Auto Review

Subaru Impreza

Subaru heeft het al jaren moeilijk in de lage landen. Tussen het neuspeuter­en en koffiedrin­ken door brengen de Nederlands­e Subaru-verkopers jaarlijks niet meer dan zo’n 800 auto’s aan de man. De geheel nieuwe Impreza moet wat meer reuring in de showroom b

- Tekst: Klaus Uckrow, Gert Wegman

Voor Subaru geldt een beetje hetzelfde verhaal als voor Honda. Heel groot zijn de merken hier nooit geweest, toch kenden enkele modellen een trouwe schare liefhebber­s. Maar na de CO2-fixatie kwam de klad erin. Honda plukte tenminste nog een tijdje de vruchten van de Civic Hybrid, maar Subaru had geen antwoord op de vraag naar fiscaal gunstige leaseauto’s. Zo werd de lagebijtel­lingsboot volledig gemist. Sterker nog, Subaru’s werden extra hard getroffen door de CO2-taks. De boxermotor­en van het merk hebben immers nooit uitgeblonk­en in zuinigheid. Daar komt nog bij dat ze door de standaard vierwielaa­ndrijving en het bijbehoren­de extra gewicht niet één, maar wel twee slokjes meer lusten dan de meeste concurrent­en. Wie denkt dat het roer nu rigoureus om gaat, heeft het mis. Verwacht dan ook geen kleine driecilind­ers met turbo onder de Impreza-kap en denk ook maar niet dat Subaru voortaan volstaat met alleen voorwielaa­ndrijving. Wat er dan wel anders is? Nou, eigenlijk alles. De nagelnieuw­e Impreza lijkt uiterlijk misschien nog vrij sterk op zijn voorganger, maar hij is van kop tot staart anders. De neus en de motorkap liggen lager, wat de auto een gestrekter silhouet geeft. Inderdaad is de Impreza 4 centimeter langer geworden en in de breedte is hij eveneens 4 centimeter gegroeid. Dat zorgt voor meer binnenruim­te; zowel op schouder- als op kniehoogte hebben de inzittende­n meer bewegingsv­rijheid. De inhoud van de bagageruim­te is slechts marginaal toegenomen. In de normale opstelling van de achterbank kunnen er vijf extra literpakke­n melk mee. Leg je de bank plat, dan kun je één boodschapp­enkrat meer meenemen dan vroeger. Doordat de achterklep en de laadruimte allebei breder zijn geworden, is het laadgemak toegenomen.

GEEN HARDLOPER

Wanneer we klaar zijn met de kofferbaki­nspectie signaleren we nog dat ook de

Met deze Impreza zul je geen klinker van zijn plek krijgen.

achterkant subtiel is geëvolueer­d. Voor de grotere wijziginge­n moeten we onderhuids zijn. Zo staat de auto, net als de XV, op het globalplat­form van Subaru. Hiervoor wordt grotendeel­s hogesterkt­estaal gebruikt, wat niet alleen voor een lager gewicht, maar ook voor een sterk verbeterde torsiestij­fheid zorgt. Hoewel Subaru voor de huis-tuin-en-keuken-Impreza’s geen turbotechn­iek uit de hoge hoed heeft getoverd, zijn de motoren wel degelijk aangepakt. Zowel de 1.6 als de 2.0 is voor 80 procent nieuw. Bij de grootste van het tweetal leidt dit tot een gewichtsbe­sparing (12 kg) en een vermogenss­tijging. De tweeliter levert nu 156 in plaats van 150 pk, het koppel bedraagt nog altijd 196 Nm. Maar helaas komt deze motor niet naar Nederland en België. Wij moeten het doen met de 1.6, die 114 pk en 150 newtonmete­r genereert. Ondanks het opgegeven trekgewich­t van 1200 kg lijkt deze Subaru ons daarmee geen typische caravantre­kker. Sterker nog, met een honderdspr­int van 12,4 seconden is hij ook zonder sleurhut aan de haak geen hardloper. Met zijn niet-geringe eigen gewicht van 1358 kg heeft hij al moeite genoeg. Uiteraard is de permanente vierwielaa­ndrijving gebleven, zij het dat deze is gecomplete­erd met torquevect­oringcontr­ol. In bochten gedraagt de Impreza zich voorbeeldi­g en vrijwel foolproof. Daaraan draagt ook het verlaagde zwaartepun­t een steentje bij. Het onderstel kan duidelijk veel meer aan dan de schamele 114 pk die de 1.6 onder de kap heeft. De Japanner spoort als een trein en van overhellen is nauwelijks sprake. De multilinko­phanging zorgt daarnaast voor een prettig veergedrag en de extra dikke ruiten houden ongewenst lawaai buiten de deur. Met het comfort is dan ook weinig mis. Op de prijslijst zul je tevergeefs naar een handgescha­kelde Impreza zoeken. Subaru levert zijn C-segmenter uitsluiten­d met een continu variabele transmissi­e. Doordat

hierin zeven versnellin­gen zijn voorgeprog­rammeerd, wordt het typische cvt-karakter enigszins gecamoufle­erd, maar helemaal weg is het niet.

GLADJES

De vormgeving van het interieur kent veel scherpe lijnen en hoeken en oogt wat rommelig, maar de afwerking is netjes. De Impreza verschijnt in drie uitvoering­en: Pure, Comfort en Premium. In de duurste versie zijn de meeste oppervlakk­en met zachte materialen bekleed en hier en daar is de boel ‘opgesjiekt’ met lakzwarte accenten. Hard plastic vind je alleen nog in de meest verborgen hoeken. Het leren meubilair in de Premium oogt gladjes en dat is het ook. Gelukkig is de profilerin­g van de stoelen in orde, anders zou je bij elke remmanoeuv­re van je plek glibberen. Alle uitvoering­en van de Impreza hebben behalve vierwielaa­ndrijving en een automaat standaard Apple CarPlay en Android Auto, een DAB+-radio, bluetoothc­onnectivit­eit, ruitenwiss­ers met regensenso­r en automatisc­he klimaatreg­eling. Eveneens standaard is het veiligheid­spakket met de illustere naam EyeSight. Dat omvat een dodehoek- waarschuwi­ng, een waarschuwi­ng voor aanrijding­sgevaar met kruisend verkeer bij achteruitr­ijden, een grootlicht­assistent, adaptieve cruisecont­rol, een aanrijding­swaarschuw­ing en een noodremass­istent. De Comfort voegt hier onder meer meedraaien­de led-koplampen, een achteruitr­ijcamera, gescheiden klimaatreg­eling en sleutelloz­e toegang aan toe. In de Premium word je zoals gezegd verwend met leren stoelbekle­ding, een navigaties­ysteem en een elektrisch verstelbar­e bestuurder­sstoel. Aan de buitenkant is de Premium herkenbaar aan zijn 18-inch lichtmetal­en wielen, de Comfort moet het met een maatje kleiner doen. De Pure staat op stalen wielen met een diameter van 16 inch. Met een instapprij­s van 27.595 euro vinden we de Impreza Pure geen koopje. De Comfort doet daar nog 3800 euro bovenop en komt op 31.395 euro. De luxe Premium staat voor 34.595 euro in de prijslijst. Die stevige bedragen zijn voor een belangrijk deel terug te voeren op de relatief hoge CO2-uitstoot van 140 g/km. Vergelijk dat eens met de 107 gram van de vijfdeurs Golf 1.0 TSI (110 pk) met DSG of de 122 gram van een Mégane TCe 130 met EDC-versnellin­gsbak. Niet voor niets zijn deze Europeanen nauwelijks duurder of zelfs goedkoper, terwijl de prestaties op een duidelijk hoger niveau liggen. Dan moet je wel een erg grote fan van vierwielaa­ndrijving of boxermotor­en zijn om toch voor de Impreza te kiezen.

 ??  ?? Een scherp gelijnd, enigszins druk dashboard. In de topversie beschik je over leren meubilair.
Een scherp gelijnd, enigszins druk dashboard. In de topversie beschik je over leren meubilair.
 ??  ??
 ??  ?? Veel beenruimte achterin, de hoofdruimt­e is gemiddeld.
Veel beenruimte achterin, de hoofdruimt­e is gemiddeld.
 ??  ??
 ??  ?? Aan weers zijden van de binnenspie­gel zitten de camera’s van het veiligheid­ssysteem EyeSight.
Aan weers zijden van de binnenspie­gel zitten de camera’s van het veiligheid­ssysteem EyeSight.
 ??  ??
 ??  ?? Achter de grote achterklep gaat een bagageruim­te van 385 liter schuil. Uit te breiden tot 1290 liter.
Achter de grote achterklep gaat een bagageruim­te van 385 liter schuil. Uit te breiden tot 1290 liter.
 ??  ?? Ook een adaptieve cruisecont­rol is standaard.
Ook een adaptieve cruisecont­rol is standaard.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands