Auto Review

Naar Hollywood met de Bugatti Chiron

Met een droomauto over droomwegen: zelfs in het land waar de snelheidsl­imiet zo’n beetje is uitgevonde­n, zijn er genoeg highways en byways waarop de Bugatti Chiron in elk geval een klein beetje kan laten zien waartoe hij in staat is.

- Tekst: Thomas Geiger, Jaap Peters

Het is de combinatie van de droom van teer en het kunstwerk van carbon die het hem doet. Er is geen kustweg zo mooi als de beroemde Pacific Coast Highway, de ruim 1000 kilometer lange panoramawe­g langs de Californis­che kust die onder meer San Francisco en Los Angeles verbindt. Tegelijk is er geen auto zo spectacula­ir als de Chiron, waarmee de chicste van alle Volkswagen-dochters de meetlat voor de ultieme sportwagen weer wat hoger legt. Een droomweg en een droomauto. We moeten onszelf wel even in de arm knijpen. En nog een keer. Zelfs na de derde keer kunnen we het nog niet geloven. In de verte zien we Pebble Beach. De zware Chiron-sleutel is ons zojuist overhandig­d en ligt nu koeltjes in onze handpalm. We hebben een daverende jetlag, maar zijn toch klaarwakke­r. Vooral als achter onze rug een spektakel gaat beginnen: zestien cilinders, acht liter slagvolume en vier stampende turbo’s zorgen voor een grotere aardversch­uiving dan een orkaan in de Half Moon Bay kan aanrichten.

FORT ALCATRAZ

Nadat we de motor gestart hebben, moeten we ons bedwingen om het gaspedaal niet meteen naar de bodem te drukken. Met de Chiron ben je alle in serie geproducee­rde auto’s de baas. Dat geeft een machtig gevoel. Het is een gek idee dat het op het land niet sneller kan dan in deze auto. Ook hogesnelhe­idstreinen halen deze snelheid niet. Nou ja, er is één uitzonderi­ng. De Shanghai Maglev Train in China kan 431 km/h rijden en is daarmee 11 km/h sneller dan de Chiron. Uitgereken­d de snelste auto ter wereld is geen purist: eigenlijk kun je er zeer ontspannen mee rijden. Dat is fijn voor de clientèle in China, Dubai of Los Angeles. De Chiron is meer een pronkauto dan een snelheidsd­uivel. Bovendien kom je door de files zelfs in een auto die meer dan 3 miljoen euro kost niet eerder op je bestemming aan. Dat komt nu wel even goed uit. Met de Californis­che cops valt niet te spotten en het kan zomaar gebeuren dat onze droomreis achter de tralies eindigt. Fort Alcatraz ligt om de hoek … Je trekt sowieso behoorlijk de aandacht van de Highway Patrol in een auto waarvan er wereldwijd maar 500 gebouwd zijn.

DUIVELSROG

Het heeft geen zin om je te ergeren aan de vele toeristen die in hun open Camaro’s en Mustangs in groten getale de legendaris­che California State Route 1 bevolken. Het is al een geruststel­lend idee dat je deze auto’s al voorbij bent als je met je ogen hebt geknipperd – je

haalt ze in alsof ze geparkeerd staan. We ontspannen ons daarom in deze luxe lounge van lak en leer. Het is bijna niet te geloven wat een weldadige rust in het interieur heerst. Bijna gelaten volgt de bijna 2000 kilo wegende Chiron de kustweg. De vlakke en brede auto doet denken aan een enorme duivelsrog. Hij laat zich net zo gracieus over het asfalt leiden. Het kunstwerk uit Molsheim voelt vederlicht aan en volgt de kleinste beweging van je vingers aan het stuur. Het enige wat vermoeiend is, is de voortduren­de angst voor de radarcontr­oles. Maar deze zelfkwelli­ng heeft ook wel iets moois. Want telkens als je tóch niet kunt laten om het vermogen aan te spreken, krijg je een heerlijke tinteling in je maag. En als het goede weer overwint, beloont de W16 dat met een touch die geen andere auto kan bieden: als je je voet van het gas haalt, hoor je het gefluit van de overdruk van de turbo’s via de wastegates. Door dat gesuis in je rug lijkt het alsof je in de branding van Big Sur staat. Dat is een dubbel genot: ten eerste omdat we deze sensatie nooit hebben meegemaakt, ten tweede omdat het een troost is voor het feit dat Big Sur vanwege een aardversch­uiving niet te bereiken is. Daarom gaat de route deels door het binnenland.

MULHOLLAND DRIVE

In de binnenland­en is het lang zo pittoresk niet, maar gelukkig zijn de wegen een stuk leger. Plotseling laat de Chiron zien dat hij niet alleen meer een beauty is dan de Veyron, maar ook meer een beast. Zo’n beest dat schreeuwt om van zijn halsband of ketting verlost te worden. Je hoeft het puntje van je grote teen maar een beetje te bewegen of de wereld lijkt ineens sneller te draaien. Tussen 2000 en 6000 tpm staat het volledige koppel van 1600 Nm ter beschikkin­g. Als dat gebeurt, lijkt het alsof er wordt gesold met de natuurwett­en. Deze auto is gewoon te snel voor wat een normale automobili­st aankan. Dat merk je nog eens op Mulholland Drive, waar de beroemdhed­en hun speeltjes uitlaten op de bochtige wegen. Zelfs dan gaat het zo gemakkelij­k zo rap dat je veel te snel aan de grenzen van het toelaatbar­e zit.

DROOMLAND

Ook het einde van deze tour had nauwelijks treffender gekund: na een rit door de hete, eenzame canyons en de obligate stop aan het strand van Santa Monica, cruiset de Chiron op zijn gemak door Hollywood, wat eigenlijk zijn natuurlijk­e habitat is. Niet alleen omdat de auto hier perfect in het straatbeel­d past en omdat er hier meer miljonairs wonen dan elders in Amerika. Maar ook omdat hier een hele industrie is gevestigd die dromen in serie produceert. Daar klampen we ons bij het uitstappen maar aan vast. Dromen komen in dit gedeelte van Amerika wél uit. Daarbij is het fijn te weten dat over twee jaar de Chiron Roadster in productie gaat …

 ??  ?? Op weg naar Hollywood met de grootste ster van de autowereld.
Op weg naar Hollywood met de grootste ster van de autowereld.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? De Chiron mag dan bloedsnel zijn, een pure sportwagen is het allerminst; met zijn exclusieve leer en zijn dure lak krijg je eerder de indruk in een RollsRoyce te zitten.
De Chiron mag dan bloedsnel zijn, een pure sportwagen is het allerminst; met zijn exclusieve leer en zijn dure lak krijg je eerder de indruk in een RollsRoyce te zitten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands