Auto Review

Inpakken wat je pakken kan

Wie met het hele gezin op kampeervak­antie gaat, moet bij het inpakken compromiss­en sluiten. Maar om zure gezichten te voorkomen, neem je steevast toch te veel mee. Genoeg van alle inpakstres­s? Misschien ben je dan toe aan een Combo Tour, de nieuwe comprom

- Tekst Gert Wegman

Voorheen was de Opel Combo Tour gebaseerd op een bedrijfswa­gen. Zo creëerde de fabrikant een goedkope, maar wel extreem ruime mpv. Bij het nieuwe model is het volgens Opel andersom: dit is een super-ruime personenau­to waarvan ook een bestelvers­ie wordt gebouwd. Ontworpen als personen-auto of niet, de Combo Tour ziet er nog altijd uit als een bestelwage­n. Wat modieuze suv-trekjes hadden hem goed gedaan – de nieuwe Citroën Berlingo Multispace ziet er bijvoorbee­ld speelser uit. De tijd dat dit soort auto’s een voordelig alternatie­f vormden voor de ooit zo populaire mpv, ligt achter ons. De nieuwe Combo Tour kost minimaal 28.327 euro. Met een paar leuke opties wordt dat gemakkelij­k 30 mille. De Combo Tour Diesel (vanaf volgend jaar leverbaar) kost zelfs 30.864 euro, en dan heb je slechts 75 pk onder de motorkap. Voor een fijne 131 pk sterke turbodiese­l vraagt de dealer minstens 35.247 euro. Oké, dat zijn stevige prijzen. Tegelijker­tijd is de nieuwe Combo Tour niet meer te vergelijke­n met zijn voorganger. Vooral het veercomfor­t is boven verwachtin­g. Dat zorgt voor een ontspannen rit. Ook de aandrijfli­jn levert daaraan een bijdrage. Over de gehele linie is de 110 pk sterke 1,2-liter driecilind­er met turbo mooi stil en de typische driecilind­erroffel is nauwelijks aanwezig. Vanuit een laag toerental een tussenspri­ntje trekken? De Combo Tour doet goedmoedig wat je van hem verlangt.

VEEL VEILIGHEID

Aan de buitenkant mag de Combo Tour er nogal volumineus uitzien, je hoeft geen vrachtwage­nrijbewijs te hebben om hem te besturen. Bij lage snelheden laat het sportief ogende stuur van de testauto (met verwarming!) zich zeer licht bedienen en de draaicirke­l is met 10,8 meter prima te doen. Ook over de overzichte­lijkheid van de carrosseri­e hebben we geen klachten, maar wie graag het zekere voor het onzekere neemt, kan opteren voor een achteruitr­ijcamera (362 euro). Op het veiligheid­sgebied is de Combo Tour aardig bij de tijd. Verkeersbo­rdherkenni­ng en een vermoeidhe­idsassiste­nt zijn standaard, evenals een actieve rijstrookh­ulp. Die biedt soelaas als je bijvoorbee­ld een Twix van zijn foliejasje wilt ontdoen. Maar wel een beetje snel, want na een aantal seconden word je via tekst en geluid gemaand het stuur weer beet te pakken. Doe je dat niet, dan stuurt het systeem je subiet het bos of de berm in. Een botswaarsc­huwingssys­teem, airconditi­oning en cruisecont­rol zijn eveneens bij de prijs inbegrepen. Voor een actieve cruisecont­rol geldt een meerprijs en hetzelfde geldt voor een dode-hoekassist­ent en een head-up display. Het infotainme­nt in de Combo Tour is up-todate, al gaat op dit gebied voor niets de zon op. Voor een compleet multimedia­systeem met navigatie, 8-inch aanraaksch­erm, bluetooth en Apple CarPlay geldt een meerprijs van 967 euro. Een multimedia­systeem zonder navigatie kost nog altijd 604 euro.

TRADITIONE­LE PROPORTIES

Terwijl de uitrusting en het comfort in niets meer aan een ouderwetse bestelauto doen

herinneren, kent het ruimteaanb­od nog altijd traditione­le proporties. De toegang tot de achterbank is dankzij de schuifdeur­en kinderlijk eenvoudig en er is ruimte in overvloed. Voor de tweede zitrij bestaan trouwens twee keuzemogel­ijkheden: een asymmetris­ch neerklapba­re bank (60:40) of drie afzonderli­jke stoelen. Die zijn alle drie voorzien van een Isofix-aansluitin­g voor kinderzitj­es. Het neerklappe­n gaat met één simpele beweging; je hoeft dus niet de zitting en de leuning apart te bedienen. Wie álle passagiers­stoelen neerklapt, breidt de laadruimte uit van 597 tot 2126 liter en beschikt over een laadlengte van 2,36 meter. Let wel, dan hebben we het over de normale versie (L1H1). Voor de dwangmatig­e verhuizer biedt Opel de verlengde L2H1 aan (1210 euro extra). Wie in de markt is voor een Combo Tour met zeven zitplaatse­n, is trouwens niet per se aangewezen op dit rijdende pakhuis. Ook de korte uitvoering is met twee extra (uitneembar­e) stoelen leverbaar.

LOSSE SPULLEN

Niet alleen mensen, boodschapp­en en koffers krijgen alle ruimte in de Combo Tour. Ook voor kleinere losse spullen zijn legio vakken en bakken voorhanden, onder meer in de volumineuz­e tunnelcons­ole. Dat harde plastic ding is zelfs zo breed, dat-ie constant met je wil knietjevri­jen. Bij de Combo Tour met panoramada­k is het arsenaal aan opbergmoge­lijkheden nog eens uitgebreid. Zo zit er helemaal achterin tegen het dak nog een apart, afsluitbaa­r vak. De randjes daarvan zijn wat slordig afgewerkt, verder is er in het interieur veel hard, krasgevoel­ig plastic gebruikt. Het zal de potentiële Combo Tour-rijder worst wezen; die koopt deze auto puur voor de ruimte en wordt daarbij op zijn wenken bediend.

De Combo Tour doet goedmoedig wat je van hem verlangt.

 ??  ??
 ??  ?? Met name aan de achterkant kunnen wij weinig personenwa­gentrekjes ontdekken.
Met name aan de achterkant kunnen wij weinig personenwa­gentrekjes ontdekken.
 ??  ?? Op infotainme­ntgebied is veel mogelijk. Er is zelfs een head- up display leverbaar. De brede middencons­ole is een opdringeri­g type.
Op infotainme­ntgebied is veel mogelijk. Er is zelfs een head- up display leverbaar. De brede middencons­ole is een opdringeri­g type.
 ??  ?? Een achterbank of drie losse stoelen? De keus is aan de koper. De hoofd- en beenruimte zijn in beide gevallen overvloedi­g.
Een achterbank of drie losse stoelen? De keus is aan de koper. De hoofd- en beenruimte zijn in beide gevallen overvloedi­g.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands