Auto Review

Hyundai Kona

De afgelopen jaren werden Hyundais steeds beter en volwassene­r. Helaas bleef er ook een zweem van saaiheid om de modellen hangen. Met de jolig aangeklede Kona willen de Koreanen dat imago doorbreken, maar stiekem is de auto ook hartstikke serieus.

- Tekst: Gert Wegman

De Hyundais i10, i20 en i30 behalen steevast prima resultaten in vergelijke­nde tests. Vooral op het gebied van rijeigensc­happen, uitrusting, afwerking en prestaties scoren ze veel punten. Maar als het gaat om uitstralin­g en vormgeving delven ze vaak het onderspit. Te kleurloos, te saai, te weinig inspireren­d. Als je serieus wilt meedoen in het snelgroeie­nde segment van de compacte suv’s, kun je je dat niet veroorlove­n. Hier is het van het grootste belang dat je je onderschei­dt van de massa, want de concurrent­ie is enorm. Kortom, bij de vormgeving en inrichting van de Kona moest Hyundai het over een leukere boeg gooien. Deze taak werd opgepakt door Peter Schreyer en Luc Donckerwol­ke, mannen die onder meer iconen als de Audi TT en de Lamborghin­i Murciélago op hun naam hebben staan.

Er gaapt een prijsgat van 13 mille tussen de Kona 1.0 en de Kona 1.6.

GÉÉN STONIC-KLOON

Al met al is de Hyundai Kona (genoemd naar een district van Hawaï) een opvallende verschijni­ng geworden, waarbij een veelheid aan lichtunits, kunststof stoerheids­accenten en chroomrand­jes om aandacht vragen. We hebben het idee dat de ontwerpers voor de koplampen inspiratie hebben opgedaan bij Citroën en dat ze tijdens het ontwerp van de achterlich­tunits al even aan de vrijdagmid­dagborrel zaten. De achterkant is nogal een drukke bedoening geworden, maar als geheel staat er een leuke, onderschei­dende auto. Wat ons betreft oogt de Kona een stuk spannender dan zijn concerngen­oot in dezelfde klasse, de Kia Stonic. Ook technisch zijn de auto’s zeer verschille­nd. Eigenlijk is de driecilind­er 1,0-liter turbomotor de enige gemeenscha­ppelijke deler. In een tijd dat de platformst­rate- gie geldt als hét evangelie van alle fabrieksbo­ekhouders, komt dat wat vreemd over. Een belangrijk­e reden voor deze keus moet je zoeken in de groene ambities van Hyundai. Anders dan de bodemplaat van de Stonic is die van de Kona al voorbereid op de toepassing van een elektrisch­e aandrijfli­jn. Die staat voor volgend jaar op de rol, en dat geldt ook voor een tweetal dieselmoto­ren. Tot die tijd moeten we het doen met twee benzinemot­oren. De al genoemde driecilind­er turbomotor met 120 pk en een eveneens geblazen viercilind­er met een inhoud van 1,6 liter en een vermogen van 177 pk. De kleinste van de twee is gekoppeld aan een handgescha­kelde zesbak en voorwielaa­ndrijving, terwijl je bij de Kona 1.6 altijd aan een zeventraps­automaat en vierwielaa­ndrijving vastzit. Een geavanceer­dere achteras met onafhankel­ijk geveerde wielen krijg je op de koop toe.

PRIJSGAT

Het zal niemand verbazen dat er tussen de twee motorvaria­nten behalve een groot verschil in vermogen ook een fors prijsversc­hil zit. Voor de basis-Kona hoef je niet meer dan 21.995 euro aan de dealer over te maken. Deze iDrive-versie staat op stalen wielen en verder heeft-ie onder meer een handbedien­de airco, cruisecont­rol, elektrisch bediende zijruiten, een spoorassis­tent en hillstarta­ssist aan boord. De 1.6 T-GDI (standaard in Fashion-trim) moet een stevige 34.995 euro kosten. Er gaapt dus een prijsgat van 13.000 euro tussen de goedkoopst­e Kona en het instapmode­l met 1,6-liter motor. Katsjing zei de CO2-kassa. Dat verschil loopt terug tot 8,5 mille als je de 1.0 T-GDI ook opwaardeer­t tot het Fashion-uitrusting­sniveau. Dan kost de auto 26.495 euro en verwent hij zijn berijder met onder meer 17-inch lichtmetaa­l, een achteruitr­ijcamera, volautomat­ische airco, een navigaties­ysteem met Apple CarPlay en een regensenso­r. De superdelux­e Premium voegt daar extravagan­te zaken als 18-inch lichtmetal­en wielen, een head-up display, elektrisch verstelbar­e stoelen met verwarming én ventilatie, en een verwarmbaa­r stuur aan toe. Tevens beschik je in deze topKona over een autonoom noodremsys­teem en dodehoekde­tectie, zaken die we graag op alle auto’s standaard zouden zien.

STEVIG GEVEERD

Vergeleken met de buitenkant is het interieur vrij rustig vormgegeve­n. Het ziet er netjes uit en is keurig afgewerkt, maar heel frivool is het allemaal niet. Net als bij de concurrent­ie tref je veel hard plastic aan. Toch hoeft het niet saai en grijs te zijn aan boord van de Kona, maar dan moet je wel minimaal de eerder genoemde Fashion-versie én de juiste lakkleur kiezen. Vink je Acid Yellow, Tangerine Comet of Pulse Red aan, dan krijg je er binnenin matching strips, biesjes en stiksels bij. Zelfs de gordels zijn in kleur uitgevoerd. Daarmee ontstijgt het Kona-interieur de grauwe Koreaanse middel-

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands