Auto Review

DS 7 Crossback

- Tekst: Jaap Peters

Chanel, Louis Vuitton, Hermes: op modegebied behoort Frankrijk tot de top. Maar in de autowereld wil het de laatste jaren niet zo vlotten met aanspreken­de modellen. Dat moet anders, vindt Citroën. Het boetseerde een gloednieuw merk dat appelleert aan Franse chic: DS Automobile­s. De DS 7 Crossback is het eerste echt nieuwe resultaat.

Op modegebied hoef je de Fransen niets te vertellen. Het is de stad van de mooie pakken, de chique restaurant­s en de Gauloises rokende dames en heren die bij Café de Flore een dure kop koffie drinken. Het is zien en gezien worden aan de GrandsBoul­evards van de majestueuz­e hoofdstad van Frankrijk. Vroeger kon je daar moeiteloos de auto bij bedenken waarin de rijken van Parijs reden. Dat was uiteraard een grote Citroën. De Traction Avant was al behoorlijk chic, maar met de DS werd in 1955 niets minder dan een legende gecreëerd. Het ontwerp heeft na meer dan zestig jaar nog niets aan schoonheid ingeboet en voor een goed exemplaar wordt tegenwoord­ig een vermogen betaald. Waar de Franse roem op modegebied geen dips vertoont, ging het in de autowereld de laatste jaren achteruit. Na de DS kwamen meer mooie creaties uit de koker van Citroën, zoals de SM, de CX en de C6, maar het succes droogde langzaam op. Citroën heeft op dit moment helemaal geen chique auto meer in het gamma, Peugeot en Renault evenmin. Zelfs de trotse Parisiens worden daarmee in de armen van de Duitsers gedreven.

QUELLE AMBIANCE!

Die groeiende liefde voor Duitse producten is de directie van PSA Peugeot Citroën een doorn in het oog. Franse auto’s moeten weer in één adem genoemd worden met de dure modehuizen. Daartoe werd een plan bedacht: in plaats van het imago van Citroën op te vijzelen, werd een heel nieuw merk bedacht. DS Automobile­s werd in 2015 opgericht, precies 60 jaar nadat de Citroën DS voor een aardschok zorgde in de autowereld. Een heel nieuw merk bedenken: je moet het maar durven. Vermogende mensen zijn vaak conservati­ef in hun keuzes. Het wordt spannend of DS nieuwe klanten weet te verleiden, of mensen uit hun geliefde Audi of Mercedes weet te praten. Daarbij maakte DS ook nog een valse start, want de eerste modellen (DS 3, DS 4 en DS 5) waren eigenlijk Citroëns met een ander logo. De verkoopcij­fers zijn tot nu toe dan ook niet om over naar huis te schrijven. Maar nu is er dan eindelijk een echt nieuw model. De DS 7 Crossback maakte zijn publieke debuut bij een bijzondere gelegenhei­d: president Macron werd erin rondgerede­n toen hij afgelopen voorjaar president werd van Frankrijk. DS zet er nu vaart achter: de komende vijf jaar mogen we elk jaar een nieuw model verwachten. De oude modellen gaan verdwijnen: een woordvoerd­er liet weten dat de productie van de DS 4 en de DS 5 binnenkort stopt. Alleen de DS 3 mag nog even door.

KLOKJE

De DS 7 Crossback is een concurrent voor auto’s als de Audi Q3, de BMW X1 en de Volvo XC40. De zeshoekige grille en de verticale leddagrijv­erlichting behoren tot de typische DSsignatuu­r. Aan de details zie je dat er werk gemaakt is van de DS 7. De meedraaien­de koplampen hebben een heel bijzondere vorm. De achterlich­ten zijn nog mooier, met een ruitvormig lichtpatro­on. Die ruit komt op veel plekken terug, zoals de grille, de knoppen

op de middentunn­el en de vormgeving van het digitale instrument­arium. De DS 7 Crossback is van buiten elegant, maar ook weer geen verpletter­ende blikvanger. Het beste is voor het interieur bewaard. In de twee dagen dat wij met de DS 7 Crossback op pad waren, bleven we ons verwondere­n over de vele mooie details. Het grote ‘zwevende’ navigaties­cherm is prachtig, net als het analoge klokje dat uitklapt als je de startknop indrukt. Het leer van de stoelen ziet eruit alsof alleen de beste koeien hun huid mochten offeren. Het horlogeban­dmotief blijft mooi, en zelfs de ventilatie­roosters op de hoeken van het dashboard zijn het waard om wat langer naar te kijken. Het is werkelijk van een zeldzame schoonheid. Nadeel: in het begin heb je geen idee waar de knoppen zitten (zelfs naar de elektrisch­e raambedien­ing op de middentunn­el moesten we even zoeken) of waar ze voor dienen, maar daar wen je als koper natuurlijk snel aan.

CAMERA

Voor iedereen die heimwee heeft naar het aloude Franse comfort, hebben we goed nieuws. De DS 7 Crossback is geen uitslover op bochtige binnenwege­n, maar vooral een comfortabe­le reiswagen. De DS Active Scan Suspension scant het wegdek en past de vering en demping daarop aan. Dit systeem is standaard op de dure varianten en kost anders 1074 euro. Die euro’s zijn welbesteed, want het werkt fantastisc­h. Het comfort van de DS 7 Crossback – die zijn onderstel deelt met de Peugeot 3008 – is boven elke twijfel verheven en laat de voor de hand liggende vergelijki­ng van het zwevende tapijt opborrelen. Het onderstel kent ook een sportstand, maar die hebben we na vijf minuten al uitgeschak­eld. De DS 7 is een paradepaar­d en geen scheurijze­r. De ruimte voor- en achterin draagt daar ook aan bij – zelfs lange mensen hebben achterin de beschikkin­g over een riante hoeveelhei­d beenruimte. Ook de bagageruim­te is met 555 tot 1752 liter bijzonder groot. Extra isolerend materiaal zorgt ervoor dat het geluid van de motor, de wind en de banden je oren nauwelijks bereikt. Alles is afgestemd op comfort. De automaat schakelt bij een vlotte rijstijl iets te traag naar de volgende versnellin­g en peddels om zelf te schakelen ontbreken. Over de turbodiese­l met 180 pk waarmee wij reden, hebben we geen klachten. Hij doet rustig en onopvallen­d zijn werk.

BESLIST GEEN KOOPJE

Het motorenaan­bod bestaat in het begin uit vijf motoren. De bekende 1,6-liter turbomotor is leverbaar met 180 of 225 pk, terwijl er dieselmoge­lijkheden zijn met 130 en 180 pk. In 2019 verschijnt de DS 7 Crossback ook als vierwielaa­ngedreven plug-in hybride met 300 pk. Dat vermogen wordt opgehoest door een viercilind­er benzinemot­or en twee elektromot­oren. De auto kan tot 50 kilometer volledig elektrisch rijden. Goedkoop is de DS 7 Crossback niet: voor minder dan 43.190 euro mag hij niet mee. Dan krijg je de 130 pk sterke turbodiese­l met handgescha­kelde zesbak. Het wordt spannend wat het publiek vindt van DS. Accepteren ze het nieuwe merk of gaan ze liever langs bij Volvo, BMW of Land Rover? In Europa kan het lastig worden voor DS om snel naam te maken, maar in China – met zijn florerende automarkt – zijn ze veel minder conservati­ef. Wie jaren heeft gewacht op een grote Franse auto met een chique ambiance en een excellent comfort, zit hoe dan ook gebakken met de DS 7 Crossback.

Voor iedereen die heimwee heeft naar Frans comfort, hebben we goed nieuws.

OORDEEL

Het typisch Franse, comfortabe­l afgestemde onderstel en het werkelijk magistraal vormgegeve­n dashboard zijn wat ons betreft de belangrijk­ste verleiding­en van de DS 7 Crossback. Of dat voldoende is om succesvol te worden, durven we niet te zeggen. De DS 7 Crossback heeft veel concurrent­en van gevestigde merken. Misschien maakt onbekend onbemind, maar het zou ook zomaar kunnen dat Frankrijk weer op de kaart staat met luxe voitures. Erg luxe, magistraal dashboard Onbekendhe­id met het merk DS

 ??  ?? Wat wil een mens nog meer: prachtig vormgegeve­n leren stoelen met verwarming en ventilatie.
Wat wil een mens nog meer: prachtig vormgegeve­n leren stoelen met verwarming en ventilatie.
 ??  ?? Frankrijk op z’n best: een sublieme vormgeving, mooie materialen.
Frankrijk op z’n best: een sublieme vormgeving, mooie materialen.
 ??  ?? Handig voor mensen die nachtblind zijn: de DS 7 heeft een nachtzicht­assistent. Mooi detail: het klokje klapt uit als je de startknop indrukt.
Handig voor mensen die nachtblind zijn: de DS 7 heeft een nachtzicht­assistent. Mooi detail: het klokje klapt uit als je de startknop indrukt.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? PAG. 38
PAG. 38
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands