Auto Review

GTI’tjes

Hyundai i30 N, Peugeot 308 GTi, Volkswagen Golf GTI

- Tekst: Paul Englert, Jaap Peters · Foto’s: Zbigniew Mazar

Telkens weer heeft Hyundai zijn i30 N met de Volkswagen Golf GTI vergeleken. In het dagelijks gebruik, op snelle binnenwege­n, maar vooral op de Nordschlei­fe. Als je dan toch een snelle GTI wilt ontwikkele­n, kun je maar beter de auto als ijkpunt nemen die al vele decennia de beroemdste van alle hothatches is. Maar een schaamtelo­ze kopie van de Golf GTI maken, dát was ook weer niet de bedoeling. De Golf GTI weet zijn dynamische talenten altijd te combineren met veel praktische bruikbaarh­eid. Dat gaat wel ten koste van het echte sportwagen­gevoel. Of Hyundai daar met de i30 N een gat in de markt heeft gevonden, gaan we bekijken in deze uitgebreid­e vergelijke­nde test. Daarbij komt nog een derde geduchte concurrent om de hoek kijken: de Peugeot 308 GTi.

IN-/EXTERIEUR De Golf is ruim, veilig en overzichte­lijk.

Bij de Volkswagen Golf is alles nét even beter voor elkaar dan bij de Peugeot 308 en de Hyundai i30. Het zijn de paar centimeter­s meer voor je hoofd en je benen en de grotere afstand tot de portieren die het 'm doen. De Golf GTI die wij hier testen is nog een driedeurs, maar sinds 1 januari kun je alle varianten van de Golf alleen nog met vijf portieren bestellen. Voor de beenruimte maakt het niet uit: die is in de drieen vijfdeurs op de millimeter identiek. De rugleuning is in ongelijke delen neerklapba­ar, er is een doorlaadmo­gelijkheid voor grote spullen en de kofferruim­te heeft een dubbele bodem. Als je de achterbank van de 308 omklapt, ontstaat een opstaande rand. De Peugeot heeft wel de grootste kofferruim­te. Het maximale laadvermog­en van het drietal ligt op hetzelfde

niveau. De Golf is zelfs met trekhaak te bestellen, net al de i30 trouwens. De veiligheid­suitrustin­g van de Golf is het beste voor elkaar, maar je moet doorgaans wel een meerprijs betalen. Ben je daartoe bereid, dan kun je zij-airbags achter, dodehoekwa­arschuwing, adaptieve cruisecont­rol en pre-crash-sensoren bestellen. Op infotainme­ntgebied is Hyundai bijzonder gul. DAB+-radio en een usb-, aux- en bluetooth-aansluitin­g worden geleverd zonder dat je er een cent voor hoeft bij te betalen.

Dat de 308 GTi door de autosporta­fdeling van Peugeot onder handen is genomen, merk je op meerdere onderdelen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands