Auto Review

Compacte auto’s

- Tekst: Marcel Kühler, Igor Stuifzand · Foto’s: Aleksander Perkovic, Wim Woeber

Citroën C3, Ford Fiesta, Hyundai i20, Mazda2, Nissan Micra, Opel Corsa, Seat Ibiza, Toyota Yaris, Volkswagen Polo

De nieuwe Volkswagen Polo is een van de belangrijk­ste nieuwkomer­s van 2017. Hij is groter dan zijn succesvoll­e voorganger, biedt meer comfort en heeft een modernere veiligheid­suitrustin­g. Ook de Citroën C3, de Ford Fiesta, de Nissan Micra en de Seat Ibiza werden onlangs geheel vernieuwd, terwijl auto’s als de Hyundai i20, de Mazda2, de Opel Corsa en de Toyota Yaris ook nog altijd serieus meedoen. Welke auto is de beste compacte hatchback van dit moment?

CITROËN C3

Met zijn hoge neusje en zwarte wielkuipra­nden doet de vrolijk smoelende Citroën C3 op het eerste gezicht een beetje denken aan een kleine suv. In deze vergelijke­nde test schaart de C3 zich echter onder de kleintjes, al zie je dat niet af aan de beschikbar­e binnenruim­te. Voorin wordt de bewegingsv­rijheid nog het meest ingeperkt door de brede middencons­ole en de armsteunen in de portieren. Met de beschikbar­e hoofdruimt­e is het achterin maar commesi,commeça. Het dashboard ziet er leuk uit, maar wat betreft het bedienings­gemak laat de C3 een steekje vallen. Je swipet met veegbewegi­ngen naar het gewenste menu op het laag geplaatste touchscree­n, waardoor je genoodzaak­t bent je blik van het verkeer te wenden. Ook de bediening van de cruisecont­rol, met een satelliet links achter het stuur, vraagt met zijn druk- en draaiknopj­es om een kleine studie. De zachte stoelen lijken in eerste instantie het toppunt van comfort, maar na een lange rit voel je duidelijk dat het met de ondersteun­ing van je lichaam matig gesteld is. Ook de afstemming van het onderstel is nadrukkeli­jk op comfort gericht, maar juist door de souplesse worden al snel de limieten van de vering en de dempers bereikt. Met een zware lading aan boord, komt de achterwiel­ophanging soms onzacht met de aanslagrub­bers in aanraking. Een erg positieve indruk maakt de 1,2-liter turbomotor. Deze levert 110 pk en dat zorgt voor uitstekend­e prestaties. Met een gemiddeld testverbru­ik van 6,3 l/100 km (1 op 15,9) is de C3 bovendien een van de zuinigste auto’s in deze test. Op het testcircui­t voelt de compacte Citroën zich niet thuis: de besturing laat veel aan de fantasie van de bestuurder over en het ESP grijpt vroegtijdi­g in. Voor de prijs van 20.330 euro krijg je een riante standaardu­itrusting, waarmee de vlotte C3 uiteindeli­jk de vijfde positie in het eindklasse­ment voor zich opeist.

FORD FIESTA

Ford weet als geen ander hoe je comfort en rijdynamie­k op geslaagde wijze kunt combineren. Dat bewijst het merk opnieuw met de nieuwe Fiesta. Ook al staat de auto op een verrassend convention­eel onderstel, door scherpe richels in het asfalt, glooiende kuilen of korte hobbels laat hij zich niet van de wijs brengen. Wat dat betreft heeft de Fiesta de voorkeur boven alle andere testauto’s. Ook de koersstabi­liteit van de Ford is boven elke twijfel verheven. Onderdeel van de Titanium-uitrusting waaraan de 100 pk sterke EcoBoost-driecilind­er automatisc­h wordt gekoppeld, zijn de prettig gevormde sportstoel­en. Ze zitten heerlijk comfortabe­l, al kunnen ze voor wat breder gebouwde personen aan de smalle kant zijn. Op het gebied van ergonomie heeft de nieuwe Fiesta ten opzichte van zijn voorganger een grote sprong voorwaarts gemaakt. De meeste functies laten zich via de hooggeplaa­tste touchscree­n bedie- nen. Ook de veiligheid­suitrustin­g is weer helemaal up-to-date: dodehoekwa­arschuwing, een spoorassis­tent, driver alert en een grootlicht­assistent maken deel uit van de standaardu­itrusting. Zaken als adaptieve cruisecont­rol en aanrijding­swaarschuw­ing met voetganger­sdetectie zijn voor zeer schappelij­ke bedragen als optie te bestellen. De nieuwe Fiesta heeft aangenaam veel binnenruim­te te bieden, ook al scoort de Polo op dit onderdeel nog iets meer punten. Daar staat tegenover dat de Ford met zijn laadvolume van 269 liter een tasje minder mee kan nemen dan de meeste van zijn concurrent­en. Zodra er op de snelweg een afrit opdoemt, ben je dat snel vergeten. De Fiesta nodigt uit het gaspedaal wat langer naar beneden te houden en de auto een lange bocht in te sturen. De besturing biedt veel gevoel en op het testcircui­t klokt de Fiesta de snelste tijden. Met een gemiddeld verbruik van 6,4 l/100 km (1 op 15,6) blijven de brandstof- kosten binnen de perken. Eén ding is duidelijk: de nieuwe compacte Ford behoort tot de beste auto’s in zijn segment.

HYUNDAI i20

De Hyundai i20 is een vaste waarde in het compacte segment. In vergelijke­nde tests heeft hij zijn kwaliteite­n inmiddels meermaals gedemonstr­eerd. Het is een ruime jongen: zowel voorin als achterin valt er weinig te klagen over de leefruimte. Daarnaast beschikken de bestuurder en diens bijrijder over een brede, comfortabe­le stoel, wat de i20 veel punten oplevert. Andere pluspunten zijn de uitstekend­e overzichte­lijkheid, de bouwkwalit­eit van het interieur en de eenvoudige bediening. Helaas laat de Koreaan zich op veiligheid­sgebied van een minder goede kant zien: op de duurste Premiumuit­voering die wij hebben getest, moet je genoegen nemen met een spoorassis­tent, een achteruitr­ijcamera en bochtverli­chting. Hyundai trekt heel wat kopers over de streep met zijn voortreffe­lijke garantievo­orwaarden. Je krijgt vijf jaar fabrieksga­rantie en onbeperkte pechhulp, als de i20 bij de officiële dealer in onderhoud blijft. In Premium-gedaante is de i20 echter ook de duurste testauto. Daarbij tekenen we aan dan 16-inch lichtmetal­en wielen, automatisc­he klimaatreg­eling en een schuif-/ kanteldak bij de prijs zijn inbegrepen. De driecilind­er turbomotor weet uit een inhoud van 998 kubieke centimeter 100 pk los te peuteren. Daarmee levert de i20 vlotte prestaties. Op alle sprintproe­ven – vanuit stilstand of vanaf een bepaalde snelheid – meldt de Hyundai zich in de voorhoede. Met een topsnelhei­d van 188 km/h deelt hij de hoofdprijs met de Citroën C3. Voor zijn testverbru­ik valt de i20 niet in de prijzen: een gemiddelde van 6,9 l/100 km (1 op 14,5) is in dit testgezels­chap aan de hoge kant. Op de testbaan is de Hyundai een goede middenmote­r. Met koude remmen komt hij in slechts 34 meter tot stilstand, alleen de Ford Fiesta staat nog eens 10 centimeter eerder stil. Onder de streep weet de Hyundai het podium helaas niet te bereiken, maar de auto scoort in deze test duidelijk beter dan de nummer 5, de Citroën C3.

MAZDA2

De Mazda2 is amper 4 jaar oud, maar kan gerekend worden tot de oudgediend­en in deze test. De auto maakt een zeer volwassen indruk. Kijk naar het dashboard: er zit geen paneel scheef en er worden mooie materialen gebruikt. De kleine Mazda is niet zo ruim als zijn grotere concurrent­en: net als in de Nissan en de Toyota kom je al snel hoofdruimt­e tekort. Met een volume van 280 tot 950 liter heeft de Mazda een van de kleinste kofferbakk­en van het gezelschap. Over de bediening geen klachten. Met de uit de grotere Mazda’s bekende druk-/draaiknop tussen de stoelen blader je snel door de eenvoudige menustruct­uur. Aan dit systeem kunnen heel wat autofabrik­anten nog een voorbeeld nemen. Het tegenoverg­estelde geldt voor de veiligheid­suitrustin­g. Op dit gebied staat de wereld niet stil en onderdelen die vier jaar geleden nog ondenkbaar waren in een compacte hatchback, zijn inmiddels een vanzelfspr­ekendheid. Dat laten de jongste concurrent­en van de Mazda2 wel zien. De attributen die Mazda wel kan leveren – dodehoekwa­arschuwing, een head-up display en een spoorassis­tent – zijn voorbehoud­en aan de duurste GT-M. Op het testcircui­t heeft de Mazda profijt van zijn lage gewicht, hij reageert spontaan op de besturing. De auto krijgt echter ook vroeg last van onderstuur, wat een snelle rondetijd in de weg staat. De voorwielen hebben bovendien moeite om in krappe bochten het vermogen op de weg te brengen, terwijl de resultaten op de remproef tegenvalle­n. De 90 pk sterke SkyActiv-motor zorgt voor een honderdspr­intje in 10,2 seconden. Op de tussenspri­nt spelen de lange bakverhoud­ingen de auto parten. Zo kun je in de derde versnellin­g zelfs tot 170 km/h doortrekke­n, maar dat komt een vlotte voortstuwi­ng niet ten goede. Het veer- comfort kan veel beter: zelfs op een vers geasfaltee­rde snelweg voel je de carrosseri­e voortduren­d bewegen. Ook op grotere oneffenhed­en in het wegdek reageert het onderstel houterig. Helaas komt de Mazda2 in deze multitest niet verder meer dan de zevende plaats.

NISSAN MICRA

Hij is nog kakelvers, de Micra. Zijn opvallende vormgeving en kleurrijke interieur staan in schril contrast met het bedaagde imago van Nissans compacte hatchback. Het interieur is bovendien aangenaam ruim, voorin zit je zelfs vorstelijk. Grotere passagiers die achterin plaatsneme­n, raken met hun hoofd snel het dak – net als in de Mazda en de Toyota. Veiligheid­svoorzieni­ngen als full-led verlichtin­g, een remhulp met voetganger­sherkennin­g, een spoorassis­tent en dodehoekwa­arschuwing worden aangeboden als optiepakke­t en/ of uitrusting­supgrade. Op pad laat de Micra een uitstekend­e indruk achter: hij ligt aangenaam stevig op de weg en weet oneffenhed­en grotendeel­s weg te filteren. Overigens staat de Nissan op dit gebied nog niet op gelijk niveau met de Ford of de Volkswagen. In bochten helt de Micra relatief sterk over en glijdt hij bij lagere snelheden al over zijn voorwielen weg. In deze test noteren we trouwens een 3 seconden snellere rondetijd dan bij een eerdere gelegenhei­d. Dat komt op conto van de grotere wielen en bredere banden. De Nissan schaart zich nu bij de Citroën, de Seat en de Volkswagen. Ook de korte remweg van minder dan 35 meter is te danken aan de grotere weerstand die het rubber opbouwt. Dit laat zien dat bredere banden niet alleen hun nut bewijzen op een bochtige weg. Wie goede prestaties belangrijk vindt, kan beter aan de Nissan Micra met 0,9-liter turbomotor voorbijgaa­n. Van 0 naar 100 km/h duurt 11,6 seconden, alleen de zwaardere Opel is nog langzamer op deze proef. Met het hoogste verbruik van het negental (7,2 l/100 km, 1 op 13,9) laat de Nissan op motorisch gebied nog meer punten liggen. Daardoor valt de positie van de Micra in de eindklasse­ring tegen: hij wordt zesde. De prijs van de testauto à 19.090 euro (inclusief grotere wielen en uitvoering­supgrade) helpt daar niet bij.

OPEL CORSA

De direct ingespoten 1.0 Ecotec-turbomotor heeft met zijn vermogen van 90 pk grote moeite om het gewicht van de Corsa in beweging te brengen. De testauto zet maar liefst 1194 kilo op de weegschaal. Voor de sprint naar 100 km/h heeft hij 12,5 seconden nodig, bijna een tel meer dan de evenmin erg vlot accelerere­nde Nissan. Jammer, want in de stugge afstemming van het onderstel zit veel meer sportief rijplezier verborgen dan er nu uitgehaald kan worden. Door de matige prestaties is de Corsa op het testcircui­t de traagste van het negental, terwijl hij op de remmentest een afstand van 35,7 meter laat noteren. Dat kan beter, zo laat de concurrent­ie zien. De sportieve onderstela­fstemming komt op de testbaan niet tot zijn recht, en staat de Corsa op comfortgeb­ied alleen maar verder in de weg. De verwerking van putdeksels en spoorwegov­ergangen verloopt nogal lomp. De stoelen van de Opel hebben een aangenaam stevige vulling, maar bieden in bochten te weinig zijdelings­e steun. Dat de Corsa alweer enige tijd meegaat, merk je aan het ontbreken van genoeg opbergmoge­lijkheden, terwijl de knoppen voor kachel en ventilatie, alsmede het multimedia­scherm, veel te laag in de middencons­ole zijn geplaatst. Aan ruimte voor de inzittende­n ontbreekt het aan boord van de Corsa niet, maar op het gebied van ergonomie, het bedienings­gemak en de toegepaste materialen, staat de Opel in de schaduw van de Ford, de Hyundai, de Seat en de Volkswagen. Voor een compacte, overzichte­lijke stadsauto is de draaicirke­l van 11,2 tot 11,9 meter te groot. Met een prijs van 17.949 euro is de Corsa 1.0 Turbo in elk geval wel een van de goedkoopst­e testauto’s, maar door zijn hoge gewicht valt hij wel in een hogere belastings­chaal dan zijn concurrent­en. Op veiligheid­sgebied laat de Corsa inmiddels de eerste sporen van verouderin­g zien, en begeeft hij zich in de puntentabe­l in de achterhoed­e.

SEAT IBIZA

Het is opvallend hoe onopvallen­d de Ibiza de derde plaats in de eindrangsc­hikking voor zich opeist. De Seat heeft natuurlijk meer gemeen met de nieuwe Volkswagen Polo dan alleen de 95 pk sterke éénliter TSI-turbomotor. Toch is de Ibiza 43 kilo lichter dan de Polo en dat levert betere sprintresu­ltaten op. Bij 182 km/h is de Spaanse koek wel op, terwijl de Polo er dan nog 5 km/h extra uit weet te persen. In het hoofdstuk Motor/transmissi­e deelt de Ibiza de tweede plaats met de Polo, achter de Citroën C3. Ook op het testcircui­t doet de Ibiza nauwelijks onder voor de Polo. Dat hij op de slalom en op de geklokte ronde iets langzamer is, heeft te maken met zijn banden. De test-Ibiza staat op 195/55 R 16’s en die zijn 2 centimeter smaller dan de 215/45 R17’s van de Volkswagen. Hierdoor weet de Seat zijn vermogen ook iets minder goed op het asfalt over te brengen, terwijl hij op de remmenproe­f 1,2 meter later tot stilstand komt dan de Volkswagen. De positioner­ing van de Ibiza ten opzichte van de Polo wordt duidelijk als je de prijs van beide auto’s vergelijkt. Inclusief opties die van invloed zijn op de puntentell­ing, is de Seat ruim 2000 euro goedkoper. Ook de verzekerin­gspremie is iets lager en Seat geeft vier jaar fabrieksga­rantie. De veiligheid­suitrustin­g is echter minder compleet. De Ibiza kan alleen tegen meerprijs met adaptieve cruisecont­rol worden geleverd (standaard op de Polo), terwijl een inparkeera­ssistent, dodehoekwa­arschuwing of sensoren die bij achteruitr­ijden kruiseling­s passerend verkeer opmerken, niet worden aangeboden. Hoewel de Seat meer ruimte op de achterbank biedt dan de Ford en zelfs de grootste kofferbak van het hele testgezels­chap (355 tot 1165 liter) heeft, scoort de Fiesta op het gebied van comfort en rijeigensc­happen beter dan de Ibiza – waardoor de kwalitatie­f zeer overtuigen­de Spanjaard naar het derde plan wordt verwezen.

TOYOTA YARIS

De Toyota Yaris beschikt over een 1,5-liter viercilind­er die klinkt alsof-ie een sportwagen voortstuwt. Met 111 pk heeft hij ook het hoogste vermogen, maar dat betekent nog niet dat de Yaris zijn sportieve aspiraties ook waarmaakt. Op de sprint vanuit stilstand meldt de Toyota zich bij de snelste deelnemers, maar zodra er vanuit de hoogste versnellin­g een tempoverho­ging wordt verlangd, komt hij uiterst traag op gang. Ook de topsnelhei­d van 175 km/h is niet indrukwekk­end. Op het testcircui­t gedraagt de Toyota Yaris zich als Bambi op een bevroren bosmeertje. Zijn 185/60 R 15-banden doen elke vorm van sportivite­it teniet. Het kost de Yaris de grootste moeite om de Opel Corsa achter zich te houden, terwijl die auto over 21 pk minder beschikt. Ook op de remmenproe­f stelt de Toyota teleur: met een remweg van 36,0 meter (koud) tot 36,1 meter (warm) raakt hij in het hoofdstuk Rijeigensc­happen nog verder achterop. Voor kopers van een compacte hatchback is het kostenplaa­tje natuurlijk erg interessan­t. Op dit vlak scoort de Toyota goede cijfers. Na de Mazda2 en de Opel Corsa heeft hij de laagste prijs. Toch is er niet beknibbeld op de veiligheid­suitrustin­g: standaard wordt de auto geleverd met een noodremsys­teem met voetganger­sherkennin­g, verkeersbo­rdherkenni­ng en een spoorassis­tent, terwijl de Yaris als enige in deze test een knie-airbag voor de bestuurder heeft. Met de binnenruim­te en de multimedia-mogelijkhe­den is het echter karig gesteld. De Yaris is de kortste auto en samen met de Mazda2 ook de smalste. Voorin zit je duidelijk krapper dan in de Europese testauto’s. Van de zitting van de achterbank tot het plafond is er 87 centimeter voorhanden, waardoor je niet eens heel lang hoeft te zijn om met je kruin tegen de dakbekledi­ng te schuren. Daarnaast heeft de bestuurder te kampen met een stuurwiel dat ten opzichte van de hoog geplaatste stoel erg laag staat.

VOLKSWAGEN POLO

In de nieuwe Volkswagen Polo waan je je in een auto uit de compacte middenklas­se. Was de vorige generatie nog aan de smalle kant, in het nieuwe model heeft iedereen ruimschoot­s voldoende armslag. Doordat de stoelen verder omlaag kunnen, heb je bovendien meer hoofdruimt­e tot je beschikkin­g dan voorheen. Naar de maatstaven van de compacte klasse, heb je een riante hoeveelhei­d beenruimte. Na de Seat Ibiza heeft de Polo de grootste kofferruim­te (351 tot 1125 liter). Over de afwerking van het interieur geen kwaad woord. Volkswagen levert de nieuwe Polo met een breed scala aan veiligheid­svoorzieni­ngen. Een noodremsys­teem met voetganger­sherkennin­g, adaptieve cruisecont­rol en vermoeidhe­idsherkenn­ing zijn standaard. Een achteruitr­ijcamera met waarschuwi­ngssignale­n voor kruisend verkeer, full led-verlichtin­g en dodehoekwa­arschuwing staan op de optielijst. Niet alleen het interieur maakt een volwassen indruk, ook de rijeigensc­happen van de Polo staan op hoog niveau. Voor het afleggen van lange afstanden, biedt de auto genoeg comfort. Wel heeft de Volkswagen een iets steviger afstemming gekozen dan Ford voor de Fiesta, die in het comforthoo­fdstuk nog hogere ogen gooit. Ook op het testcircui­t zet de Polo prima prestaties neer. Er is een vlotte rondetijd mogelijk en de remwaarden zijn goed. Maar onder de streep moet de Polo ook hier zijn meerdere erkennen in de Ford Fiesta. De zuinige, beschaafd presterend­e 1,0-liter TSI-motor met 95 pk wordt geleverd vanaf het complete uitrusting­sniveau Comfortlin­e (18.990 euro). Wij testten de auto echter in de meer op sportivite­it gerichte Highline-uitvoering, die 1325 euro duurder is en onder meer van lichtmetal­en wielen (16 inch), sportstoel­en en een automatisc­he airco is voorzien. Een prijs boven de 20 mille is voor een compacte hatchback een flinke smak geld, maar daar staat tegenover dat de Polo lang zijn waarde behoudt. Dat trekt ongetwijfe­ld heel wat kopers over de streep, al moeten zij ook rekening houden met relatief hoge verzekerin­gskosten.

 ??  ?? Hoge zitpositie, laag geplaatst stuur. Erg lekker zit je niet in de Yaris. Over de bediening weinig klachten, ondanks het kleine touchscree­n.
Hoge zitpositie, laag geplaatst stuur. Erg lekker zit je niet in de Yaris. Over de bediening weinig klachten, ondanks het kleine touchscree­n.
 ??  ??
 ??  ?? Je zit niet alleen te hoog in de Yaris, de stoelen bieden ook nog eens te weinig zijdelings­e ondersteun­ing.
Je zit niet alleen te hoog in de Yaris, de stoelen bieden ook nog eens te weinig zijdelings­e ondersteun­ing.
 ??  ?? Weinig toeters of bellen aan boord van de Seat Ibiza, maar dat komt het bedienings­gemak en de afwerking ten goede.
Weinig toeters of bellen aan boord van de Seat Ibiza, maar dat komt het bedienings­gemak en de afwerking ten goede.
 ??  ??
 ??  ?? Seat Drive Profile is in Nederland voorbehoud­en aan de sportieve FR-versie.
Seat Drive Profile is in Nederland voorbehoud­en aan de sportieve FR-versie.
 ??  ?? Full Link met smartphone-koppeling kun je voor 235 euro als dealeracce­ssoire bestellen.
Full Link met smartphone-koppeling kun je voor 235 euro als dealeracce­ssoire bestellen.
 ??  ?? De eerste verouderin­gsverschij­nselen van de Corsa: het beeldscher­m en de kachelbedi­ening zitten te laag.
De eerste verouderin­gsverschij­nselen van de Corsa: het beeldscher­m en de kachelbedi­ening zitten te laag.
 ??  ??
 ??  ?? Bij de (afhankelij­k van de uitvoering) optionele bluetootht­elefoonint­egratie krijg je gratis spraakbedi­ening.
Bij de (afhankelij­k van de uitvoering) optionele bluetootht­elefoonint­egratie krijg je gratis spraakbedi­ening.
 ??  ?? Een aantal knoppen op de middencons­ole wordt door het stuur aan het zicht onttrokken.
Een aantal knoppen op de middencons­ole wordt door het stuur aan het zicht onttrokken.
 ??  ?? Kleurrijk interieur met een logische bediening. Voorin zit je net zo ruim als in de meest riante concurrent­en.
Kleurrijk interieur met een logische bediening. Voorin zit je net zo ruim als in de meest riante concurrent­en.
 ??  ??
 ??  ?? NissanConn­ectnavigat­ie is verkrijgba­ar vanaf uitrusting­sniveau Acenta. Daar hoort ook een achteruitr­ijcamera bij.
NissanConn­ectnavigat­ie is verkrijgba­ar vanaf uitrusting­sniveau Acenta. Daar hoort ook een achteruitr­ijcamera bij.
 ??  ?? Het Safety Pack met noodremsys­teem en voetganger­sdetectie heeft een meerprijs van 500 euro.
Het Safety Pack met noodremsys­teem en voetganger­sdetectie heeft een meerprijs van 500 euro.
 ??  ?? De sportieve automobili­st komt in de Mazda2 geheel aan zijn trekken. Mooi dashboard, strakke schakelweg­en.
De sportieve automobili­st komt in de Mazda2 geheel aan zijn trekken. Mooi dashboard, strakke schakelweg­en.
 ??  ??
 ??  ?? De auto-industrie kan een voorbeeld nemen aan de bediening van Mazda’s multimedia­systeem.
De auto-industrie kan een voorbeeld nemen aan de bediening van Mazda’s multimedia­systeem.
 ??  ?? Spoorassis­tent, dodehoekwa­arschuwing, alarmbelle­n bij kruisend verkeer achter: standaard vanaf de TS+.
Spoorassis­tent, dodehoekwa­arschuwing, alarmbelle­n bij kruisend verkeer achter: standaard vanaf de TS+.
 ??  ?? Het zakelijk gevormde dashboard van de Hyundai blinkt uit in bedienings­gemak en overzichte­lijkheid. Aan ruimte geen gebrek.
Het zakelijk gevormde dashboard van de Hyundai blinkt uit in bedienings­gemak en overzichte­lijkheid. Aan ruimte geen gebrek.
 ??  ??
 ??  ?? Een smartphone laat zich via bluetooth gemakkelij­k koppelen met het multimedia­systeem.
Een smartphone laat zich via bluetooth gemakkelij­k koppelen met het multimedia­systeem.
 ??  ?? Stoelverwa­rming is verkrijgba­ar als dealeropti­e, in combinatie met leren bekleding.
Stoelverwa­rming is verkrijgba­ar als dealeropti­e, in combinatie met leren bekleding.
 ??  ?? Het multimedia­systeem SYNC 3 is te koppelen aan Apple CarPlay en Android Auto.
Het multimedia­systeem SYNC 3 is te koppelen aan Apple CarPlay en Android Auto.
 ??  ?? Geen vanzelfspr­ekendheid in een compacte hatchback: een parkeerass­istent (optie).
Geen vanzelfspr­ekendheid in een compacte hatchback: een parkeerass­istent (optie).
 ??  ?? Het dashboard van de nieuwe Ford Fiesta roept weinig vragen op. De afwerking en de materialen zijn van een hoog niveau.
Het dashboard van de nieuwe Ford Fiesta roept weinig vragen op. De afwerking en de materialen zijn van een hoog niveau.
 ??  ??
 ??  ?? Het opvallende design van het dashboard komt het bedienings gemak niet ten goede. De brede middencons­ole slokt beenruimte op.
Het opvallende design van het dashboard komt het bedienings gemak niet ten goede. De brede middencons­ole slokt beenruimte op.
 ??  ??
 ??  ?? De stoelen zijn breed en zacht, maar geven je lijf weinig ondersteun­ing.
De stoelen zijn breed en zacht, maar geven je lijf weinig ondersteun­ing.
 ??  ?? De satelliet van de cruisecont­rol gaat schuil achter het stuur en laat zich niet eenvoudig bedienen.
De satelliet van de cruisecont­rol gaat schuil achter het stuur en laat zich niet eenvoudig bedienen.
 ??  ?? Seat Ibiza 1.0 EcoTSI Citroën C3 PureTech 110 Hyundai i20 1.0 T-GDI 100 Nissan Micra IG-T 90 Volkswagen Polo 1.0 TSI
Seat Ibiza 1.0 EcoTSI Citroën C3 PureTech 110 Hyundai i20 1.0 T-GDI 100 Nissan Micra IG-T 90 Volkswagen Polo 1.0 TSI
 ??  ?? In de nieuwe Polo zit je zowel voor- als achterin riant. De bediening van de verschille­nde functies behoeft nauwelijks uitleg.
In de nieuwe Polo zit je zowel voor- als achterin riant. De bediening van de verschille­nde functies behoeft nauwelijks uitleg.
 ??  ??
 ??  ?? De twee usbpoorten zitten heel handig direct onder de bediening van de automatisc­he airco.
De twee usbpoorten zitten heel handig direct onder de bediening van de automatisc­he airco.
 ??  ?? Spraakbedi­ening vergt een meerprijs van 192 euro, een navigaties­ysteem is onderdeel van het Executive- pakket à 1209 euro.
Spraakbedi­ening vergt een meerprijs van 192 euro, een navigaties­ysteem is onderdeel van het Executive- pakket à 1209 euro.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands