Auto Review

Een luxe youngtimer voor weinig geld

- Tekst: Gert Wegman

Youngtimer­s zijn auto’s die ten minste 15 jaar oud zijn. Vanwege de gunstige bijtelling wordt deze categorie auto’s steeds populairde­r onder zzp’ers en mkb’ers. Want wie wil er nu niet voor een paar tientjes bijtelling in de maand in een superdelux­e bak rijden? We zetten tien aantrekkel­ijke youngtimer­s uit 2002 en 2003 voor je op een rij.

Tenzij je een volledig elektrisch­e auto rijdt, geldt er voor alle ‘auto’s van de zaak’ een bijtelling­starief van 22 procent. Als je bedenkt dat een midi-crossover als de Volkswagen Tiguan (zie de vergelijke­nde test elders in deze AutoReview) ruim 30 mille kost, dan besef je dat de bijtelling flink in de papieren gaat lopen. Gaat je voorkeur uit naar een kloeke sedan uit de (hogere) middenklas­se, dan wordt het helemaal feest. Voor youngtimer­s geldt weliswaar een bijtelling­starief van 35 procent, maar dan over de dagwaarde. En die is doorgaans laag. Dat wil absoluut niet zeggen dat je masochisti­sche trekjes moet hebben om er in rond te rijden. Sterker nog, veel van de youngtimer­s die je nu nog tegenkomt, zijn auto’s uit de hogere prijsklass­e, met veel luxe en comfort. Niet zo gek dus dat het aantal zakelijk gereden youngtimer­s de laatste jaren enorm is gestegen. Begin 2015 waren dat er zo’n 20.000, maar nu staat de teller al bijna op 30.000 stuks.

DE LUCHT IN

Natuurlijk biedt de youngtimer­regeling volop mogelijkhe­den aan ondernemer­s die voor een redelijk bedrag in een representa­tieve auto willen voorrijden. We vinden het dan ook niet vreemd dat er steeds meer mensen gebruik van maken. Er zit echter ook een keerzijde aan de popularite­it van youngtimer­s: de prijzen schieten de lucht in. Kwestie van vraag en aanbod. Maar voor de particulie­r die een frisse BMW 5-serie van de E39-generatie wil kopen, betekent het dat hij veel meer moet neertellen dan een paar jaar geleden, zonder dat daar enig voordeel tegenover staat. De youngtimer­handel is zo’n lucratieve business geworden, dat steeds meer autobedrij­ven zich erop storten en in het buitenland op zoek gaan naar fraaie exemplaren met lage kilometers­tanden. Als je in de markt bent voor zo’n auto, check dan of de kilometers­tand aannemelij­k is. Zitten de originele onderhouds­boekjes erbij, wordt de kilometers­tand gestaafd door onderhouds­facturen, aankoopbew­ijzen of officiële documenten? Dan zouden we zeker een proefrit maken. Maar als de staat van de auto argwaan wekt en bovendien alle documentat­ie ontbreekt, zoek dan even verder.

SLIM ZOEKEN

Hoewel Marktplaat­s.nl geen aparte categorie ‘youngtimer­s’ kent, kun je door het ingeven van de juiste zoekcriter­ia een goede voorselect­ie maken. Omdat we weten dat de meeste youngtimer-rijders graag in een wat grotere, comfortabe­le auto rijden, hanteren we voor het vermogen een ondergrens van 126 pk. Verder zijn airconditi­oning, cruisecont­rol en elektrisch bediende ruiten verplicht en begrenzen we de kilometers­tand op 170.000 kilometer. Daarmee blijven we ruimschoot­s onder de psychologi­sche grens van 2 ton, en bij een gemiddeld jaarkilome­trage duurt het dan nog even voordat die grens wél wordt bereikt. Diesels laten we buiten beschouwin­g, omdat er in steeds meer steden – zowel in binnen- als buitenland – restrictie­s gelden voor oudere auto’s met een dieselmoto­r. En je zult je belangrijk­ste klanten maar in het centrum van Utrecht, Rotterdam of Keulen hebben. Behalve een aantal zeer populaire youngtimer­s hebben we ook een aantal minder voor de hand liggende modellen op ons keuzelijst­je gezet. Daarmee kom je niet alleen origineel voor de dag, maar beperk je tevens je investerin­gskosten, want frisse youngtimer­s waar geen Audi, BMW, Mercedes of Volvo op staat, zijn vaak verrassend voordelig.

In de rubriek Marktplaat­s kiezen we iedere maand een thema, al dan niet gekoppeld aan een geldbedrag. Op Marktplaat­s.nl gaan we op zoek naar een tweedehand­s auto. We geven de voors en tegens van onze keuze en behandelen meerdere alternatie­ven. Daarbij kijken we goed naar de verschille­nde smaken en vestigen we niet alleen de aandacht op de voor de hand liggende merken en modellen. De mogelijkhe­den zijn overweldig­end. Heb je zelf een idee voor deze rubriek? Mail dit dan naar redactie@ autoreview.nl

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands