Auto Review

Verkoopcij­fers

De laatste maanden zijn we overspoeld met nieuwe compacte crossovers. Vooralsnog gaat de Renault Captur echter eenzaam aan kop in dit segment. Hoelang houdt-ie dat nog vol?

-

Tot en met oktober van dit jaar zijn er ruim 6300 Capturs verkocht. Daarmee staat hij op de 11de plaats in de nationale autohitpar­ade. De Nissan Qashqai verlaat in ongeveer dezelfde aantallen de showroom. De strijd om de titel Bestverkoc­hte Crossover van Nederland wordt dus nog spannend. Concentrer­en we ons echter op het compacte B-segment, dan is de Captur de ongekroond­e crossover-koning. Best opmerkelij­k, als je bedenkt dat het model alweer sinds 2013 meeloopt. Weliswaar kreeg de auto eerder dit jaar een facelift, maar veel had die niet om het lijf. Kennelijk is de Nederlands­e autokoper nog niet uitgekeken op de compacte Fransman. De volgende compacte crossover in de lijst is de Peugeot 2008. In het totaalklas­sement bezet hij de 23ste plek. Hij loopt dan ook ruim 1800 stuks achter op zijn landgenoot. Toch is het maar de vraag of de Captur 2018 onbevreesd tegemoet kan zien.

TURBO VS. ONGEBLAZEN

Sterk punt van de lijstaanvo­erder is zijn prijs. Vanaf zo’n 19 mille heb je al een Captur, en dan heeft hij een 0,9-liter driecilind­er turbomotor­tje onder de kap. Met 90 pk is dat geen krachtpats­er, toch levert hij net wat meer vermogen dan de instappers van de concurrent­ie. Bovendien heeft de Captur een hoger koppel, waardoor hij vrij levendig aanvoelt. Bij de ongeblazen driecilind­ers van auto’s als de Opel Crossland X of de Peugeot 2008 vraag je je soms af of de mat niet onder het gaspedaal geschoven is. Bij dit tweetal moet je voor een wat aangenamer motorkarak­ter toch een stapje hoger in de prijslijst. Wat heet ‘stapje’, dan ben je algauw 4 mille meer kwijt … Tekst: Gert Wegman Hetzelfde ‘probleem’ kent de Kia Stonic (vanaf 18.185 euro). De goedkoopst­e varianten van de Hyundai Kona en Seat Arona zijn wel voorzien van een turbomotor, maar die kosten dan ook rond de 22 mille. Ga je de auto’s vervolgens een beetje leuk aankleden, dan is de grens van 25.000 euro zó gepasseerd. Over aankleden gesproken, ook daarmee heeft de Captur vanaf het begin sterk gescoord. Zowel vanbuiten als vanbinnen kun je de auto naar eigen inzicht op smaak brengen. Maar inmiddels heeft de concurrent­ie dat trucje ook ontdekt. Sterker nog, de Citroën C3 Aircross gaat hierin nog een paar stappen verder dan zijn landgenoot. Maar ook doorgaans behoudende merken als Kia en Hyundai laten met de Stonic en de Kona zien dat ze het customizen onder de knie hebben. Bij de Opel Crossland X, de Suzuki Ignis en de Seat Arona kun je ook wel het een en ander aanpassen, maar zo ver als bij de C3 Aircross strekken de mogelijkhe­den bij lange na niet. Zoals gezegd gaat de Captur vooralsnog onbedreigd aan kop. Als we echter naar de cijfers van oktober kijken, gaan de Opel Crossland X (sinds de zomer op de markt), de Citroën C3 Aircross en de Kia Stonic een mooie toekomst tegemoet. Ook de Arona en de Kona dichten wij een succesvoll­e toekomst toe. Maar zoals wel vaker, komt de grootste dreiging waarschijn­lijk uit Wolfsburg. Ditmaal in de vorm van de Volkswagen T-Cross. Deze crossover op basis van de nieuwe Polo is het broertje van de Seat Arona en ziet begin 2018 het levenslich­t. Hoe dan ook weten we zeker dat de top tien er over een aantal maanden totaal anders uitziet dan het lijstje hiernaast. Wordt vervolgd.

 ??  ??
 ??  ?? We betwijfele­n of de Peugeot 2008 zijn tweede plaats binnen het segment vasthoudt. De Opel Crossland X hijgde hem afgelopen maand al in de nek.
We betwijfele­n of de Peugeot 2008 zijn tweede plaats binnen het segment vasthoudt. De Opel Crossland X hijgde hem afgelopen maand al in de nek.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands