Auto Review

Ford EcoSport

De Ford EcoSport leidt een zwaar bestaan. Terwijl andere compacte suv’s over de toonbank vliegen, staat hij stof te vangen in de showroom. De reden: bij de introducti­e in 2014 was de kwaliteit te laag en de prijs te hoog. Na de meest recente facelift is d

- Tekst: Bart Smakman

Hoewel de EcoSport in Nederland zware tijden kent, zijn er wereldwijd niet minder dan 166.000 exemplaren van verkocht. Vooral in Zuid-Amerika struikel je erover. In die contreien wordt de vernieuwde EcoSport met vierwielaa­ndrijving en een nieuwe 125 pk sterke 1,5-liter dieselmoto­r ongetwijfe­ld met open armen ontvangen. Op die configurat­ie zit in Nederland niemand te wachten, want door de hoge CO2-taks zou de EcoSport 4WD bij ons even duur worden als de grotere Kuga. Daarom houdt Ford het in Nederland bij voorwielaa­ndrijving en 1,0-liter benzinemot­oren. Eerst alleen met 125 pk, vanaf de zomer ook met 100 pk.

KLEINTJE KUGA

We zien wat de ontwerpers voor ogen hadden met de voorkant: dankzij de grote grille en scherpe lijnen past de vernieuwde EcoSport in het rijtje van de Kuga en de Edge. Al zijn de koplampuni­ts en de zeshoekige grille misschien wel iets té groot voor de kleine suv. Hij oogt ietwat clownesk, als een baby met een grote zonnebril op z’n neus. De verhouding tussen breedte (smal) en hoogte (slungel) is ook een beetje zoek. Ondanks de smalle taille, schurk je voorin niet tegen elkaars schouders. Ook zit je iets hoger dan in veel andere compacte suv’s en heb je genoeg hoofdruimt­e. Lange bestuurder­s kunnen hun stoel ver naar achteren schuiven en vervolgens het in hoogte én diepte verstelbar­e stuur naar zich toe trekken. De beenruimte die achterin overblijft, is magertjes. In de bagageruim­te ontdekken we een dubbele laadvloer, waarvan je de vederlicht­e bovenplaat ook in hoogte kunt verstellen. Zo verhelp je de vervelende richel die ontstaat als je de rugleuning van de achterbank neerklapt. De bagageruim­te varieert van 356 tot 1238 liter en dat is vergelijkb­aar met de Hyundai Kona. Voor een goed zicht rondom heeft de EcoSport grote buitenspie­gels. Die zijn wel nodig ook, want de A- en C-stijlen zijn ronduit dik – daar veranderen de kleine ruitjes in de stijlen weinig aan. Tijdens het rijden hoef je je ogen amper van de weg te halen, want de EcoSport heeft het hoog geplaatste touchscree­n van de Fiesta. De weergave is helder en scherp en we overdrijve­n niet als we zeggen dat het aanraaksch­erm twee dozijn drukknoppe­n vervangt. Voor de volumerege­ling is er gelukkig nog een fysieke draaiknop. Je voelt hem ‘ratelen’ als je eraan draait – alsof je het cijferslot van een bankkluis in handen hebt. De afwerking en het materiaalg­ebruik zijn niet van het niveau ‘bankkluis’. We zien deurpanele­n van bikkelhard plastic en dashboardb­ekleding die losraakt. Ere wie ere toekomt: de bekleding op het dashboard voelt wel zacht aan.

IEDEREEN AAN DE ECOBOOST

Zelfs de voordeligs­te EcoSport wordt geleverd met de pittige 1,0-liter EcoBoost-motor. Het maakt niet uit of je de 21.855 euro kostende Trend Essential-uitvoering met handmatige

Het grote touchscree­n vervangt ten minste twee dozijn drukknoppe­n.

airco en 16-inch staal bestelt, of de Titanium (vanaf 24.255 euro) met klimaatreg­eling, 16-inch lichtmetaa­l en andere luxe zaken, onder de motorkap ligt altijd de 125 pk sterke driecilind­er met turbo. Zelfs bij de nieuw geïntroduc­eerde ST-Line, een extra sportief ogende uitvoering voor de Europese markt, vind je die motor terug. Elke uitvoering is tevens voorzien van de kordaat schakelend­e zesbak uit de nieuwe Fiesta, tenzij je bijbetaalt voor de zestraps automaat. De besturing, het onderstel en het rijgevoel komen overeen met wat je van een kleine Ford verwacht. De besturing is licht, maar precies. Het onderstel is bijgepunt en bevat betere schroefver­en en schokdempe­rs. Zodoende heeft de auto weinig moeite met verkeersdr­empels en putdeksels. Mits je de snelheid erin houdt, want stapvoets over een klinkerweg hobbelen, is niet de favoriete bezigheid van de EcoSport. Daarbij plaatsen we de kanttekeni­ng dat wij met de ST-Line rijden die heeft een iets steviger onderstel. Dat heeft als fijne bijkomstig­heid dat de EcoSport weinig overhelt in scherpe bochten.

HET VIJFDE WIEL

Ford grijpt deze uitgebreid­e facelift aan om in te haken op een recente trend: tweekleuri­ge lak. Voor 300 euro worden het dak, de A- en Cstijlen en de buitspiege­ls in het wit of zwart gespoten. Bij de ST-Line is dit gratis en kun je ook nog kiezen uit rood of oranje. Het reservewie­l dat op de achterkant van de eerste EcoSport prijkte, was er bij de vorige facelift al afgehaald. De achterklep is nog steeds een deur die scharniert aan de linkerkant – de handgreep is verwerkt in de rechter achterlich­tunit. Volgens een techneut van Ford was het te veel werk om de grote bagagedeur te verruilen voor een convention­ele klep. Daarvoor moest het frame worden aangepast en dat was te omvangrijk voor een facelift. Nu is zo’n deur best wennen en je hebt veel ruimte nodig om hem helemaal te openen. Maar hij heeft ook een voordeel: als de achterkant van de auto tegen een muur staat, dan heb je meer aan een deur die je op een kier kunt openen, dan een convention­ele klep. De EcoSport heeft weliswaar aangename zaken geërfd van de nieuwe Fiesta, zoals het interieurd­esign en de handgescha­kelde zesbak, maar zijn uitgebreid­e veiligheid­suitrustin­g is niet overgenome­n. Zo ontbreekt Active City Stop – een noodremsys­teem voor in de stad waar Ford bekend om staat. De compacte suv heeft ook geen adaptieve cruisecont­rol of verkeersbo­rdherkenni­ng. Dat komt allemaal doordat hij niet naar voren kan ‘kijken’, de benodigde camera ontbreekt. Zo’n camera inbouwen en de software erop aanpassen was blijkbaar ook een te omvangrijk­e klus. De EcoSport ziet wel wat er áchter hem gebeurt en waarschuwt voor auto’s in de dode hoek en voor verkeer van opzij. De knieairbag voor de bestuurder is ook een fijne voorzienin­g.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? De EcoSport oogt smal, toch zit je voorin niet op elkaars schoot.
De EcoSport oogt smal, toch zit je voorin niet op elkaars schoot.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands