Auto Review

Pajero rukt niet meer uit

Het bericht van Mitsubishi kwam niet als een verrassing: de Pajero verdwijnt na 36 jaar uit de prijslijst. Vanwege ons fiscale beleid kostte de terreinwag­en net zo veel als een Porsche Panamera Sport Turismo.

- Tekst: Jaap Peters

De gretigheid waarmee de Nederlands­e overheid CO2-boetes uitdeelt, verbaast ons telkens weer. Vooral als we de Nederlands­e prijslijst naast die van België leggen, valt onze mond regelmatig open. Bij de Mitsubishi Pajero, die goed is voor een forse CO2-uitstoot van 245 gram, zijn de verschille­n weer eens pijnlijk. In België staat de terreinwag­en met lange wielbasis voor 46.340 euro in de prijslijst. Bij de Belastingd­ienst sloeg de rekenmachi­ne op tilt toen ze de CO2-boete verdiscont­eerden. Op het scherm van de dienstdoen­de ambtenaar verscheen een totaalbedr­ag van 120.425 euro. Hopelijk heeft die ambtenaar vervolgens niet subiet de Schatkist geopend om alle belastingc­enten een mooi plekje te geven. Want de Nederlande­r is wel goed, maar niet gek en is niet bereid zoveel geld te betalen. Al sinds 2014 koopt niemand hier meer een Pajero. Letterlijk. Vier jaar geleden schafte de laatste liefhebber er eentje aan. Met zo’n exorbitant­e basisprijs is dat begrijpeli­jk, maar het is ook wel jammer. De Pajero is namelijk een echte terreinwag­en en geen suv. Je kunt er écht ver mee komen in onherbergz­ame gebieden. Niet voor niets schijnt de auto een statussymb­ool te zijn in Pakistan, een land dat niet bekendstaa­t om zijn sublieme wegennet.

DAKAR-HELD

Als je de geschieden­is van de auto bekijkt, is het best jammer dat de Pajero verdwijnt. Hij heeft een aardige reputatie opgebouwd met zijn onverzette­lijkheid. De Pajero verwierf zijn roem vooral tijdens de Dakar-rally, die hij tussen 1985 en 2007 liefst twaalf keer op zijn naam schreef. Stéphane Peterhanse­l zat daarbij drie keer achter het stuur. In totaal zijn er vier generaties van de Pajero leverbaar geweest in Nederland. De laatste werd alleen nog geleverd met een 190 pk sterke viercilind­er turbodiese­l. Vooral eind jaren tachtig beleefde de Pajero in Nederland prima tijden. In 1988 werd hij 1375 keer verkocht. Van 1990 tot 1997 verdween de Pajero al een tijd uit de prijslijst, om sinds zijn comeback een marginale rol te vervullen. Gelukkig is Mitsubishi niet afhankelij­k van Nederland voor goede verkoopres­ultaten. Wereldwijd wist het 3 miljoen exemplaren van de Pajero te slijten.

MERKWAARDI­GE NAAM

Degene die de naam Pajero bedacht, sprak waarschijn­lijk slecht Spaans. De Spaanse vertaling van Pajero is rukker, vandaar dat de auto in Spaanstali­ge landen Montero heet. In het Verenigd Koninkrijk heet hij Shogun. Mitsubishi weet nog te melden dat de Pajero in Nederland weliswaar verdwijnt, maar dat zijn techniek voortleeft in de huidige Outlander. Deze plug-in hybride heeft namelijk ook vierwielaa­ndrijving …

Nieuwe modellen worden altijd met veel tamtam aangekondi­gd. Modellen die uit productie gaan, verdwijnen daarentege­n met stille trom via de achterdeur. In de rubriek Uitzwaaier brengen we die ‘afdankertj­es’ nog één keer onder de aandacht. In plaats van een plak cake en een bakkie slappe koffie. De Pajero verwierf zijn roem vooral tijdens de Dakar-rally.

 ??  ?? In andere landen blijft de Pajero gewoon leverbaar, maar in Nederland is hij vanwege de hoge CO2- uitstoot onverkoopb­aar.
In andere landen blijft de Pajero gewoon leverbaar, maar in Nederland is hij vanwege de hoge CO2- uitstoot onverkoopb­aar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands