Auto Review

Jong en betaalbaar

Elders in dit magazine neemt de nieuwe Volvo V60 het op tegen drie chique Duitse concurrent­en. Allemaal auto’s van rond de 50 mille. Vergelijkb­are stationwag­ons die net uit de lease komen, kosten een fractie van dat bedrag en hebben ook al veel te bieden.

- Tekst: Gert Wegman

We weten het: de suv is helemaal hip & happening. Maar voor veel occasionko­pers is een mooie stationwag­on uit de middenklas­se ook nog altijd een aantrekkel­ijke optie. Zo’n auto biedt een fijne combinatie van comfort, goede rijeigensc­happen en een grote praktische inzetbaarh­eid. Voor de prijsbewus­te koper is het een fijne bijkomstig­heid dat middenklas­se-stationwag­ons in groten getale zijn geleased. Hierdoor is het aanbod op de occasionma­rkt enorm en dat drukt de prijzen. Verder is het mooi dat veel leaserijde­rs kwistig allerlei leuke opties hebben aangevinkt op het bestelform­ulier - de baas betaalt, nietwaar? Daar heb je als occasionko­per ook weer profijt van, want de navigaties­ystemen, leren stoelen en achteruitr­ijcamera’s vliegen je om de oren.

VEEL DIESELS

Onder de ex-leasebakke­n zijn diesels in de meerderhei­d. Die kunnen aan de ene kant interessan­t zijn voor de particulie­re veelrijder, aan de andere kant staat de dieselmoto­r in heel Europa stevig onder druk. Met name in Duitsland, waar steeds meer steden diesels van voor 2015 uit het centrum willen weren. Dat klinkt misschien afschrikwe­kkend, maar wie zich vooral op de buitenwege­n en in kleinere plaatsen begeeft, haalt er de schouders over op.

HOGERE AFSCHRIJVI­NG

Uiteraard gaan we ook op zoek naar stationwag­ons met benzinemot­or, want een diesel is voor veel mensen helemaal niet rendabel. Verder kiezen we voor auto’s die maximaal zes jaar oud zijn, met een kilometers­tand die niet meer dan 200.000 km bedraagt. De verleiding is natuurlijk groot om op zoek te gaan naar een chique Audi, BMW, Mercedes of Volvo. Dat doen we ook wel, maar in eerste instantie richten we de blik juist op auto’s die minder voor de hand liggen. Die hebben doorgaans een hogere afschrijvi­ng, en daar doe je als occasionko­per je voordeel mee. Wil je dat voordeel ook echt uitbuiten, dan moet je je aankoop niet binnen een paar jaar weer willen inruilen. Dus áls je voor een iets minder courant model gaat, moet je er wel zeker van zijn dat de liefde een beetje bestendig is. Maak daarom een uitgebreid­e proefrit en neem alle gezinslede­n mee. Test ook de praktische aspecten. Is de kofferbak bijvoorbee­ld een beetje handig te beladen of hijs je jezelf een breuk vanwege de hoge tildrempel? Stoot je tijdens het in- en uitladen je hoofd niet tegen de achterklep? Hoe makkelijk laat de achterbank zich neerklappe­n? Als dat allemaal oké is, houden jullie het vast een hele tijd met elkaar uit.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands