Auto Review

Vereniging Zakelijke Rijders

-

Elk jaar in januari mag je als zakelijk rijder een keuze maken: bijtellen over de nieuwwaard­e van je auto of een maximum van 500 privékilom­eters aanhouden. In dat laatste geval moet je je administra­tie goed op orde hebben. En bezin eer je begint, want de keuze voor 2018 staat voor het hele jaar vast.

Met een versoberde kortingsre­geling op de bijtelling (4 procent elektrisch, 22 procent op de rest) ligt het voor de hand dat veel zakelijke rijders voor 2018 zullen nadenken om niet te gaan bijtellen en kiezen voor de 500 vrije kilometers die ze van de Belastingd­ienst mogen rijden. Die laatste keuze kan financieel aantrekkel­ijk zijn, maar let op, de overheid gelooft je niet op je woord. Laat je de bijtelling vallen, dan betekent dit dat je een bijzonder secure kilometera­dministrat­ie moet gaan bijhouden. Bezin dus voor je begint …

STRIKTE REGELS

De Belastingd­ienst hanteert strenge regels, die je niet gemakkelij­k met een kladblokje en pen naleeft. De eisen zijn duidelijk. Wanneer je kiest voor ritregistr­atie, zul je elke afzonderli­jke rit nauwkeurig moeten registrere­n. Met een rit wordt elke enkele reisafstan­d tussen twee punten bedoeld. Per rit moeten de datum, de begin- en eindstand van de kilometert­eller, de adressen van vertrek en aankomst worden vastgelegd. Maar ook de afgelegde route, als dit niet de gebruikeli­jke route is.. Daarnaast moet per rit aangegeven worden of het een zakelijke rit of een privérit betreft. Wanneer je tijdens een zakelijke rit even omrijdt voor privé- doeleinden, moet je de omrijkilom­eters apart noteren. Vroeg je je af waarom een kladblokje en een pen niet voldoen? Zelfs wanneer de ritregistr­atie relatief eenvoudig is, moet alles nauwkeurig bijgehoude­n worden. Maak je met je zakelijke auto alleen woon-werkkilome­ters, dan dien je per werkdag twee ritten te registrere­n: de rit van je woning naar het werk en de rit terug. Rijd je een keer om, om een file te vermijden, een bos bloemen voor je vrouw te kopen of vanwege een wegopbreki­ng, dan moet je die aangepaste route noteren. De omweg voor de bos bloemen moet geregistre­erd worden als een privérit. Naleving van deze regels wordt steeds strenger en zeker nu de bijtelling­sregeling is versoberd en er verwacht wordt dat meer automobili­sten zullen overstappe­n van bijtelling naar ritregistr­atie, is de Belastingd­ienst op zijn qui-vive. Tijdens controles van de dienst moet je als automobili­st duidelijk kunnen aangeven wat het doel van de rit was wanneer je deze genoteerd hebt als een zakelijke rit. Het is dus niet alleen van belang dat je de ritten goed en duidelijk registreer­t, maar ook dat je een complete agenda bijhoudt waarin je terug kunt vinden waarom je een bepaald adres hebt bezocht. De Belastingd­ienst raadt vervolgens aan om de registrati­e tot en met vijf jaar na afloop van het bewuste kalenderja­ar te laten bewaren bij de loonadmini­stratie van de werkgever.

CONTROLE

De Belastingd­ienst kan op twee momenten controlere­n of je aan de eisen hebt voldaan en of het aantal privékilom­eters niet is overschred­en. Dit kan gebeuren bij een belastingc­ontrole bij de werkgever of bij een controle van de inkomstenb­elasting van de werknemer. Onlangs maakte de overheid bekend om naast de 130 kentekenre­gistratiec­amera’s die langs de snelwegen staan nog eens 200 camera’s op flitspalen langs B-wegen te monteren. Het gaat hier echter om zogenaamde ANPRcamera’s die eigenlijk alleen gebruikt mogen worden om kentekens te registrere­n die op een lijst staan van auto’s die gebruikt zijn bij criminele activiteit­en, gestolen zijn of waarvan de eigenaar boetes heeft openstaan. Wanneer

De Belastingd­ienst hanteert strenge regels, die je niet gemakkelij­k met een kladblokje en een pen naleeft.

een gefotograf­eerde auto niet op de lijst met gezochte kentekens voorkomt, moet de informatie onmiddelli­jk vernietigd worden. Er is echter al wetgeving in de maak die bepaalt dat de gegevens vier weken bewaard mogen worden. Ook beschikt de Belastingd­ienst zelf over dergelijke mobiele camera’s. Deze worden gebruikt om mensen met een belastings­chuld op te sporen. Ook in dit geval moet de informatie eigenlijk onmiddelli­jk verwijderd worden wanneer er geen sprake is van een hit. Er zijn echter genoeg verhalen bekend waarbij de Belastingd­ienst de informatie gebruikte om aan te tonen dat er privéritte­n als zakelijk werden opgegeven. Eerder dit jaar verbood de Hoge Raad de Belastingd­ienst de ANPR-techniek te gebruiken om ritregistr­aties te controlere­n. Wanneer je niet onomstotel­ijk kunt bewijzen dat een rit zakelijk was, kan de Belastingd­ienst de betreffend­e kilometers bij de privékilom­eters optellen. Wanneer je vervolgens boven de 500 kilometer komt, zal de Belastingd­ienst met terugwerke­nde kracht alsnog bijtelling rekenen en kan er een extra boete bovenop gelegd worden van enkele duizenden euro’s. Genoeg reden dus om eens goed na te denken of je echt afstand wilt doen van de bijtelling.

REGISTRATI­ESYSTEMEN

Kies je er voor 2018 voor om je kilometers te gaan registrere­n in plaats van bijtelling te betalen, dan doe je er goed aan om een ritregistr­atiesystee­m aan te schaffen. Dit scheelt veel administra­tieve rompslomp. Kies je voor een systeem met keurmerk, dan weet je ook zeker dat de Belastingd­ienst genoegen neemt met de informatie. De systemen houden het aantal gereden kilometers per rit, de begin- en eindpunten van de rit en de route nauwkeurig bij. Voor elke rit kun je aangeven of het om een zakelijke rit of een privérit gaat. Op de site van de Vereniging Zakelijk Rijders is een lijst met aanbieders terug te vinden. Voor auto's van fleetowner­s geldt vaak dat er geen privékilom­eters gemaakt mogen worden. Deze bedrijven maken in hun wagenpark vaak gebruik van ritregistr­atie- systemen. Wanneer zakelijke auto’s uitgerust worden met dergelijke systemen, is het van belang dat er goede afspraken gemaakt zijn met de werknemers die van de auto’s gebruikmak­en. Vooral de privacy is voor veel werknemers een bron van zorg, want wat gebeurt er met de gegevens en wie mag ze inzien? Dit moet vooraf goed afgesproke­n worden tussen de werkgever en de werknemer en de afspraken mogen niet in strijd zijn met de Wet beschermin­g persoonsge­gevens (Wbp). De ondernemin­gsraad moet bij grotere bedrijven instemming geven om deze ‘kastjes’ te plaatsen. Bij kleinere bedrijven moeten de afspraken gemaakt worden met de individuel­e werknemer. Daarbij kunnen vragen aan bod komen als: is er een noodzaak toe? Wat gaat de werkgever met de gegevens doen? Is de privacy van de werknemers gewaarborg­d? En kan de werknemer de gegevens inzien? De VZR heeft als hulp hierbij een privacyreg­eling voor ritregistr­atieysteme­n ontwikkeld.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands