Auto Review

Ruime, zuinige gezinsauto voor 11 mille

Zoals zo veel Nederlande­rs koos collega Daan een poosje geleden voor een spaardiese­l. Die was niet duur, superzuini­g en tijdelijk wegenbelas­tingvrij. Onlangs werd zijn Skoda Fabia Combi gesandwich­t en afgeschrev­en. Wat is een goed alternatie­f als je iets

- Tekst: Gert Wegman

“Op weg naar kantoor stond er op de snelweg plotseling file, maar gelukkig wisten de automobili­st direct achter mij en ikzelf op tijd af te remmen. Ik was nog maar net van de schrik bekomen, of er kwam alsnog een flinke klap van achteren. Twee auto’s achter mij had iemand zijn rempedaal níet op tijd kunnen vinden. Zo werd ik alsnog geraakt, bovendien klapte ik achter op de auto voor mij.” Gelukkig voor Daan en de andere betrokkene­n deden de airbags en alle andere passieve-veiligheid­ssystemen hun werk en raakte niemand ernstig gewond. Daans Skoda Fabia Combi 1.2 TDI Greenline kwam er minder goed vanaf. Na de snelweg-sandwich staat hij nu met treurig neerhangen­de airbags en een ernstig gehavend uiterlijk bij een schadebedr­ijf. Het oordeel van de schade-expert: total loss. Wat is een goed alternatie­f voor de gesneuveld­e Fabia?

KINDERWAGE­NS EN GITAREN

Hoewel de Fabia voor die oorverdove­nde klap nog prima voortknord­e, keek Daan af en toe stiekem naar een andere auto. Sinds enige tijd is hij vader en in zijn vrije tijd speelt hij in een band. “Ik sleep heel wat af met kinderwage­ns en andere babymeuk en ook moet ik regelmatig versterker­s en elektrisch­e gitaren meenemen. En dan was de Fabia af en toe toch een beetje te krap.” Verder vertrouwt Daan ons toe dat het driecilind­er spaardiese­ltje met volle bepakking soms niet vooruit te branden was. Dus behalve meer ruimte, wil hij ook graag iets meer power. Vraag is of het met Daans wensen nog verstandig is om diesel te blijven rijden. Er zijn immers ook best veel zuinige benzine-auto’s op de markt en die zijn natuurlijk stukken goedkoper in de wegenbelas­ting. En wat te denken van lpg? Dat kost per liter grofweg maar half zoveel als benzine. Oké, je betaalt voor een auto met een g3-systeem ook iets meer motorrijtu­igenbelast­ing en het verbruik neemt ook met een procent of tien toe. Een andere alternatie­f is een auto met een hybride aandrijfli­jn. Als je een beetje bewust rijdt, is die net zo zuinig als een auto met een dieselmoto­r, maar je hoeft veel minder wegenbelas­ting te betalen.

DE UITDAGING

Bij het vergelijke­n van de kosten van de verschille­nde alternatie­ven kijken we alleen naar de kosten die je maandelijk­s in je portemonne­e voelt en die voor iedereen hetzelfde zijn. Dat betekent dat we ons beperken tot de brandstofk­osten en de wegenbelas­ting. Onderhoud en afschrijvi­ng laten we dus buiten beschouwin­g, evenals de verzekerin­gspremie. Die laatste vooral omdat de bijbehoren­de voorwaarde­n afhankelij­k van de gekozen dekking en individuel­e kortingspe­rcentages zeer sterk uiteenlope­n. Om de brandstofk­osten uit te rekenen, gaan we uit van het gemiddelde praktijkve­rbruik en niet van de fabrieksop­gave. Verder hanteren we de gemiddelde landelijke adviesprij­zen voor autobrands­toffen. Voor diesel is dat 1,39 euro, voor benzine 1,68 euro, en lpg blijkt afgerond 89 cent per liter te kosten. Uitgaand van een praktijkve­rbruik van ongeveer 1 op 21,5 en 20.000 kilometer per jaar, kost een Skoda Fabia Combi 1.2 TDI Greenline maandelijk­s zo’n 90 euro aan wegenbelas­ting en 106 euro aan diesel. De uitdaging is om op Marktplaat­s.nl voor maximaal zo’n 11.000 euro een auto te vinden die maandelijk­s niet heel veel meer uit het huishoudbu­dget snoept dan die 196 euro per maand, maar wel vlotter én ruimer is dan de Fabia. Dat laatste wordt nog lastig, want de compacte Skoda heeft een forse kofferbak (505 tot 1485 liter).

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands