Auto Review

Voorwoord

-

Ik geef niet zo veel om het milieu. Nou ja, laat ik dat even nuanceren voordat iedereen boos wordt: ik geef wel om het milieu, maar het idee dat auto’s het grote kwaad zijn, daar heb ik niets mee. “Die verbruikt zeker wel wat”, zegt een buurman, terwijl hij naar zijn Mitsubishi Outlander-met-stekker loopt. “Ik heb geen kinderen”, laat ik weten. En met opnieuw het gevaar dat iemand boos wordt: geen kinderen hebben, is zo’n beetje het beste wat je voor het milieu kunt doen. Wat dat niet aan vervuiling scheelt.

In bepaalde kringen bestaat het beeld dat auto’s het ergste zijn dat de wereld ooit is overkomen. Onzin natuurlijk, maar ik begrijp het wel. Auto’s zitten wereldwijd in het verdomhoek­je als het om het milieu gaat. Dat er veel ergere – of minstens net zo erge dingen – zijn voor het milieu die heel normaal worden gevonden, daar hoor je niemand over. We doen heel veel wat niet goed voor het milieu is zonder er een seconde bij stil te staan. Is dat niet raar?

Het eten van aardbeien in de winter? Heel slecht voor het milieu. Het kopen van inferieure elektronic­a vanuit China? Dodelijk voor het klimaat. Drie keer per jaar op vakantie met EasyJet? Je bent de bron van al het kwaad. Rijden op stroom? Dat lijkt schoon, maar voorlopig komt de meeste elektricit­eit nog gewoon uit zwaar vervuilend­e kolencentr­ales. Gezellig de open haard aan tijdens de feestdagen? Houtrook is een substantië­le bron van luchtvervu­iling.

Ik was laatst bij de Nederlands­e introducti­e van de nieuwe Rolls-Royce Phantom bij Cito Motors in Eindhoven. Daar hebben ze een aantal fijne tweedehand­s Aston Martins in de showroom staan. Stuk voor stuk auto’s waar mijn buurman op zou neerkijken, maar wat bleek: veel schoner dan een Aston Martin wordt het niet. De meeste bolides hebben na vijf jaar dienst nog geen 20.000 km op de klok staan. Hoe zuinig wil je het hebben?

Ik weet natuurlijk dat ik hier en daar kort door de bocht ga, maar ik heb er genoeg van dat de auto’s de schuld van alle klimaat-ellende krijgen. Red de ijsbeer, stop met het eten van aardbeien!

Arjan Kropman Hoofdredac­teur

akropman@fnl.nl

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands