Auto Review

Aston Martin DB11 V8

Ten opzichte van de versie met twaalf cilinders, lever je slagvolume en vermogen in. Toch is de nieuwe Aston Martin DB11 V8 een wel erg verleideli­jke auto geworden.

- Tekst: Johannes Riegsinger, Igor Stuifzand

Maak niet de veronderst­elling dat de nieuwe basisversi­e van de Aston Martin DB11 tot stand is gekomen op dringend advies van de accountant. Natuurlijk is de 608 pk sterke biturbo-V12 veel duurder dan de nieuwe V8, en dat zie je terug in de prijs die voor de DB11 V8 wordt gevraagd. Doordat de auto nu voor een grotere groep vermogende liefhebber­s bereikbaar is, zal dat ongetwijfe­ld effect hebben op de verkoopcij­fers – en dus op de eindbalans van Aston Martin. Exacte bedragen communicee­rt Aston Martin niet, maar ga uit van een basisprijs rond de 230.000 euro voor de versie met V8. De V12 is meer dan 40.000 euro duurder. Er bestaan echter vele andere redenen waarom ervoor gekozen is de DB11 van een V8-motor te voorzien.

WORTELS

Met de komst van de DB11 V8 luidt Aston Martin de tweede fase van de samenwerki­ng met het Duitse Daimler-concern in. Terwijl bij de DB11 V12 gebruik wordt gemaakt van in Stuttgart ontwikkeld­e software, vind je in de motorruimt­e van de nieuwe instap-DB11 een V8-motor met Duitse wortels. Het gaat om de vierliter biturbo-V8 uit de Mercedes-AMG GT, die wij kennen als een afgetraind­e, compromisl­oze sportmotor. Bij Aston Martin denken ze dat de V8 juist heel goed past bij het voorname karakter van de DB11. Het gemodifice­erde smeersyste­em met een convention­ele carterpan, een nieuwe inlaatspru­itstuk, een minder luidruchti­g uitlaatsys­teem en herschreve­n software voor het motormanag­ement hebben de racy V8 beschaving bijgebrach­t. De DB11 moest dagelijks inzetbaar zijn. Alleen wanneer met volle belasting wordt geaccelere­erd, laat de motor nog horen waar zijn oorsprong ligt. Aston Martin past de achttraps automaat van ZF uit de DB11 V12 ook in de V8 toe. De transmissi­e schakelt zoals je van een gran turismo mag verwachten: snel, trefzeker en soepel. Perfect voor lange ritten over het Europese netwerk van snelwegen. Bij deze lange snelle ritten doet de DB11 V8 vrijwel niet onder voor zijn duurdere twaalfcili­nderbroede­r. Hij is nauwelijks trager, springt zuiniger met de brandstof om, boet niet in op comfort, bouwt zijn krachten prachtig op en klinkt misschien nog wel lekkerder. Dat de V8 bijna 100 pk minder levert dan de V12, merk je nauwelijks. Zowel op papier als in de praktijk weet de achtcilind­er grote indruk te maken.

GEPERFECTI­ONEERD

En dan volgt een weg waarop de rechte meters op de vingers van een hand te tellen zijn. Hier is de DB11 V8 zelfs eenvoudig in staat om afstand te nemen tot de twaalfcili­nder. Er rust namelijk 115 kilo minder op de voorwielen. Dit komt niet alleen de gewichtsve­rdeling van de auto ten goede, maar ook zijn dynamische eigenschap­pen. Insturen gaat met meer scherpte en precisie gepaard, terwijl je een betere terugkoppe­ling krijgt. Max Szwaj, ontwikkeli­ngschef bij Aston Martin, verklapt ons dat de extra dynamiek niet enkel het resultaat is van de andere gewichtsve­rdeling. “We hebben van de gelegenhei­d gebruikgem­aakt het onderstel van de DB11 verder te perfection­eren. Met name de achterwiel­ophanging is flink veranderd. Niet alleen de geometrie is aangepast, er zijn ook nieuwe lagerbusse­n en

Op een bochtige weg is de DB11 V8 eenvoudig in staat om afstand te nemen tot de twaalfcili­nder.

dikkere stabilisat­orstangen gemonteerd.” Alle verbeterin­gen blijven bovendien niet voorbehoud­en aan de DB11 V8. Ook de V12-versie zal er binnenkort van profiteren. De stapjes die de achterkant op de grens of op slecht asfalt opzij wilde zetten, zijn dankzij de aanpassing­en aan het onderstel geëliminee­rd. Maar afgezien van de onderhuids­e aanpassing­en heeft Aston Martin niet getornd aan het prachtige functionel­e interieur. Net als de V12 biedt de DB11 V8 een verleideli­jke mix van elegantie, dagelijkse bruikbaarh­eid en geweldige prestaties.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? De V8-motor van AMG maakt een uitlaatgel­uid met een Britse tongval.
De V8-motor van AMG maakt een uitlaatgel­uid met een Britse tongval.
 ??  ?? De DB11 V8 is herkenbaar aan de donkere achterlich­ten. Koelopenin­gen in de motorkap ontbreken. Aston Martin heeft alle elektronic­a van Daimler op zeer elegante wijze weten te verpakken.
De DB11 V8 is herkenbaar aan de donkere achterlich­ten. Koelopenin­gen in de motorkap ontbreken. Aston Martin heeft alle elektronic­a van Daimler op zeer elegante wijze weten te verpakken.
 ??  ?? Digitaal klassiek: het instrument­arium kun je naar believen configurer­en.
Digitaal klassiek: het instrument­arium kun je naar believen configurer­en.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands