Auto Review

Mercedes-AMG GLC 63 S

Met een vermogen van 510 pk is de Mercedes-AMG 63 S 4Matic+ Coupé de sterkste middenklas­se-suv uit Duitsland. We zijn erg benieuwd wat ze bij AMG in Affalterba­ch nu weer voor fraais hebben bedacht.

- Tekst: Caspar Winkelmann, Jaap Peters

Dat de suv booming is, zal niemand ontgaan zijn. Mercedes heeft met de GLC tweeënhalf jaar geleden een succesvoll­e auto geïntroduc­eerd. Later verscheen hij ook als coupé en ging AMG zich met de auto bemoeien. Dat deden ze al met de 43 AMG, maar het kan nog spannender en sensatione­ler. Dus is er nu de GLC 63 S 4Matic+, die er ook als coupé is. Een suv tot sportwagen ombouwen is nog een aardig klusje, want de GLC staat vooral bekend om zijn uitstekend­e comfort. AMG begon met de motor. Er werd een V8 met twee turbo’s onder de motorkap geplaatst, die nauw verwant is aan de motor van de AMG GT. In de standaardv­ersie levert de motor 476 pk, in de extra snelle S-variant waarmee wij rijden, is het zelfs 510 pk. Dat is duidelijk meer vermogen ten opzichte van de GLC 43, die een 367 pk sterke zescilinde­r heeft.

RECHTERBAA­N

Aan het uiterlijk van de 63 AMG zie je al wat voor vlees je in de kuip hebt. De Panamerica­na-grille lijkt op die van de AMG GT en voor de grote frontskirt­s zal menig automobili­st snel naar de rechterbaa­n schuiven. Aan de achterkant zien we vier rechthoeki­ge uitlaatpij­pen. In het interieur is een afgeplat sportstuur geplaatst. Aan de middencons­ole zijn aluminium en carbon sierdelen toegevoegd en we zien hier een groot AMG-logo. De stevig gevulde sportstoel­en omsluiten je lichaam nauw, al zijn de zijwangen niet instelbaar. Over de ruimte voorin geen klachten, maar als je lang bent, zit je achterin niet zo lekker. Dat is uiteraard te wijten aan de sterk aflopende daklijn. Ook voor je benen is er overigens niet echt veel plaats. Dat verbleekt allemaal tot kritiek in de marge nadat je de startknop hebt ingedrukt en de V8 met twee turbo’s wakker wordt. Als hij stationair draait, hoor je al mooie donkere tonen. Met uitgeschak­elde tractiereg­eling en in de Sport Plus-stand heeft de auto, ondanks zijn leeggewich­t van 1935 kilo, in 3,8 seconden de 100 km/h bereikt. We hebben het niet nagemeten, maar omdat de achtcilind­er al vaak bewezen heeft hoe krachtig hij is en omdat de AMG beschikt over volledig variabele vierwielaa­ndrijving, klinkt die waarde niet onrealisti­sch. De GLC 63 S is niet alleen snel als hij rechtdoor gaat. Nog indrukwekk­ender is de manier waarop het AMG-model zich op bochten stort. Dankzij de luchtverin­g in combinatie met adaptieve schokdempe­rs helt de auto nauwelijks over. De nauwkeurig­e en direct reagerende besturing zorgt ervoor dat je gemakkelij­k en vooral erg snel bochtige landwegen te lijf kunt. De negentraps automaat kennen we al uit de E 63 AMG. Hij heeft een natte-plaat- koppeling, waardoor geen millisecon­de verloren gaat bij een race-start. Eenmaal onderweg wisselt de transmissi­e bliksemsne­l van versnellin­g, zodat je niet gauw zelf naar de peddels aan het stuur grijpt. De V8 draait door tot 7000 toeren en heeft zijn koppel van 700 newtonmete­r paraat tussen 1750 en 4500 tpm. Zo kun je ook uitstekend gebruikmak­en van het koppel om snel te zijn, en kun je relaxed genieten van het vele vermogen.

EEN BEETJE DUUR

Dat het de dames en heren van AMG vooral om snelheid ging, blijkt uit het comfort. Daar-

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands