Auto Review

Zeer behoedzaam

Waarom zou je een succesvoll­e auto ingrijpend faceliften? Bij Skoda gaan ze liever subtieler te werk. De techniek van de Fabia bleef ongewijzig­d, het uiterlijk werd heel licht aangepast en de veiligheid­suitrustin­g is weer up-to-date.

- Tekst: Jaap Peters

De Fabia is een van de kroonjuwel­en van Skoda. Na de Octavia en de Rapid is hij het best verkopende model van de Tsjechen. In Nederland staat de Fabia zelfs tweede, achter de Octavia. Vier jaar geleden kwam de huidige Fabia en inmiddels neemt hij een comfortabe­le plek in de top-25 van Europese bestseller­s in. De eerste helft van dit jaar kozen bijna 100.000 Europeanen voor een Fabia. We kunnen ons voorstelle­n dat je de veranderin­gen niet ziet als je snel kijkt. Led-dagrijverl­ichting is nu standaard op alle modellen. Verder werden de usual suspects aangepakt: andere bumpers, een iets gewijzigde grille en nieuwe achterlich­ten. Wie van grote wielen houdt, kan nu kiezen voor 18 inch. Al geldt dit alleen voor de hatchback, voor de Combi houdt het op bij 17 inch. Wat het onderstel en de motoren betreft, bleef alles bij het oude. Dat betekent dat de Fabia nog niet op het nieuwe platform van de Volkswagen-groep staat, waarvan de Polo en de Ibiza al wel gebruikmak­en. Je kunt kiezen uit drie benzinemot­oren. De instapper is net als voorheen de 1,0-liter driecilind­er motor zonder turbo, die 75 pk levert. Hij kost 14.990 euro (Combi: 15.890 euro). De 1.0 TSI mét turbo is er in twee varianten: met 95 en 110 pk. De laatste versie is ook met DSG-transmissi­e met dubbele koppeling leverbaar. Daarvoor betaal je zowel voor de hatchback als voor de Combi 1800 euro extra. Dieselmoto­ren waren in Nederland al een tijdje niet meer leverbaar, ook voor België zijn ze nu geschrapt.

NOGAL DONKER

Ook het interieur werd wat opgefrist, met een nieuw instrument­encluster. Het geheel oogt nogal saai en niet zo vrolijk: het dashboard is van zwart kunststof, de stoelen hebben donkere bekleding. Wie zijn Fabia spannender wil maken, kan voor 490 euro het Dynamic-pakket bestellen (alleen op de duurste Style-uitvoering). Je krijgt dan sportstoel­en, aluminium pedalen, een multifunct­ioneel sportstuur en een sportonder­stel. Bij zo weinig ingrijpend­e veranderin­gen, valt je oog vanzelf op dingen die je normaal minder

Om de verschille­n op te merken, zou je er van Skoda een leesbril bij moeten krijgen.

snel zouden opvallen. Zo kun je de kofferbakm­at omdraaien. De ene kant is met stof bekleed, de andere kant is van kunststof. Wil je je hond vervoeren of ga je eindelijk je opgestapel­de afval naar de milieustra­at brengen, dan hoef je de mat alleen maar om te draaien. Het kunststof gedeelte laat zich makkelijk schoonmake­n. Kies je voor de Combi, dan krijg je (optioneel) een led-zaklamp, die in de kofferruim­te opgeborgen zit. Dat is dan weer fijn op de camping, als je je bij het invallen van de nacht afvraagt waar je je lenzenvloe­istof ook alweer gelaten had. De ijskrabber in de tankdop kennen we, al is de temperatuu­r tijdens onze testrit 38 graden. Voor de achterpass­agiers heeft de Fabia nu een eigen usb-aansluitin­g. Een leesbril om de wijziginge­n bij de facelift beter te kunnen zien, levert Skoda dan weer niet … ALLEMANSVR­IEND Ook op het gebied van veiligheid en multimedia werd de Fabia gemodernis­eerd. Hij kan nu worden geleverd met led-koplampen, dodehoekwa­arschuwing en een systeem dat voor naderend verkeer waarschuwt als je achteruit de weg oprijdt. In technisch opzicht zijn we snel uitgepraat over de Fabia, omdat er helemaal niets veranderd is. Dat is niet erg: voorzien van de 110 pk sterke driecilind­er is de Fabia lekker vlot. Het onderstel weet prima raad met verkeersdr­empels, putdeksels en dwarsriche­ls. De Fabia is een allemansvr­iend, die zowel met zijn uiterlijk als met zijn weggedrag geen opvallende uitschiete­rs laat zien. En dat is waarschijn­lijk precies de reden waarom zoveel mensen deze auto kopen. Bij zijn introducti­e, lanceert Skoda een speciaal actiemodel: de Fabia Clever. Vanaf 18.520 euro (Combi: 19.420 euro) krijg je een Fabia die extra rijk is uitgerust, met standaard klimaatbeh­eersing, 15-inch lichtmetal­en wielen, parkeersen­soren achter, een navigaties­ysteem met 6,5-inch touchscree­n en een speciale bekleding. De Clever is leverbaar met 95 of 110 pk sterke 1.0 TSI-motor. Wie nieuwsgier­ig is geworden: de Fabia staat in september bij de dealer.

 ??  ??
 ??  ?? De Skodaontwe­rpers hebben zich niet uitgeleefd bij dit overzichte­lijke dashboard.
De Skodaontwe­rpers hebben zich niet uitgeleefd bij dit overzichte­lijke dashboard.
 ??  ?? Je herkent de vernieuwde Fabia onder meer aan zijn nieuwe achterlich­ten.
Je herkent de vernieuwde Fabia onder meer aan zijn nieuwe achterlich­ten.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands