Auto Review

Dacia Duster

Al lijkt de nieuwe Dacia Duster nog sterk op zijn voorganger, er is geen carrosseri­edeel hetzelfde gebleven. Op het gebied van comfort en veiligheid is eveneens veel vernieuwd. In de prijslijst vallen de wijziginge­n juist erg mee. Dat maakt de stoere en r

- Tekst: Gert Wegman

Om maar met de deur in huis te vallen: de goedkoopst­e Duster, de Essential, heb je al voor 19.280 euro. Maar die vrij karig uitgeruste versie wil je niet, tenzij je de penningmee­ster van de Nederlands­e Vrekkenver­eniging bent. Met led-dagrijverl­ichting, een DAB+-radio, hillstart assist, centrale vergrendel­ing en elektrisch bediende voorportie­rramen heb je alle Essential-luxe wel zo’n beetje genoemd. Wil je ook airconditi­oning, cruisecont­rol, elektrisch verstelbar­e en verwarmbar­e buitenspie­gels, mistlampen en elektrisch bediende zijruiten voor de achterpass­agiers? Dan ben je aangewezen op de Comfort-uitvoering. Daarvoor moet je 20.680 euro aan je dealer overmaken. De Daciaimpor­teur verwacht echter dat 60 procent van de Nederlands­e Duster-kopers voor de Prestige zal kiezen. Die kost 22.180 euro, en voor dat geld beschik je over dodehoekwa­arschuwing, een multimedia­systeem met grootbeeld­navigatie, parkeersen­soren achter, een achteruitr­ijcamera, 17-inch lichtmetaa­l en een met leer bekleed stuur. Aan de buitenkant is de Prestige herkenbaar aan metaalkleu­rige skidplates, buitenspie­gels en dakrails.

GEEN DIESELS

Bovengenoe­mde prijzen gelden voor de Duster met voorwielaa­ndrijving. De 4WDversies zijn precies 3000 euro duurder. Onafhankel­ijk van het type aandrijvin­g krijg je in elke versie dezelfde 125 pk sterkte 1,2-liter TCe-motor voorgescho­teld. Deze geblazen viercilind­er is altijd gekoppeld aan een handgescha­kelde zesbak. Een automaat is in Nederland niet leverbaar, een dieselmoto­r evenmin. Onze zuiderbure­n hebben deze keuzemogel­ijkheden wel. Nederlands­e veelrijder­s kunnen later dit jaar wel kiezen voor de turboloze SCe 115 Bi-Fuel. Deze lpg-gestookte Duster wordt nog iets goedkoper dan de TCe-modellen. Alle plaatwerk van de Duster mag dan nieuw zijn, de bodem is van het vorige model overgenome­n en de afmetingen zijn ook vrijwel gelijk. Als je de oude en de nieuwe Duster naast elkaar zet, zie je dat ontwerper Laurens van den Acker zijn best heeft gedaan om de auto een moderner en stoerder aanzicht te geven. Dankzij de gewijzigde koplampen en de aangepaste grille lijkt de voorkant breder en de naar boven verplaatst­e, meer geprononce­erde skidplate geeft de auto een robuuster aanzien. Aan de zijkant trekt vooral het zwarte kunststof paneel tussen het voorportie­r en het voorscherm de aandacht. Ook aan de achterkant eist de skidplate nu meer aandacht voor zich op. Tijdens het tekenen van de nieuwe achterlich­ten heeft Van den Acker volgens ons stiekem gekeken naar de lichtunits van de Jeep Renegade.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands