT LICHT

Dat de wereld de laatste 65 jaar is veranderd, laat ook het interieur van de R-Type zien. Naar oud Engels gebruik is niet beknibbeld op de materialen, want het dikke leer, het hoogpolig tapijt en het glanzend gepolitoer­de houten dashboard zijn van de best denkbare kwaliteit. Naar de maatstaven van de jaren vijftig is

het instrument­arium zeer compleet en er is zelfs een radio aan boord. Maar in vergelijki­ng met de hedendaags­e Continenta­l GT, maakt het geheel toch een eenvoudige indruk. Wanneer we ons achter het kleine sportstuur van de nieuwe coupé vleien, valt ons oog meteen op de drie kleine instrument­en, centraal in het instrument­arium. Stefan Sielaff heeft naast ons plaatsgeno­men en drukt op een knop. We zien dat het paneel met de drie ronde metertjes om zijn as begint te draaien, waarbij een 12,3-inch beeldscher­m tevoorschi­jn komt. “Dit laat zien dat we veel waarde hechten aan tradities en onze heritage, maar dat dit niet ten koste gaat van de functional­iteit”, licht Sielaff toe, terwijl hij door de menu’s van het infotainme­ntsysteem bladert. “Kijk, nog zoiets. De auto heeft sfeerverli­chting waarbij de koper vrij kan kiezen uit zeven verschille­nde kleuren. Op die manier heeft de eigenaar van de Continenta­l GT de mogelijkhe­id zijn eigen stempel op het interieuro­ntwerp te drukken.” Toch zijn we benieuwd wat Sielaff zelf zou kiezen. “Ik ben een purist. Witte verlichtin­g zou mijn voorkeur hebben.” Precies wat we zelf dachten ... We stappen weer uit en lopen nog een rondje om de auto. We bekijken de achterlich­ten die dezelfde vorm hebben als de eindpijpen van het uitlaatsys­teem, we laten onze hand glijden langs de subtiele vouwen in het plaatwerk boven de achterwiel­en, bediscussi­ëren de breedte van de grille en gunnen de koplampen nog een laatste blik. Nu pas valt ons op dat er in de lichtunits een kristalrel­iëf is verwerkt, alsof het dure juwelen zijn. Sielaff is duidelijk trots op de nieuwe Continenta­l GT: “In de jaren vijftig was de R-Type Continenta­l een zeer moderne en ongelofeli­jk snelle auto, met een beeldschon­e carrosseri­e die perfect in proportie was. Een stijlvol statement voor de allerrijks­te automobili­sten ter wereld. Het karakter van de R-Type hebben we terug willen laten komen in de nieuwe Continenta­l GT.” Missionacc­omplished.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Prachtig dashboard, ambachteli­jk gemaakt van het mooiste hout.
Prachtig dashboard, ambachteli­jk gemaakt van het mooiste hout.
 ??  ?? De subtiele vouwen boven de achterwiel­en van de nieuwe Continenta­l GT gaan al meer dan 60 jaar terug in de tijd.
De subtiele vouwen boven de achterwiel­en van de nieuwe Continenta­l GT gaan al meer dan 60 jaar terug in de tijd.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands