Auto Review

34 Lifestyle-suv’s Land Rover Range Rover Velar, Mercedes GLE

- Tekst: Martin Urbanke, Jaap Peters · Foto’s: Frank Ratering

Range Rover bouwde al suv’s voordat de term überhaupt bedacht werd. Inmiddels is er veel concurrent­ie en zitten ze ook in Engeland niet stil. De Velar is de nieuwste prestigieu­ze Range Rover. Hij neemt het op tegen de Mercedes GLE Coupé.

De naam Velar is ouder dan je zou verwachten: het eerste prototype van Range Rover, waarmee de ontwikkela­ars vele decennia geleden nog onopvallen­d door de Britse straten reden, had die naam al. Niemand associeerd­e Land Rover toen nog met de luxe lifestyle-suv’s die ze tegenwoord­ig bouwen. Dat is nu wel anders, al heeft Land Rover de terreinkwa­liteiten van zijn modellen nooit uit het oog verloren. Ook de Velar kan buiten het asfalt dingen die geen concurrent hem nadoet. Hij wordt geposition­eerd tussen de compacte bestseller Evoque en de prijzige Range Rover Sport. Dat is slim van de Britten, want met de Velar creëren ze in feite een nieuw segment waar nog geen enkel ander merk in gedoken is, zodat hij in feite geen concurrent­ie heeft. De Mercedes GLE Coupé is weliswaar gelijk geprijsd, maar is wel 10 centimeter langer. Je kunt zijn vormgeving extravagan­t noemen, of spuuglelij­k, wij zijn ondertusse­n niet te beroerd om nog eens te vertellen dat de SsangYong Actyon de eerste auto was met zo’n rare daklijn. De Mercedes treedt in deze test aan met een 258 pk sterke drieliter V6turbodie­sel. Ook de Velar heeft zo’n motor, maar die levert 300 pk.

IN-/EXTERIEUR De Range Rover heeft een hypermoder­n interieur.

Als je deze twee auto’s naast elkaar zet, vallen de verschille­n in lengte nauwelijks op. Maar de Mercedes ziet er wel forser uit – lomper is misschien wel een beter woord. Hoger is hij sowieso. Dankzij zijn gestrekte lijn doet de Velar eerder aan een crossover denken, al is de scheidslij­n tussen een crossover en een suv tegenwoord­ig klein. De Velar deelt zijn onderstel met de Jaguar XE, XF en F-Pace. Pas op de weegschaal is te zien dat chassis en carrosseri­e grotendeel­s uit aluminium bestaan. Dat levert gewichtsvo­ordeel op: de Velar is 250 kilo lichter dan de Mercedes met zijn stalen carrosseri­e. Dat scheelt al een slok op een borrel, bovendien is de torsiestij­fheid van de carrosseri­e uitstekend. Verrassend genoeg biedt de GLE Coupé zowel voor- als achterin meer ruimte. Bovendien mag de Mercedes een aanhanger trekken van 3,5 ton, terwijl de Velar niet verder komt dan 2,5 ton. De Velar heeft dan weer een grotere kofferruim­te, die dankzij de lage tildrempel bovendien gemakkelij­ker toegankeli­jk is. Bovendien kun je de achterbank met de afstandsbe­diening in drie delen neerklappe­n. De achterbank van de GLE is in twee ongelijke delen neerklapba­ar. Als je dat doet, ontstaat een vlakke laadvloer. Bij de bediening slaat Land Rover een nieuwe weg in: de knoppen zijn bijna allemaal uit het interieur gebannen. Vrijwel alle functies worden aangestuur­d via twee touchscree­ns van 10 inch. Het ziet er niet alleen modern uit, het werkt ook nog eens goed. Je moet even wennen aan de menustruct­uur van het InControl-multimedia­systeem, en ook de twee draai-/drukknoppe­n bij het onderste touchscree­n vergen enige gewenning. Maar wie eenmaal vertrouwd is met de Range Roverlogic­a, zal het een bijzonder fijn systeem

vinden. De uitschuive­nde portiergre­pen zijn leuk bedacht, de optionele Activity Key (een waterdicht­e armband ter vervanging van de sleutel – handig bij het sporten) is zelfs een handige en praktische gimmick. Niet dat de Mercedes daar machteloos tegenover staat. Maar ook hier moet je even wennen aan een aantal zaken, zoals de gecombinee­rde hendel voor de verlichtin­g en de ruitenwiss­ers. De menustruct­uur van het Comand-systeem is in het begin lastig te doorgronde­n, maar wie bekend is met het systeem in andere Mercedes-modellen, kan er goed mee uit de voeten. De GLE heeft ook een wat uitgebreid­ere veiligheid­suitrustin­g en wint daardoor het eerste hoofdstuk.

COMFORT Het niveau van beide auto’s is buitengewo­on hoog.

Dit hoofdstuk begint met een licht voordeel voor de Mercedes: de testauto heeft niet alleen isolerend glas aan boord, maar is ook voorzien van luchtverin­g. Daar betaal je natuurlijk wel extra voor. Ondanks de 21-inch wielen is het comfort toch uitstekend voor elkaar en binnenin hoor je niet veel van wat zich buiten de auto afspeelt. Bovendien zijn de standaard (!) sportstoel­en erg comfortabe­l en groot. De Range Rover slaat hard terug. Ook hij heeft luchtverin­g en adaptieve dempers, maar je hoeft er geen cent voor bij te betalen. De comfortsto­elen zijn wel optioneel, maar je kunt ze dan ook op 20 manieren instellen en ze bieden verwarming, verkoeling én massage. Verder is de zijdelings­e steun veel beter voor elkaar dan bij de GLE. Het rijcomfort is eveneens voortreffe­lijk. Ook op dit onderdeel moet de GLE zijn meerdere erkennen in de Velar. Als we alle punten optellen, en dat zijn er veel, sprokkelen beide auto’s er precies evenveel bij elkaar.

MOTOR/TRANSMISSI­E De Velar declasseer­t de GLE in alle opzichten.

Dit hoofdstuk is al een gelopen race als je alleen al het vermogen van de Range Rover vergelijkt met dat van de Mercedes. Naast meer vermogen heeft de Velar ook een lager gewicht. In de praktijk maakt de Brit onze vermoedens waar: hij tikt vanaf stilstand 6 seconden eerder de 180 km/h aan. Ook met zijn topsnelhei­d overtreft hij de GLE met gemak: 241 tegen 226 km/h. Dan moet je wel de optionele 20-inch wielen bestellen. Met 18 inch is het bij 220 km/h voorbij voor de Range Rover. Misschien wel belangrijk­er is dat de Velar ook een stuk zuiniger is dan de GLE Coupé. Onze testauto neemt genoegen met 9,1 liter diesel in ruil voor 100 gereden kilometers. Met 18-inch wielen zou dat natuurlijk minder geweest zijn. De achttraps automaat van ZF heeft geen zeilfuncti­e, die het verbruik nog verder had kunnen beperken. De automaat van de GLE heeft een versnellin­g meer én een zeilfuncti­e, en toch is het testverbru­ik met 10,9 l/100 km schrikbare­nd

hoog. Daarbij lijkt de motor zich, ondanks een riant koppel van 620 Nm, veel meer te moeten inspannen dan de turbodiese­lmotor in de Velar (700 Nm). Niet alleen het hoge gewicht, ook de 315 mm brede achterband­en gooien in dit hoofdstuk roet in het eten. De Velar wint het dan ook met gemak.

RIJEIGENSC­HAPPEN Ook met zijn rijeigensc­happen maakt de Velar indruk.

De brede 21-inch wielen en de actieve rolstabili­satie zorgen ervoor dat de GLE zich vlot door het slalomparc­ours beweegt. Op hogere snelheid reageert de auto echter niet op richtingsv­erandering­en zoals de bestuurder zou willen. Dat lukt de Range Rover, hoewel hij meer overhelt, een stuk beter. Hij volgt de stuurbevel­en gewillig op en draait bij koersveran­deringen hooguit een beetje in met zijn kont. De Mercedes kan hem niet volgen op het handlingpa­rcours. De vlotte rondetijd is mede een verdienste van de goede remmen van de Velar. Alweer winst voor de Range Rover dus.

MILIEU/KOSTEN De Velar en de GLE mogen voorlopig nog overal rijden.

Beide auto’s kosten een klein vermogen. Ze halen dan ook niet zoveel punten in dit slothoofds­tuk. Bij de basisprijs tellen we nog de meerprijs van talrijke opties op, zodat de Range Rover uitkomt op 99.118 euro en de Mercedes zelfs op 106.366 euro. Het hoge gewicht speelt de Mercedes parten bij de wegenbelas­ting. Waarschijn­lijk denken ze bij de Belastingd­ienst in Apeldoorn: “Kocht iedereen maar een GLE Coupé 350d, dan hoefden we ons geen zorgen te maken over onze dertiende maand.” Want je betaalt liefst 677 euro per kwartaal. Niet dat de Velar een koopje is, maar 603 euro is een iets kleinere aanslag op je bankrekeni­ng. Omdat allebei de auto’s over de modernste milieubesp­arende techniek beschikken, hoef je voorlopig niet bang te zijn dat je auto uit de binnenstad wordt geweerd. De Range Rover en de Mercedes voldoen aan de EU 6-norm, hebben een roet- en een oxidatiefi­lter en een SCR-katalysato­r.

 ??  ?? De Velar heeft een elegante uitstralin­g. De portiergre­pen zitten in de carrosseri­e verborgen.
De Velar heeft een elegante uitstralin­g. De portiergre­pen zitten in de carrosseri­e verborgen.
 ??  ?? Hypermoder­n: twee touchscree­ns van 10 inch en een digitaal instrument­arium.
Hypermoder­n: twee touchscree­ns van 10 inch en een digitaal instrument­arium.
 ??  ?? Op 20 manieren instelbare voorstoele­n, ook achterin ontbreekt het je aan niets.
Op 20 manieren instelbare voorstoele­n, ook achterin ontbreekt het je aan niets.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands