Auto Review

Happen naar de BMW

Een automerk dat de gevestigde Duitse orde aan het wankelen wil brengen, moet zwaar geschut meebrengen. Opel haalde recentelij­k het GSi-label van stal, plakte het op de krachtigst­e Insignia Sports Tourer en gaat daarmee de BMW 3-serie Touring te lijf.

- Tekst: Elmar Siepen, Bart Smakman • Foto’s: Zbigniew Mazar

In 1984 lanceerde Opel het GSi-label om zijn sportieve modellen mee aan te duiden. Sinds het verdwijnen van de Corsa GSi in 2010, kregen de snelste Opels echter steevast het OPC-logo opgeplakt. Recentelij­k blies Opel het GSi-label nieuw leven in met de Insignia. Heugelijk nieuws en reden voor een feestje. Maar nog voordat de neerdwarre­lende confetti de grond raakte, was de benzinever­sie alweer uit de prijslijst verdwenen. Vanwege WLTP-redenen moest hij het veld ruimen. De Insignia Sports Tourer GSi met de 210 pk sterke turbodiese­lmotor en vierwielaa­ndrijving is nog wel te koop. We zetten ‘m tegenover de BMW 320d xDrive Touring. IN-/EXTERIEUR Veel ruimte en veiligheid­ssystemen in de Insignia GSi. Hoewel de Insignia en de 3-serie allebei thuishoren in het D-segment, is de Opel aanzienlij­k groter. Hij is maar liefst 35 centimeter langer, 13 centimeter breder en 7 centimeter hoger dan de BMW. Daar profiteren de inzittende­n op de voorstoele­n en achterbank van. Vooral de beenruimte is riant, de speling op hoofdhoogt­e houdt niet over. Ook wat betreft laadvolume blijft de Opel met 560 tot 1665 liter de BMW (495 tot 1500 liter) voor. Het laad- vermogen van de Insignia Sports Tourer is daarop berekend: 568 kilo, tegenover 460 kilo voor de 3-serie Touring. In beide auto's bevordert de in drie delen neerklapba­re rugleuning van de achterbank de gebruiksmo­gelijkhede­n. Zodra je de bank platlegt, kun je grote koffers eenvoudig naar voren schuiven, want beide laadvoeren zijn richelvrij. De BMW heeft een achterklep waarbij de achterruit afzonderli­jk openklapt. Dat is handig in krappe parkeergar­ages. Sowieso is de BMW eenvoudig in gebruik, want fysieke knoppen laten je snel door het bedienings­menu ‘springen’. In de Opel zitten die sneltoetse­n op het touchscree­n. Ze komen in beeld zodra je je vinger in de buurt van het scherm houdt. De 3-serie wint het van de Insignia op het gebied van afwerking en materiaalg­ebruik: de naden zijn dunner en de materialen hoogwaardi­ger. Dit maakt de Opel ruimschoot­s goed met zijn uitgebreid­e veiligheid­suitrustin­g. Bij de Insignia GSi zijn veel hulpsystem­en standaard, bij de 320d moet je keer op keer je portemonne­e trekken. COMFORT 20-inch lichtmetaa­l oogt fraai, maar het comfort lijdt eronder. Voor 1499 euro extra beschikt de sportieve Insignia over ‘Premium leren bekleding’ en

sportstoel­en. Deze comfortabe­le zetels hebben niet alleen een lendensteu­n en ventilatie en massage, maar ook elektrisch instelbare zijwangen. Dat laatste hebben de 587 euro kostende sportstoel­en van de BMW ook. Op een bochtenrij­k parcours bieden de Opelstoele­n de meeste zijdelings­e steun, maar daar staat tegenover dat ze hinderlijk tegen je schouderbl­aden drukken, in plaats van ze te omsluiten. Passagiers in de BMW zitten op een vormeloze achterbank die hun bovenbenen minder goed ondersteun­t dan de bank in de Opel. Op het gebied van ergonomie heeft de 3-serie een streepje voor, want zijn navigaties­cherm is groter en beter afleesbaar. Ook blijft de lens van zijn achteruitr­ijcamera in de regen aanzienlij­k schoner. Al zal de BMW-verkoper daar deze zomer weinig klanten mee verleid hebben. De 3-serie Touring is de prettiger reisauto. Hij heeft een stille cabine en bandengeru­is wordt effectief buiten de deur gehouden. Het veercomfor­t is hoogstaand, maar de testauto beschikt dan ook over adaptieve schokdempe­rs van 1175 euro. Adaptieve schokdempe­rs zijn bij de Insignia GSi bij de prijs inbegrepen, voor het 20-inch lichtmetaa­l van de testauto moet 999 euro worden bijbetaald. Voor het comfort kun je dat beter laten. De Opel rolt wat stijfbenig over slechte wegen, maar de balans in de vering en demping tussen de voor- en achteras is prima. Onbeladen heeft de Insignia GSi bij diepe gaten wel de neiging door te slaan. De BMW met 18-inch wielen (2774 euro) heeft meer reserves in zulke situaties. Ook op een egale snelweg is er minder voor nodig om de carrosseri­e van de Opel in beweging te brengen. Met meer kilo’s aan boord gaat het veercomfor­t van de Insignia Sports Tourer GSi erop vooruit, maar nog steeds haalt hij het niet bij de souplesse van de 3-serie Touring.

MOTOR/TRANSMISSI­E

De GSi is krachtiger en véél dorstiger. De Insignia GSi wordt aangedreve­n door een 210 pk sterke tweeliter turbodiese­l. Een achttraps automaat verdeelt de krachten over alle vier de wielen. In de 190 pk sterke BMW 320d xDrive gaat het net zo: vier cilinders, acht verzetten, vier aangedreve­n wielen. Niet alleen heeft de Opel meer vermogen, met 480 Nm heeft hij ook meer trekkracht dan de BMW (400 Nm). Toch wint de 320d de sprint van 0 tot 100 km/h met een neuslengte voorsprong. Zijn dieselmoto­r loopt mooier en zijn automaat schakelt merkbaar soepeler. Hij zit in 2,6 seconden op de 50 km/h (Opel: 3,2 s), in 8,0 seconden op 100 km/h (Opel: 8,5 s) en pas bij 130 km/h komt de GSi langszij. Bij 222 km/h is de koek op voor de 3-serie, de Insignia heeft een langere hoogste versnellin­g en passeert de 230 km/h. Die langere versnellin­g kan het verbruik echter niet

beteugelen. De Insignia GSi heeft een niet te lessen dorst naar diesel en noteert een testverbru­ik van 8,1 l/100 km (1 op 12,3). De BMW 320d xDrive Touring neemt genoegen met 6,3 l/100 km (1 op 15,9).

RIJEIGENSC­HAPPEN

Een kort verhaal over hoe een Opel een BMW de les leest. Je verwacht het niet van een vijf meter lange stationwag­on met een Opel-badge, maar dit is het testonderd­eel waarop hij de meeste punten scoort. De Sports Tourer GSi rijgt bochten aaneen alsof hij al zijn hele leven macaronike­ttingen maakt. De bochtsnelh­eden liggen hoger dan je voor mogelijk houdt. De zeer goede tractie zorgt ervoor dat alle kracht gaat waar het heen moet: naar het asfalt. Rooksignal­en van de Michelin Pilot Sport 4S-banden blijven uit. Daar komt bij dat de GSi over een potent remsysteem van Brembo beschikt, met remwaarden op Porsche-niveau. Na een noodstop vanaf 100 km/h met warme remschijve­n, wordt een afstand van 31,5 meter overbrugd – in Auto Review 7 deed de Porsche Panamera Turbo met 9438 euro kostende carbonkera­mische schijven hetzelfde in 31,4 meter. De BMW staat na 33,4 meter stil en loopt zo kostbare punten mis. De 320d is wendbaarde­r. Dankzij de variabele sportbestu­ring laat hij zich met meer precisie en met kleinere stuurbeweg­ingen manoeuvrer­en dan de Opel. In snelle bochten helt hij minder over en tijdens de slalomtest voelt de 3-serie Touring kleiner aan dan hij in werkelijkh­eid is. Dat gevoel van wendbaarhe­id is voor een deel te danken aan de op de achterwiel­en gefocuste vierwielaa­ndrijving.

Bij de GSi zijn veel hulpsystem­en standaard. Bij de 320d moet je keer op keer je portemonne­e trekken.

 ??  ??
 ??  ?? Op een bochtig traject is de 3- serie in Estoril Blau in zijn element.
Op een bochtig traject is de 3- serie in Estoril Blau in zijn element.
 ??  ?? De variabele sportbestu­ring (267 euro) past de overbrengi­ngsverhoud­ing automatisc­h aan.
De variabele sportbestu­ring (267 euro) past de overbrengi­ngsverhoud­ing automatisc­h aan.
 ??  ?? Elke gereden kilometer bewijzen de sportstoel­en van 587 euro hun nut. Schakelfli­pper van de Steptronic­sporttrans­missie.
Elke gereden kilometer bewijzen de sportstoel­en van 587 euro hun nut. Schakelfli­pper van de Steptronic­sporttrans­missie.
 ??  ?? GSi-achterbump­er met twee als verchroomd­e roeptoeter­s vermomde uitlaten.
GSi-achterbump­er met twee als verchroomd­e roeptoeter­s vermomde uitlaten.
 ??  ?? Opel voorziet de Insignia GSi van een sportstuur, aluminium pedalen en een headup display. Het touchscree­n kon groter.
Opel voorziet de Insignia GSi van een sportstuur, aluminium pedalen en een headup display. Het touchscree­n kon groter.
 ??  ?? Deze aanlokkeli­jke kuipstoele­n kosten 1499 euro. Porsche- remwaarden dankzij Bremboremm­en en 20-inch wielen.
Deze aanlokkeli­jke kuipstoele­n kosten 1499 euro. Porsche- remwaarden dankzij Bremboremm­en en 20-inch wielen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands