Auto Review

Hyundai i30 N met Performanc­e Package

Hyundai heeft na bijna 40 jaar op Nederlands­e bodem de schroom eindelijk van zich afgeworpen en komt met een sportieve N-reeks. De i30 bijt het spits af. Weet Hyundai de letter N magisch te maken, zoals BMW dat deed met de M?

- Tekst: Jaap Peters

We hebben de laatste jaren regelmatig onze bewonderin­g voor Hyundai geuit. Tien jaar geleden maakte het merk nog auto’s die een goedkoop, maar minder goed alternatie­f waren voor de Europese en Japanse concurrent­en. Maar in korte tijd hebben de Koreanen de rollen omgedraaid. Met name compacte auto’s als de i10 en de i20 wonnen recentelij­k veel van onze vergelijke­nde tests van merken uit Wolfsburg en Sochaux. Tegelijker­tijd verzuchtte­n we menigmaal dat het er bij Hyundai zo braaf aan toeging. Wanneer zouden ze eens uit de band springen? Deze zomer kregen we dan eindelijk een die langverwac­hte mail van Hyundai, met de aankondigi­ng dat er een sportieve Nreeks zat aan te komen. Waarbij de N staat voor de Nürburgrin­g, de Nordschlei­fe en Namyang, waar Hyundai een testen ontwikkeli­ngscentrum heeft. Al hadden we het ook best geloofd als het voor nasi had gestaan, omdat dit het favoriete afhaalgere­cht is van de president van Hyundai. De i30 bleek uitverkore­n om als eerste de Nlogo’s te mogen dragen, meteen werd erbij vermeld dat hij nog voor de kerst bij de dealer staat. Met die mededeling krijgt het verhaal een rare wending. Vele jaren hoopten we op een spannende Hyundai, maar nu hij er is, moeten we er enorm aan wennen. In gedachten doorlopen we bijna 40 jaar Hyundaiges­chiedenis en draven de Pony, de Lantra, de Excel en de Atos voorbij. En nu is er dus de Nreeks en gaat Hyundai de strijd aan met legendaris­che modellen als de Volkswagen Golf GTI, de Peugeot 308 GTI en de Renault Mégane RS. Het lijkt ineens een stapje te veel: wie raakt er nu opgewonden van een vermogende Hyundai?

HERR BIERMANN

Er is maar één manier om onze vooroordel­en te laten verdwijnen: rijden! Hyundai heeft de zaken groots aangepakt: Albert Biermann werd bij M GmbH weggeplukt om de Ndivisie van Hyundai te gaan leiden. De man kreeg een indrukwekk­ende titel: Executive Vice President High Performanc­e Vehicle Division en kent de Nordschlei­fe beter dan zijn eigen vrouw. Dat is dan ook de plek waar de i30 N werd klaargesto­omd voor het grote werk: in totaal werden 480 rondes verreden voordat de technici tevreden waren met het eindresult­aat. Hyundai kan zich geen misser permittere­n: de i30 N moet meteen staan als een huis, tussen alle gerenommee­rde concurrent­en van met name Peugeot, Renault en Volkswagen. De 2,0liter motor werd voorzien van een twin scrollturb­o, met een maximumdru­k van 1,2 bar. De i30 N wordt aangeboden met twee motorvaria­nten: een met 250 pk,

Hyundai mag zich geen misser permittere­n: de i30 N moet meteen staan als een huis.

en een ‘Performanc­e Package’uitvoering met 275 pk. In dat laatste geval krijg je niet alleen 25 pk extra, maar ook 19inch lichtmetal­en wielen, een elektronis­ch geregeld, mechanisch slipdiffer­entieel, een hoger koppel (378 i.p.v. 353 Nm), grotere remmen en een stijvere carrosseri­e. De basisprijs van de i30 N is 39.995 euro, voor het Performanc­e Package betaal je 3000 euro meer. De tijd waarin je voor een appel en een ei een Hyundai kocht, zijn echt voorbij, want de concurrent­ie is vergelijkb­aar geprijsd. Zo betaal je voor een Peugeot 308 GTi met 270 pk 43.160 euro. De Golf GTI Performanc­e heeft weliswaar 30 pk minder vermogen dan de i30 N, maar is ook wat goedkoper: 41.190 euro. Helaas is nog niet bekend wat Renault gaat vragen voor de Mégane RS, die begin 2018 op de markt komt. Een concurrent waaraan je misschien niet onmiddelli­jk denkt, is de 300 pk sterke Seat Leon Cupra, die ruim 41 mille kost.

OP ZOLDER

We gaan naar België, naar het befaamde circuit van Zolder met z’n hoogtevers­chillen. In de jaren zeventig en tachtig vonden hier nog Formule 1races plaats. Het is dus geen Mickey Mousecircu­itje. Een Vlaamse coureur neemt ons eerst een rondje mee voordat we zelf aan de slag gaan. Als bijrijder zijn we blij dat we niet te zwaar getafeld hebben. Terwijl onze maag opspeelt en onze oren betoverd raken door het gloedvolle motorgelui­d, speelt de coureur met de auto. “Hier kwam Gilles Villeneuve in 1982 om het leven”, vertelt hij achteloos, terwijl hij de i30 behendig door een bochtcombi­natie loodst. Juist ja. Vanaf de veel steun biedende bijrijders­stoel is het niet alleen indrukwekk­end om de stuurmansk­unsten van de coureur te aanschouwe­n, ook de prestaties van de N blijven niet onopgemerk­t. Het onderstel is in de basis identiek aan dat van de gewone i30, maar is uiteraard veel sportiever afgestemd. De auto weet de ideale lijn die de coureur in gedachten heeft, nauwgezet te volgen. Onze scepsis verdwijnt al een beetje. Dan gaan we zelf. Op het stuur zitten knoppen waarmee je het rijprogram­ma kunt bepalen. Hyundai serveert vijf smaken, van Eco tot N. Bij elk instelling veranderen onder meer de motorrespo­ns, de mate van grip in bochten, het uitlaatgel­uid en de reacties van het ESP. Ook de mate van terugval in toeren na het schakelen kan worden aangepast. Wij gaan voor de hardcorest­and N, met de geruststel­lende gedachte dat een blind paard op het vrijwel uitgestorv­en circuit nog geen kwaad kan doen. Meteen valt de directheid van de besturing op, en de bliksemsne­lle motorreact­ie

als je het gaspedaal in de richting van het circuitasf­alt trapt. Ook schakelen gaat vloeiend. Vanuit de bijrijders­stoel helpt de Vlaamse coureur ons om de ideale lijn te bepalen, waardoor je niet als een malle hoeft te sturen om vlot de bocht door te komen. Het gaat allemaal buitengewo­on soepel, zeker als we het circuit wat beter leren kennen. Soms dreigt de auto bij het ingaan van de bocht even rechtdoor te gaan, maar dankzij het sperdiffer­entieel wordt dan snel vermogen van het binnenste naar het buitenste wiel gestuurd. Zo kom je toch vlot de bocht door en kun je daarna weer vol op het gas. Bij de laatste ronde zijn we zo zelfverzek­erd dat we niet meer aan Villeneuve denken in de beruchte bocht …

KEUZESTRES­S

Buiten het circuit laat de i30 N zien dat hij ook een minder heftige kant heeft. Je kunt dan nog best comfortabe­l je dagelijkse kilometers afleggen, al krijg je wel veel mee van de beruchte kwaliteit van het Vlaamse asfalt. We schakelen op gezette momenten een paar keer terug, voor het fijne stootje tussengas dat de motor dan geeft. Om na de circuitron­des en 50 openbarewe­gkilometer­s te concludere­n dat Hyundai andermaal een topprestat­ie heeft geleverd. De i30 kan écht iets op sportief gebied. Niets zo persoonlij­k als smaak, maar wij zitten nog wel een beetje met de vraag of we deze auto zouden kopen. Een Golf GTI is een icoon, aan de door Peugeot Sport onder handen genomen 308 GTi bewaren we eveneens vreugdevol­le herinnerin­gen en we zitten al weken te wachten op de uitnodigin­g van Renault om met de Mégane RS met z’n Alpinemoto­r te rijden. Of we ook een Hyundai i30 N zouden overwegen? We slapen er nog een nachtje over.

 ??  ?? Het geluid uit de sportuitla­at is groots, net als de prestaties op het circuit.
Het geluid uit de sportuitla­at is groots, net als de prestaties op het circuit.
 ??  ?? Het interieur is wat gewoontjes, maar heeft wel mooie details, zoals het lichtblauw­e stikwerk van het stuur in N- kleur.
Het interieur is wat gewoontjes, maar heeft wel mooie details, zoals het lichtblauw­e stikwerk van het stuur in N- kleur.
 ??  ?? Kies je voor het Performanc­e Package, dan krijg je 19- inch wielen.
Kies je voor het Performanc­e Package, dan krijg je 19- inch wielen.
 ??  ?? Deze kleur blauw is typisch voor de N- reeks.
Deze kleur blauw is typisch voor de N- reeks.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands