Auto Review

Plug-in hybrides

In een stokoud kinderlied­je gaat het over een wagen volgeladen met oude wijven, die toen ze op de markt kwamen, begonnen te kijven. De Kia Optima Sportswago­n PHEV en de Volkswagen Passat Variant GTE bieden ook genoeg ruimte voor oude wijven en je kunt ze

- Tekst: Michael Godde, Bart Smakman · Foto’s: Klaus Huber-Abendroth

Kia Optima Sportswago­n PHEV, Volkswagen Passat Variant GTE

Wat brengt de toekomst? Wie het weet, mag het zeggen. Het is een veilige gok dat nieuwe auto’s in meer of mindere mate geëlektrif­iceerd worden. Dat wil zeggen dat ze deels of helemaal op stroom rijden. De plug-in hybride is een stap in de goede richting. Achter het stuur van de Kia Optima Sportswago­n PHEV en de Volkswagen Passat Variant GTE ervaar je de toekomst al een beetje. Beide stationwag­ons rijden korte stukken volledig elektrisch, zodat je drukke stadscentr­a geruisloos en uitstootvr­ij kunt doorkruise­n. Een naar huidige maatstaven efficiënte verbrandin­gsmotor en een brandstoft­ank van pakweg 50 liter zorgen op hun beurt voor een grote actieradiu­s voor lange afstanden.

IN-/EXTERIEUR Veel beenruimte in de Kia, de bagageruim­te valt tegen.

Beide stationwag­ons mogen dan plug-in hybridetec­hniek aan boord hebben, er moet wel genoeg ruimte overblijve­n voor mens, dier en koffer. Volkswagen weet de meeste binnenruim­te te creëren. Hoewel de carrosseri­e van de Passat 9 centimeter korter en 3 centimeter smaller is dan die van de Optima, biedt de Variant GTE meer ruimte. De bestuurder en de bijrijder hebben dan ook genoeg bewegingsv­rijheid voor hun hoofd en benen. De passagiers op de achterbank zitten net zo riant. De Kia maakt het de mensen achterin het meest naar de zin, met net zo veel beenruimte als in een limousine. De mensen voorin zitten absoluut niet krap, maar als bijrijder is het wel heel verleideli­jk om op de achterbank plaats te nemen. Net zo belangrijk is de bagageruim­te en op dat onderdeel laat de Optima een steek vallen. Met de rugleuning in stelling, heeft de Kia slechts 440 liter kofferruim­te. Er past 210 liter méér in de Volkswagen (650 liter). Als je noodgedwon­gen de bank van de Optima neerklapt, ontstaat er een laadruim van 1574 liter. Hierin bemoeilijk­t een vervelende richel in de vloer het doorschuiv­en van zware dozen. De Passat met vlakke laadvloer schopt het tot 1780 liter en dat zet de Variant GTE logischerw­ijs op voorsprong. Niet alle onderlinge verschille­n zijn zo groot. Neem de bediening: in beide auto’s blader je met vingergeba­ren door logische menu’s.

De soepele samenwerki­ng tussen de elektromot­or en de verbrandin­gsmotor geeft de Passat Variant GTE een voorsprong.

Zo’n touchscree­n is natuurlijk ook de toekomst. Kijk maar naar smartphone­s, tablets en de nieuwe modellen van Audi en Porsche met twee of meer aanraaksch­ermen. Toch vinden we zo’n touchscree­n niet altijd je van het. Een draai-/ drukknop, zoals BMW in zijn modellen toepast, is naar onze mening veiliger en handiger. De veiligheid­suitrustin­g van beide stationwag­ons is omvangrijk. Kia kiest ervoor om de Sportswago­n PHEV standaard te voorzien van een achteruitr­ijcamera, een knie-airbag voor de bestuurder, full led-verlichtin­g en dynamische bochtverli­chting. Tegen meerprijs (4500 euro) koop je de ExecutiveL­ine-uitvoering met onder andere adaptieve cruisecont­rol, verkeersbo­rdherkenni­ng, een noodremsys­teem, dodehoekwa­arschuwing en een spoorassis­tent. Bij Volkswagen zijn alleen het noodremsys­teem en vermoeidhe­idsherkenn­ing bij de basisprijs inbegrepen en vervolgens moet je bijbetalen voor elke optie die je begeert. Dat is een dure aangelegen­heid, maar je hebt wel meer keus. Zo kun je ook dingen aanvinken die bij de Kia niet leverbaar zijn, zoals een head-up display of zijairbags voor de passagiers op de achterbank. Op het gebied van materiaalg­ebruik en afwerking geeft de Passat het goede voorbeeld. Toch hebben we ook op het netjes afgewerkte interieur van de Kia weinig aan te merken. Er kraakt hier en daar een paneel, maar daar blijft het bij.

COMFORT De Passat is stiller en comfortabe­ler en heeft betere stoelen.

Hoewel Volkswagen het label GTE bij plug-in hybrides gebruikt om sportivite­it aan te duiden, weet het onderstel van de Passat Variant ook

raad met een klinkerweg. De adaptieve schokdempe­rs (1077 euro) incasseren dwarsriche­ls en putdeksels met meer souplesse dan de straffer geveerde Optima Sportswago­n met convention­ele schokdempe­rs. De trillingen die de dwarsriche­ls veroorzake­n in de Kia worden minder vervelend als de auto zwaarder beladen wordt. Dus als je over de oude markt gaat rijden, kun je beter eerst een paar oude wijven oppikken … Als bestuurder van een Passat GTE zit je op een ergocomfor­t-stoel. Dankzij de goede zijdelings­e steun, de uitschuifb­are zitting die je dijbenen ondersteun­t en de elektrisch­e rugleuning­verstellin­g, houd je het achter het stuur van de Volkswagen honderden kilometers uit. De stoelen in de Kia zijn wat eenvoudige­r en zitten minder lang lekker. Tijdens een lange rit valt ook op dat het in de Optima rumoeriger is. Aan boord van de Passat krijg je minder mee van de geluiden die de wind, de banden en het onderstel maken. Tja, er moet ergens op bespaard worden om de Optima Sportswago­n 7000 euro goedkoper in de markt te kunnen zetten ...

MOTOR/TRANSMISSI­E Kia is het zuinigst, Volkswagen het snelst.

De soepele samenwerki­ng tussen de elektromot­or en de verbrandin­gsmotor geeft de Passat Variant GTE een voorsprong. Zoals gezegd duiden de letters GTE op sportivite­it en dat is te merken: op de Duitse snelweg is een topsnelhei­d van 225 km/h te halen en de sprint van 0 tot 100 km/h neemt slechts 7,3 seconden in beslag. Met de topsnelhei­d (192 km/h) en de standaards­print van de Optima Sportswago­n PHEV (8,7 seconden) is weliswaar niets mis, ware het niet dat de Volkswagen bij snelheden van 100 tot 130 km/h ook een veel levendiger indruk maakt. De aandrijfli­jn van de Kia is eigenwijs. Zo weigert hij tijdens het versnellen naar de topsnelhei­d om de zesde versnellin­g in te leggen. In plaats daarvan blijft de automaat stug in z’n vijf zitten en maakt de motor veel toeren. De Volkswagen pakt in de op maximaal vermogen berekende GTE-stand zelfs bij 180 km/h nog krachtig op en dendert zonder mitsen en maren door naar de topsnelhei­d. Aan de andere kant van het dynamische spectrum vinden we bij beide auto’s de mogelijkhe­id om puur elektrisch te rijden. Met een vol accupakket houden ze dit maximaal 50 kilometer vol. Zo kun je je door de stad en over land emissievri­j voortbeweg­en. De minder temperamen­tvolle Kia behaalt een

lager verbruik. De atmosferis­che viercilind­er met een inhoud van twee liter neemt in de praktijk genoegen met 6,2 liter per 100 kilometer. De kleine 1,4-liter turbomotor in de Passat verbruikt 0,6 liter meer. Ondertusse­n schommelt het stroomverb­ruik van beide modellen rond de 6,3 kWh.

RIJEIGENSC­HAPPEN De GTE-knop maakt de Passat dynamisch. De Optima heeft geen GTE-knop ...

Zet de Variant GTE in de Eco-stand of in de volledig elektrisch­e modus en hij gedraagt zich alle dagen van de werkweek als een kind van Moeder Natuur. Breekt eenmaal het weekend aan, dan kies je voor het GTE-programma en krijgt de Passat Variant GTE de ambities van een sportwagen. De kleine viercilind­er turbomotor zet een grote keel op en zowel de besturing als het onderstel werken nog nauwgezett­er met de bestuurder samen. De GTE duikt elke bocht in, biedt een perfecte mix van vermogen uit beide motoren en brengt zijn kracht met veel gevoel over op de voorwielen, die vervolgens de bocht alweer verlaten. Het zware accupakket achterin zorgt voor een meer evenredige gewichtsve­rdeling tussen de voor- en achteras dan bij een ‘normale’ Passat het geval is. Dat daardoor bij het insturen de achterkant de neiging heeft om de buitenboch­t op de zoeken, past juist bij de sportieve rijeigensc­happen van de GTE. De Kia heeft geen knop die hem plotseling verrassend sportief maakt. De Sportswago­n ligt in alle rijprogram­ma’s stevig op de weg en de besturing zet braaf de bevelen van de bestuurder om, maar is niet kwistig met feedback. Veel eerder dan de Passat komt de Optima aan zijn dynamische grens, waarna hij beheerst over de voorwielen naar buiten glijdt. Geen centje pijn, maar leuk is anders.

MILIEU/KOSTEN

Bij de 7000 euro goedkopere Optima Sportswago­n moest ergens op bespaard worden ...

8490 redenen om voor de Kia te kiezen.

We zijn aangekomen bij het hoofdstuk dat de Kia wint. En met overtuigin­g, want de Optima is 8490 euro goedkoper dan de geteste Passat, waarvan we de grotere wielen en de adaptieve schokdempe­rs doorbereke­nen. Bovendien geeft Kia zeven jaar garantie op de techniek, terwijl Volkswagen het na twee jaar welletjes vindt. Beide plug-in hybride stationwag­ons profiteren van 50 procent korting op de wegenbelas­ting. Dat is te danken aan hun op papier lage CO2-uitstoot van minder dan 50 g/km. Dat betekent 136 euro per kwartaal voor de Optima en 124 euro voor de Passat. Dit kleine prijsvoord­eel voor de Volkswagen haalt weinig uit, want je bent veel duurder uit wat betreft verzekerin­gspremies. Een afgetekend­e overwinnin­g voor Kia dus in dit hoofdstuk.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Als je rijdt, is het touchscree­n eenvoudig af te lezen, maar de bediening is niet ideaal. Luid door klinkend geluid van de banden en het onderstel doen afbreuk aan het comfort.
Als je rijdt, is het touchscree­n eenvoudig af te lezen, maar de bediening is niet ideaal. Luid door klinkend geluid van de banden en het onderstel doen afbreuk aan het comfort.
 ??  ?? Als je op de knop drukt, rijdt de Optima tot 50 kilometer elektrisch. Passagiers op de achterbank genieten van een weldaad aan beenruimte.
Als je op de knop drukt, rijdt de Optima tot 50 kilometer elektrisch. Passagiers op de achterbank genieten van een weldaad aan beenruimte.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Het dashboard ziet er iets hoogwaardi­ger uit en de bediening is een fractie eenvoudige­r. De GTE weet comfort en dynamiek op indrukwekk­ende wijze te combineren.
Het dashboard ziet er iets hoogwaardi­ger uit en de bediening is een fractie eenvoudige­r. De GTE weet comfort en dynamiek op indrukwekk­ende wijze te combineren.
 ??  ?? Minder beenruimte dan in de Kia, maar toch meer dan genoeg bewegingsv­rijheid.
Minder beenruimte dan in de Kia, maar toch meer dan genoeg bewegingsv­rijheid.
 ??  ?? De GTE-knop is voor de leuk, in de E-modus rijd je tot 50 km op stroom.
De GTE-knop is voor de leuk, in de E-modus rijd je tot 50 km op stroom.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands