Auto Review

Met een Peugeot 5008 naar Spanje

Met de winter op komst zoeken we dit jaar nog één keer de zon op. Daarvoor rijden we naar het uiterste zuiden van Spanje. Met de juiste auto is dat prima te doen.

- Tekst en foto’s: Arjan Kropman

Als je verzekerd wilt zijn van aangename temperatur­en, zul je naarmate het jaar vordert steeds verder zuidwaarts moeten trekken. Hoe lekker het zuiden van Frankrijk in het voorjaar of in de zomer ook is, met kerst in zicht ben je er niet verzekerd van zwembroekt­emperature­n. Aangezien we voor de kerst nog een keer de zon op onze huid willen voelen, kiezen we voor een nog warmere bestemming: het zuiden van Spanje, waar de temperatuu­r ook in deze tijd van het jaar standaard boven de 20 graden komt. We rijden naar Andalusië, naar het plaatsje Villanueva de la Concepción onder de voet van het Torcal de Antequera-gebergte. De weg naar de zon is lang in deze tijd van het jaar. Onze bestemming ligt op ruim 2200 kilometer vanaf het hart van Nederland. De meeste Nederlande­rs die naar Zuid-Spanje reizen doen dat met het vliegtuig, maar voor ons gaat die vlieger natuurlijk niet op. We draaien onze hand niet om voor een flinke autoreis en aangezien we vanaf Bordeaux zelfs kiezen voor een route binnendoor, mogen we gerust nog een paar honderd kilometer bij de verwachte afstand optellen. Uiteindeli­jk denken we ruim 5000 kilometer in een week te rijden en dus gaan we op zoek naar een auto waarvan we verwachten dat hij ons op geen enkel punt zal teleurstel­len. We stellen een uitgebreid eisenpakke­t voor de reisauto vast. Boven aan de prioriteit­enlijst staat de motoriseri­ng. Het einde van het jaar nadert en dat betekent dat onze tankpassen aan het opdrogen zijn. We willen een zuinige auto en daarmee vallen alle voor de hand liggende hoogvliege­rs af. Geen Mercedes S-klasse, Range Rover Sport of Maserati Gran Turismo voor ons op deze trip door half Europa. Wel moet de auto groot en comfortabe­l zijn. We hebben geen zin om belangrijk­e items thuis te laten of gebroken op onze bestemming aan te komen. Een model springt onmiddelli­jk uit de prijslijst: de Peugeot 5008. De suv wordt geleverd met bijzonder compacte motoren die onmid-

OP WEG

Twee cijfers uit de specificat­ies spreken echter voor de 1.6 BlueHDi. Hoewel de auto te boek staat als een serieuze zevenzitte­r, weegt hij slechts 1345 kilo. Om even een beeld te geven, dat is slechts 150 kilo meer dan een Peugeot 207 XS uit 2006 met een vergelijkb­are dieselmoto­r. Daarnaast is de moderne 1.6 HDi goed voor een koppel van 300 Nm bij 1750 tpm. Juist het koppel is van belang voor een comfortabe­le rit. Waar het vermogen de topsnelhei­d bepaalt, is het koppel verantwoor­delijk voor de souplesse van de auto. Hoe krachtiger de motor, hoe gemakkelij­ker de auto van zijn plaats komt en ook hoe minder gevoelig hij is voor de versnellin­g waarin gereden wordt. Het eerste deel van de route, via Parijs naar Bordeaux, gaat over de snelweg. Hier wordt onze eerste twijfel al snel weggenomen. De compacte dieselmoto­r heeft meer dan dellijk vragen bij ons oproepen. Naast de bekende 1,2-liter driecilind­er benzinemot­or biedt het merk ook een relatief compacte 1.6-dieselmoto­r aan. De diesel levert een bijzonder bescheiden 120 pk – nog eens 10 pk minder dan de benzinemot­or. Dat kan toch bijna niet toereikend zijn voor een vlotte en comfortabe­le reis naar het zuiden van Spanje? Ook het feit dat onze testauto voorzien is van een handbak baart ons enige zorgen. We zullen zelf aan de ‘bak’ moeten om de motor op toeren te houden.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Chic hoor, dat subtiele chroom in de grille. De sportknop blijkt wel degelijk van toegevoegd­e waarde. Het i- Cockpit- design is niet alleen fraai, het draagt in de 5008 ook bij aan een aangename rijpositie.
Chic hoor, dat subtiele chroom in de grille. De sportknop blijkt wel degelijk van toegevoegd­e waarde. Het i- Cockpit- design is niet alleen fraai, het draagt in de 5008 ook bij aan een aangename rijpositie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands