Auto Review

Kinderspel

- Tekst: Carsten van Zanten, Jaap Peters · Foto’s: Zbigniew Mazar

Met een modern mild hybride aandrijfsy­steem en lichte materialen is de Suzuki Swift helemaal bij de tijd. Ford verbetert zijn vaak bekroonde driecilind­er EcoBoost-motor telkens weer. De Fiesta wist met deze motor al vele tests te winnen. Is het kinderspel om de Swift te verslaan?

De nieuwe Ford Fiesta is flitsend uit de startblokk­en geschoten. Hij verkoopt uitstekend in Europa. Ook Nederlande­rs kunnen de Fiesta waarderen, na de Volkswagen Golf was het de best verkochte auto in het eerste halfjaar van 2018. Ook in onze vergelijke­nde tests heeft de Fiesta al vaker indruk gemaakt. Hij won sinds zijn debuut een jaar geleden al een keer en behaalt meestal eenvoudig een podiumplek. Tegen de Suzuki Swift trad de Fiesta nog niet eerder aan. De Swift is, net als de Fiesta, een jaar op de markt. Hij is leverbaar als mild hybrid, wat betekent dat de startmotor fungeert als generator. Ook bij Ford blijven ze hun hersens kraken om de EcoBoost-motor telkens weer te verbeteren.

IN-/EXTERIEUR

Beide auto’s gaan behoorlijk gelijk op. Dat bij de Suzuki Swift een laag gewicht toppriorit­eit had, merk je aan alles. Als je het portier opent, voelt hij vederlicht aan. De Swift heeft daadwerkel­ijk geen gram te veel: hij weegt maar liefst 262 kilo minder dan de Fiesta. Dat is een enorm verschil voor auto’s rond de 1000 kilo. Nog knapper is dat de Swift meer ruimte biedt dan de Fiesta, ook al is hij 20 centimeter korter. Vooral de hoofdruimt­e is beter voor elkaar. De kofferruim­te van de Swift is wel iets kleiner dan die van de Fiesta. Je kunt er 265 tot 947 liter kwijt, bij de Fiesta is dat 292 tot 1093 liter. Ook is de Fiesta flexibeler te gebruiken, met een dubbele laadvloer en een 53 kilo hoger laadvermog­en. De Swift is met zijn veiligheid­suitrustin­g weer helemaal bij de tijd, met onder meer led-koplampen, adaptieve cruisecont­rol, botswaarsc­huwing en een autonoom noodremsys­teem. De Fiesta waarschuwt ook nog voor naderend verkeer tijdens het uitparkere­n. De bediening roept in beide auto’s geen vragen op, de Ford is licht in het voordeel doordat zijn navigaties­cherm hoger geplaatst is. De materialen zijn ook mooier in de Fiesta, maar de Swift is overzichte­lijker.

COMFORT

De Swift is te stevig afgestemd. Dat de Swift zo licht is, heeft voor- en nadelen. Nadeel is dat Suzuki bezuinigd heeft op geluidsiso­latie: zelfs in de stad scheelt het

3 dB in vergelijki­ng met de Fiesta. Bij hogere snelheden loopt het op naar 4 decibel. Bovendien hoor je de wind rond de A-stijlen blazen en zijn de motor- en afrolgelui­den duidelijk beter hoorbaar. De afstemming van het onderstel is ook nét niet helemaal wat je wilt. Waar de Fiesta prima raad weet met alle oneffenhed­en, geeft de stevig afgestemde Swift ze nogal droog door. Zelfs kleine hobbels worden ongefilter­d doorgegeve­n, waardoor de carrosseri­e voortduren­d in beweging blijft. Bij het zitcomfort gaan beide auto’s vrijwel gelijk op. De stoelen van de Fiesta zijn maar iets comfortabe­ler, die van de Swift hadden meer ondersteun­ing mogen bieden en de leuning van de achterbank mocht minder rechtop staan.

MOTOR/TRANSMISSI­E

De Fiesta kan de Swift niet bijhouden. In het vorige hoofdstuk bespraken we de nadelen van de lichte Swift, nu komen de voordelen ter sprake. De hybride-aandrijvin­g zorgt in combinatie met de weinige kilo’s voor indrukwekk­ende prestaties. Wie dat leuk vindt, kan de energiestr­oom van de elektromot­or volgen via de display in het instrument­arium. Dat is eigenlijk niet nodig, want je merkt gauw genoeg dat de elektromot­or bijspringt. De Swift krijgt er indrukwekk­ende prestaties door. Dankzij een extra koppel van 50 Nm is de sprint van 0 naar 100 al in 9,1 seconden tot een goed einde gebracht. Als je daarna in de Fiesta stapt, lijkt de wereld langzamer te draaien. Hij doet 1,3 seconden langer over de sprint. Je merkt dat hij zwaarder is en 11 pk minder vermogen heeft. De verschille­n worden nog groter bij een inhaalacti­e. De Swift profiteert van

Dat bij de Suzuki Swift een laag gewicht toppriorit­eit had, merk je aan alles.

 ??  ??
 ??  ?? De Ford stuurt lekker, maar het hoge gewicht gaat ten koste van de dynamiek.
De Ford stuurt lekker, maar het hoge gewicht gaat ten koste van de dynamiek.
 ??  ?? Opgeruimd dashboard, logische bediening, mede dankzij het grote touchscree­n. De materialen zien er mooi uit.
Opgeruimd dashboard, logische bediening, mede dankzij het grote touchscree­n. De materialen zien er mooi uit.
 ??  ?? De veiligheid­suitrustin­g is voor een compacte auto omvangrijk. Handig: dankzij deze strip blijven je portieren krasvrij.
De veiligheid­suitrustin­g is voor een compacte auto omvangrijk. Handig: dankzij deze strip blijven je portieren krasvrij.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands