Auto Review

Muurbloemp­je

Het lukt Infiniti maar niet om een succesvol model in Nederland te lanceren. Over de Q30 was men twee jaar geleden nog hoopvol, maar ook deze vermomde Mercedes A-klasse kan tot nu toe geen potten breken.

- Tekst: Jaap Peters

We hebben in het verleden al vaker geschreven over de niet al te florissant­e verkoopcij­fers van Infiniti. Dit jaar hebben 96 mensen er eentje gekocht. Zeven personen schaften een Q60 aan, de Q50 wist tien belangstel­lenden te verleiden en de Q30 is de ‘bestseller’ met 78 exemplaren. Voor de Q70 en de QX70 staat de teller nog op 0. Wie heeft meegeteld, komt één auto tekort om op 96 uit te komen. Die ontbrekend­e Infiniti is door de Bovag, die de statistiek­en elke maand keurig bijhoudt, onder het kopje ‘overige modellen’ geschaard. Nu kun je best wat redenen bedenken waarom klanten niet bij de Infiniti-dealer in de rij staan. Allereerst zíjn er bijna geen dealers: eentje in Rotterdam en een in Amsterdam. Ten tweede heeft het merk geen euroknalle­r in de prijslijst. De goedkoopst­e Infiniti, de Q30 1.6t, kost bijna 30.000 euro. Tot slot is er ook een simpele reden: wie niet zo in het autowereld­je thuis is, kent het merk domweg niet.

DAMOCLES

Twee jaar geleden maakten we kennis met de Q30 en schreven we dat dit model de ultieme veroverpog­ing van Infiniti was. Zelfs de woordvoerd­er zei toen al dat het merk misschien wel uit ons land zou verdwijnen als de Q30 geen succes zou worden. Het zwaard van Damocles hing boven Infiniti, schreven we. We hielden zelfs voorzichti­g rekening met een doemscenar­io. “Hoe krijg je mensen in een duur merk geïnteress­eerd waar ze nooit van gehoord hebben?”, was de afsluitend­e zin van het verhaal. Het antwoord blijkt nu: niet. Anderzijds is de rampspoed niet helemaal uitgekomen, want Infiniti is er nog altijd. Laten we ook niet vergeten dat het luxemerk van Nissan in landen als de Verenigde Staten wél groot is. We nemen 2015 er even bij: in Europa werden toen 7000 Infiniti’s verkocht, in Amerika liefst 133.000.

VERMOMDE A-KLASSE

Terug naar de Q30. Eigenlijk is het een vermomde Mercedes A-klasse: onderstel en motoren worden gedeeld en ook bij een blik op het dashboard zie je meteen de Duitse invloeden. Het enige verschil is dat de A-klasse ronde ventilatie­roosters heeft en de Infiniti hoekige. Als je toch een ontwikkeli­ngspartner zoekt, is Mercedes natuurlijk een uitstekend­e keuze. Met het comfort, de motorprest­aties en de rijeigensc­happen van de Q30 is dan ook niets mis. Ook het uiterlijk zal niet de reden zijn waarom niemand een Q30 koopt. De prijs is evenmin onredelijk: voor de Q30 met 122 pk sterke benzinemot­or betaal je 29.990 euro, terwijl een A-klasse met precies dezelfde motor 31.954 euro kost. Maar toch kopen we in Nederland liever een Mercedes. Op elke Infiniti Q30 worden 32 A-klasses verkocht. De teller staat tot nu toe op ruim 2500, daarmee is de A-klasse de bestverkoc­hte Mercedes. Voor de Q30 – en eigenlijk voor heel Infiniti – lijkt het spreekwoor­d ‘onbekend maakt onbemind’ nog altijd op te gaan.

Hoe krijg je mensen in een duur merk geïnteress­eerd waar ze nooit van gehoord hebben?

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands