Auto Review

Alfa Romeo Stelvio Quadrifogl­io

Als Alfa Romeo met behulp van een vleugje Ferrari van de Stelvio de snelste suv in zijn soort maakt, dan zingen wij het uit. En dan maakt niet uit over welke plek het gaat: Mexico, Stelvio of Radióóóó Kootwijk.

- Tekst: Michael Godde, Bart Smakman

Alfa Romeo gaat een stap verder met de Stelvio Quadrifogl­io. Het normale model gaf al een helder beeld van het potentieel van de Italiaanse suv, maar zijn talenten werden verpest door het te conservati­eve ESP. Bij de Quadrifogl­io laat Alfa Romeo de teugels vieren, zodat hij kan stralen. Hier willen wij niets van missen en daarom springen we in het zadel. De sport-suv ligt perfect in de hand. De voorwielen krijgen niet meer dan 50 procent van het vermogen te verwerken, waardoor de achteras met het elektronis­ch gestuurde sperdiffer­entieel optimaal zijn werk kan doen. De mede door Ferrari ontworpen V6 hangt gretig aan het gas en klinkt in de Race-stand net zo rauw als de precisie-instrument­en uit Maranello. Maar de Stelvio heeft niet alleen het geluid van een supersport­wagen, met een sprinttijd van 3,8 seconden en een topsnelhei­d van 283 km/h doet hij er qua prestaties amper voor onder. Sterker nog, hij voltooide de Nordschlei­fe in 7:51 minuten en dat maakt de opper-Stelvio de snelste productie-suv in zijn klasse.

WENDBAAR EN STABIEL

Tot zover de harde cijfers, het is belangrijk­er hoe het voelt om in de retesnelle Alfa Romeo te rijden. Wat opvalt is dat de extreem directe besturing van de Stelvio eindelijk tot zijn recht komt in de sportieve Quadrofogl­io. Al bij de kleinste stuurbeweg­ing schiet de Stelvio als op rails de bocht in. Hij doet niet aan onderstuur. Wat hij wel doet, is tot op de millimeter nauw- keurig zijn achterkant naar buiten drukken. We hebben tandartsen meegemaakt die in het heetste van de strijd met minder precisie te werk gaan. De lichtvoeti­ge, wendbare en tegelijker­tijd stabiele handling dankt de suv aan zijn bijna perfecte gewichtsve­rdeling. 53,8 procent van het gewicht drukt op de voorwielen en de achterwiel­en nemen 46,2 procent voor hun rekening. De vierwielaa­ngedreven Quadrifogl­io weegt trouwens 1830 kilo.

HONDERDEN KILOMETERS

De nieuw ontwikkeld­e adaptieve schokdempe­rs zijn niet alleen in het leven geroepen om op het circuit maximale prestaties te leveren. Zodra je ze in de comfortsta­nd zet, worden oneffenhed­en soepel gladgestre­ken en rij je moeiteloos afstanden van honderden kilometers lang. Afhankelij­k van je plannen met de auto, kun je ervoor kiezen om kuipstoele­n van carbon te laten monteren. Wij geven de voorkeur aan de goed passende sportstoel­en met instelbare zijwangen die standaard in de Quadrifogl­io zitten.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands