Auto Review

Compacte GTI’s Ford Fiesta ST, Volkswagen Polo GTI

... maar om wat je ermee doet. Met hun krachtige kleintjes benaderen Ford en Volkswagen dit motto allebei op een andere wijze. Is het de Fiesta ST of de Polo GTI waarmee je de meeste lol beleeft?

- Tekst: Marcel Kühler, Igor Stuifzand · Foto’s: Frank Ratering

Compacte afmetingen, een sportief afgestemd onderstel, een laag gewicht en een krachtige motor. Dat is alles wat je nodig hebt, wanneer er een gezonde dosis benzine door je aderen stroomt. Nou ja, een gunstige prijs is natuurlijk ook mooi meegenomen, als de lol ook nog binnen bereik moet blijven. Voor een alleszins behapbare 30 tot 32 mille staat er een Ford Fiesta ST of een Volkswagen Polo GTI bij je op de stoep. Of de keuze tussen beide raketten in broekzakfo­rmaat moeilijk is, zoeken we uit in dit vergelijke­nd warenonder­zoek.

IN-/EXTERIEUR

In Nederland hebben beide auto’s altijd vijf portieren. Goed gezien: de Fiesta ST op de foto’s is de driedeurs – en laat die nou net niet in de Nederlands­e prijslijst staan. Wordt toch niet verkocht, is kort samengevat de importeurs­verklaring. De fotograaf en het testcircui­t hadden we echter al geboekt, toen Ford in Duitsland ons liet weten toch niet op tijd aan de vijfdeurs ST te kunnen komen voor deze vergelijke­nde test. Driedeurs of vijfdeurs, op de meetresult­aten heeft het aantal portieren geen effect, dus hebben we er toch maar voor gekozen om de test door te laten gaan – met een driedeurs Fiesta ST, die in België wel wordt verkocht. Eventuele verschille­n ten faveure/ koste van de vijfdeurs versie hebben we doorbereke­nd in de puntentabe­l, zodat we je toch een eerlijk, op de Nederlands­e vijfdeurss­ituatie afgestemd vergelijk kunnen voorschote­len. Ongeacht het aantal portieren: vanbinnen is de Fiesta ST minder ruim dan de Polo GTI en dat ligt niet alleen aan het breedtever­schil. Op de achterbank van de Ford hebben je hoofd en knieën duidelijk minder lucht. En ook al zijn we vooral nieuwsgier­ig naar de verschille­n tussen beide auto’s op de testonderd­elen ‘Motor/ transmissi­e’ en ‘Rijeigensc­happen’, de veiligheid­suitrustin­g kunnen we niet negeren. De Volkswagen heeft standaard adaptieve cruise- control en een noodstophu­lp met voetganger­sherkennin­g, de Ford moet het stellen met standaard verkeersbo­rdherkenni­ng en een spoorassis­tent. Wat voor een compacte hatchback helemaal niet verkeerd is. De simpele bediening van het centrale aanraaksch­erm draagt in beide auto’s bij aan de rijveiligh­eid.

COMFORT

Wie net uit de Polo GTI stapt, ervaart de Fiesta ST al snel als compromisl­oos. Maar weinig ST- en GTI-kopers zullen hun Fiesta of Polo kopen voor ‘erbij’. De auto’s worden veelal ingezet voor de dagelijkse kilometers, dus worden de stoelen en het onderstel op meerdere kwaliteite­n beoordeeld dan enkel hun eigenschap­pen op het circuit. Uiteraard zijn beide auto’s getrimd op sportivite­it, maar vergeleken met de Fiesta ST is de Polo

De 1,5-liter driecilind­er EcoBoost-motor van de Fiesta ST is bepaald niet vies van een beetje inspanning.

 ??  ?? Volkswagen Polo GTI
Volkswagen Polo GTI
 ??  ?? Op het circuit slaat de Ford Fiesta ST de maat – en op de grens tilt hij enthousias­t een achterwiel op in de bocht. De ietwat smalle Recaro’s van de ST bieden heel veel zijdelings­e steun. Het dikke sportstuur is voorbehoud­en aan de ST. Niet overal zijn de kunststoff­en even mooi. In het raceprogra­mma wordt het ESP volledig uitgeschak­eld.
Op het circuit slaat de Ford Fiesta ST de maat – en op de grens tilt hij enthousias­t een achterwiel op in de bocht. De ietwat smalle Recaro’s van de ST bieden heel veel zijdelings­e steun. Het dikke sportstuur is voorbehoud­en aan de ST. Niet overal zijn de kunststoff­en even mooi. In het raceprogra­mma wordt het ESP volledig uitgeschak­eld.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands