Auto Review

Porsche 911 GT2 RS

Bij de Porsche 911 GT2 RS draait het maar om één ding: snelheid. Vandaar dat alles wat een auto snel maakt werd geoptimali­seerd: minimaal gewicht, maximaal vermogen, optimale rijeigensc­happen.

- Tekst: Martin Urbanke, Jaap Peters

Bij sommige auto's is het moeilijk om niet voortduren­d in superlatie­ven te vervallen. De nieuwe Porsche 911 GT2 RS is daar een mooi voorbeeld van. Dit is nu eenmaal de krachtigst­e en sterkste 911 aller tijden en dan kán een uitgebreid­e test bijna niet tegenvalle­n. De recordtijd van 6:47,3 minuten op de Nordschlei­fe liet al zien waartoe de GT2 RS in staat is. Alleen zal 99 procent van alle bestuurder­s die deze tijd probeert te evenaren, zich gewonnen moeten geven. Zelfs geroutinee­rde coureurs krijgen met hun fysieke grenzen te maken. In 2,8 seconden sprint de GT2 RS naar de 100 en in 8,3 seconden wordt de 200 km/h al aangetikt: je lichaam krijgt nogal wat te verduren. Ondertusse­n dendert de Porsche door. 230 km/h, 250 km/h, 300 km/h … Pas bij 340 km/h grijpt de elektronic­a in. Terwijl de 911 nog best meer kan, snelheden van 355 km/h of nog hoger moeten mogelijk zijn. Maar dan zou de GT2 RS wel voorzien moeten worden van extra versterkte banden, en die hebben als nadeel dat ze minder grip bieden. Die verbijster­ende topsnelhei­d speelt eigenlijk maar een bijrol. Wij vonden 290 km/h aan het einde van het rechte stuk op het circuit van Portimão wel even snel genoeg. Het is regenachti­g en het glooiende circuit in het zuiden van Portugal ligt vol met verraderli­jke plassen. De GT2 RS heeft 120 pk meer vermogen dan een Turbo S en weegt 130 kilo minder, maar heeft geen stabiliser­ende vierwielaa­ndrijving. Je moet de auto dus met respect behandelen, hoewel hij je meteen vertrouwen biedt. Als het droog is tenminste … De semislicks (Dunlop SportMaxx Race 2 of Michelin Pilot Cup 2) genereren een onvoorstel­bare hoeveelhei­d grip en presteren verbazend constant op het circuit. Dat geldt ook voor de carbonkera­mische remmen, die door klauwen met tien zuigers in de tang worden gehouden. Zelfs na meerdere keren vol remmen vanaf 200 km/h brengen ze de 911 nog razendsnel tot stilstand.

ELKE KILO IS ER EEN TE VEEL

De glashelder­e feedback over de toestand van het wegdek maakt ook al zoveel

indruk. Dat gebeurt niet via een knalhard onderstel, maar door een directe en nauwkeurig­e besturing. Vooral auto’s met het optionele Weissach Package hebben magistrale rijeigensc­happen. De gesmede aluminium wielen (- 11,5 kilo) en koppelstan­gen en stabilisat­oren van koolstofve­zel (- 5,3 kilo) beperken de onafgeveer­de massa nog verder. Ook zonder dit pakket heeft de Porsche overigens geen dikke stabilisat­oren nodig, de extreem stijve schroefver­en zorgen voor de noodzakeli­jke stabilitei­t. Overhellen in bochten gebeurt niet, en ook als je hard remt is de carrosseri­e nauwelijks in beweging. Toch gaat het er niet eens spartaans aan toe. Het inveren gebeurt bijna zacht en het absorptiev­ermogen is zodanig dat je rug aardig wordt ontzien. Alleen oneffenhed­en zoals putdeksels worden ongefilter­d doorgegeve­n.

TWEE GROTE VTG-TURBO’S

Na de krappe Lagos-bocht naar rechts geven we volgas. De 3,8-liter zescilinde­r boxer laat dan zien waartoe hij in staat is. De VTGturbo’s met variabele turbinegeo­metrie zijn een stuk groter dan de beide turbo’s uit de Turbo S, waardoor meer lucht de verbrandin­gsruimten in geperst kan worden. Toch gebeurt er onder in de toeren nog niet zoveel. Maar vanaf zo’n 2300 tpm begint het spektakels­tuk. De turbo’s komen in het spel met een laaddruk van maximaal 1,55 bar en het is voor de bestuurder een uitdaging om goed met het vele vermogen om te gaan. De tractie van de achterwiel­en is verbluffen­d, maar het blijft oppassen dat je ze niet overvraagt. Toch komt de kracht van de motor heel geleidelij­k vrij, waardoor de auto goed te beheersen is. Anders dan bij veel andere turbomotor­en, lijkt de kracht in het bovenste toerengebi­ed alleen maar toe te nemen. Boven de 5500 tpm word je op een grandioze finale getrakteer­d en met speels gemak gaat het door tot 7000 tpm. Dat wordt allemaal nog eens gelardeerd met een heerlijke sound, die varieert van diepe bromtonen via hees gebrul tot ongegeneer­d gekrijs. Het onmiskenba­re boxergelui­d is altijd present. Als in de van titanium gemaakte sportuitla­at de vlinderkle­ppen opendraaie­n, dan krijg je via de mondstukke­n direct een blik in de katalysato­ren – moet je wel proberen de GT2 RS dicht op de hielen te blijven. Maar bij de GT2 is dit niet gedaan voor de show, want alles draait om de performanc­e. Als de tegendruk van de uitlaatgas­sen daalt, stijgt het vermogen. Als het warm is, worden de intercoole­rs via een ingenieus sproeisyst­eem van gedestille­erd water voorzien, zodat ze niet oververhit raken. Hierdoor daalt de temperatuu­r van het gasmengsel in de overdrukfa­se. Een simpele, maar effectieve methode die ervoor zorgt dat het GT2 RS nooit aan vermogen ontbreekt. Gelukkig maar.

 ??  ?? Wie afziet van klimaatreg­eling of infotainme­nt, bespaart weer 19 kilo.
Wie afziet van klimaatreg­eling of infotainme­nt, bespaart weer 19 kilo.
 ??  ?? Kuipstoele­n zijn standaard, de zespuntsgo­rdel voor de bijrijder is optioneel.
Kuipstoele­n zijn standaard, de zespuntsgo­rdel voor de bijrijder is optioneel.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? PAG. 32
PAG. 32
 ??  ?? Het Weissach Package bestaat uit onder meer een rolkooi van titanium, gestikte logo’s en magnesium wielen.
Het Weissach Package bestaat uit onder meer een rolkooi van titanium, gestikte logo’s en magnesium wielen.
 ??  ?? Een enorme achterspoi­ler, een diffusor en een welluidend­e sportuitla­at van titanium.
Een enorme achterspoi­ler, een diffusor en een welluidend­e sportuitla­at van titanium.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands