Auto Review

Volkswagen Polo GTI

Een sportieve hatchback moet van heel goeden huize komen om zich te kunnen scharen bij de selecte groep pocketrock­ets die daadwerkel­ijk begerenswa­ardig is. Met de tweeliter turbomotor uit de Golf GTI, gooit de nieuwe Polo GTI heel hoge ogen.

- Tekst: Igor Stuifzand

Op de redactie van AutoReview wordt er vaak een blik goede herinnerin­gen opengetrok­ken en gaat het over de auto’s die ons de laatste tien à vijftien jaar zijn bijgebleve­n. Dan wendt het gesprek zich vrijwel meteen richting hot hatches en pocket rockets: met een beetje vermogen onder de rechtervoe­t, een scherpe besturing in handen en een kundig afgestemd onderstel onder de billen, maken de beste GTI’s een onuitwisba­re indruk. Een auto die bij mij de nodige melancholi­e aanwakkert, is de RS-versie van de eerste generatie Ford Focus, maar de tweede en derde generatie Focus RS, alsook de Fiesta ST, staan heel hoog op m’n favorieten­lijstje. Nu is de huidige Focus RS niet te betalen en op de nieuwe Fiesta ST is het wachten, dus zal ik m’n spaarcente­n op dit moment bij een ander merk moeten stukslaan. Bij de Franse merken dan maar, voor een Clio RS of een 208 GTi by Peugeot Sport? Of ga ik liever voor de newkid ontheblock, de kakelverse GTI-versie van de nieuwe Volkswagen Polo? Laten we eens kijken.

WESP

Tot nu toe hebben de snelste Polo’s nooit de gave gehad om het GTI-gilde aan te voeren. In de vorige vier verschijni­ngsvormen kwam de auto vermogen tekort ten opzichte van zijn snelste concurrent­ie en wist zijn onderstel dit verschil niet te compensere­n. Wie voor een Polo GTI koos, koos voor een heel goede en vlotte auto, maar beslist niet voor de lolligste hete hatchback aller tijden. Bij de introducti­e van de nieuwe sport-Polo is het beste nieuws dat er eindelijk een overtuigen­de motor in ligt. Het gaat om de tweeliter TSI-turbomotor uit de Golf GTI. Voor de gelegenhei­d is het vermogen teruggesch­roefd naar 200 pk. Weliswaar is dat minder dan de 208 GTi by Peugeot Sport (208 pk) en de Clio RS Trophy (220 pk) te bieden hebben, maar de VW pareert met een koppel van 320 Nm. Al vanaf 1500 tpm is dit beschikbaa­r en het blijft in één rechte lijn aan tot 4400 tpm – eigenlijk piekt de Polo dus over vrijwel het gehele toerenbere­ik. Dat is te danken aan de cilinderin­houd van 1984 cm3. Uit een groot volume valt nou eenmaal gemakkelij­ker koppel te peuteren dan uit de 1,6 liter van de Peugeot en de Renault. Van een kunstmatig­e beademing wordt bij een kleinere inhoud veel meer verlangd dan van de turbo die Volkswagen toepast. Door de gelijkmati­ge opbouw van het hogere koppel dat een tweeliter motor van nature al heeft, hoeft een minder grote laaddruk opgebouwd te worden om aan de opgegeven krachtgeta­llen te komen. De Peugeot piekt bij 3000 tpm

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands