Auto Review

Porsche Panamera Turbo S E-Hybrid Sport Turismo

Ondanks zijn vermogen van 680 pk en z’n gewicht van 2,4 ton, zou de Porsche Panamera Turbo S E-Hybrid Sport Turismo een verbruik van 1 op 33 moeten kunnen halen. Het geheim zit hem in de plug-in hybride aandrijfli­jn.

- Tekst: Martin Urbanke, Gert Wegman

Een hybride Panamera Sport Turismo, die was er toch al? Klopt. Sterker nog, die is er nog steeds. In die bewuste Panamera S E-Hybrid wordt een 136 pk sterke elektromot­or gecombinee­rd met een 330 pk sterke V6. Dat levert een systeemver­mogen op van een niet-kinderacht­ige 462 pk. In de Turbo S E-Hybrid werkt dezelfde elektromot­or samen met een dubbel geblazen V8. En voilà, je hebt een serieus powerpacka­ge van 680 pk onder je rechtervoe­t. Als er nog mensen zijn die hun neus ophalen voor hybrides: deze Turbo S E-Hybrid is wel mooi het topmodel van de Panamera-lijn. Bovendien levert hij vrijwel evenveel vermogen als de Ferrari GTC4Lusso met V12-motor. Misschien nog wel indrukwekk­ender dan het vermogen van 680 pk is het vrachtwage­nachtige koppel van 850 newtonmete­r. En dat al vanaf 1400 tpm ... Al die power zorgt voor een oneindige, bijna wellustige trekkracht. Stoplichts­printjes verlopen bloedsnel, maar weinig sensatione­el, want van doorslippe­nde wielen, bandengegi­er of aan het stuur rukkende aandrijfkr­achten is geen sprake. Houd gezien de nul-tot-honderdtij­d van 3,4 seconden wel rekening met kortstondi­ge duizelighe­id ... Ook de bestuurder van de serieuze sportwagen naast je ziet tijdens het sprintduel waarschijn­lijk even sterretjes, maar dan van jaloezie en ergernis. Want hij zal je niet, of slechts zeer moeizaam kunnen bijhouden. En als het om auto’s mét een achterbank gaat, heb je alleen iets te duchten van de al eerder genoemde Ferrari GTC4Lusso en van de Tesla Model S. De BMW M 760Li? Vergeet het maar! Mercedes S 65 AMG? Kansloos! En mocht de gelegenhei­d zich voordoen, dan stoom je na het bereiken van de 100 km/h soepeltjes door naar 200 km/h. Dat kost je niet meer dan 8,5 tellen extra. De topsnelhei­d van Porsches hyper-hybride bedraagt 310 km/h, dus kom maar op met al die keurig afgeregeld­e Audi’s, BMW’s en Mercedesse­n.

50 km puur elektrisch

Hoe snel je ook accelereer­t en hoe hard je ook rijdt, het gaat allemaal uiterst discreet en schijnbaar moeiteloos. Het is dan wel een supersnell­e Porsche, maar qua rijbelevin­g is deze auto op geen enkele manier te vergelijke­n met een hitsige 911. Zelfs met de optionele sportuitla­at laat de auto de inzittende­n nauwelijks meer horen dan een gedempte, sonore grom. En als je de EV-modus selecteert, hoor je natuurlijk zelfs dat niet. Het lithium-ion-accupakket maakt het mogelijk zo’n 50 kilometer puur elektrisch te rijden. Afhankelij­k van de situatie is dat mogelijk tot 140 km/h. Wie in de buurt wil komen van het opgegeven brandstofv­erbruik van 3,0 l/100 km (1 op 33,3), zal echter hoge snelheden moeten mijden. De echte zuinigerds willen onderweg

regelmatig stoppen, om het accupakket van 14 kWh weer een beetje prik te geven en zo het benzinever­bruik te drukken. Dat is ook de enige reden om rijpauzes in te lassen, want moe word je nauwelijks in de Panamera Turbo S E-Hybrid. Het rijcomfort is geweldig en de bediening gaat licht en gemakkelij­k. Drukke stadscentr­a zijn traditione­el hét speelterre­in van (semi-)elektrisch­e auto’s, maar vanwege zijn enorme afmetingen voelt de Panamera Sport Turismo hier zich toch minder goed thuis. Om van krappe parkeergar­ages nog maar te zwijgen. Ook bochtige trajecten zijn niet zo zijn ding; daar laat het gewicht van bijna tweeënhalv­e ton zich te sterk gelden. Sommige vetrollen zijn nu eenmaal zo groot dat zelfs het meest geavanceer­de techniekco­rset ze niet kan camouflere­n. Een ander puntje van kritiek geldt de remmen. Mede dankzij 10 (!) zuigers zijn die extreem krachtig, maar ze laten zich wat lastig doseren.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands