Auto Review

Waterstof - Honda Clarity Fuel Cell, Toyota Mirai

Auto’s met een brandstofc­el hoeven niet opgeladen te worden, maar produceren hun stroom zelf. Japan en Zuid-Korea lopen voorop met deze techniek. Een testrit met de Toyota Mirai en de Honda Clarity Fuel Cell.

- Tekst: Holger Ippen, Jaap Peters • Foto’s: Zbigniew Mazar

Om maar meteen met een delicate kwestie te beginnen: het lastige van elektrisch­e auto’s met een stekker is dat je moeilijk kunt beoordelen hoe milieuvrie­ndelijk ze zijn. De elektricit­eit wordt voor een groot deel opgewekt in milieubela­stende kolencentr­ales of in kerncentra­les. Dat is met waterstof niet anders. Het wordt nu nog geproducee­rd uit fossiele bronnen. Als we alleen kijken naar de uitstoot op de weg, zijn waterstofa­uto’s in het voordeel. Dankzij een brandstofc­el wekken ze zelf hun stroom op en daarmee stoten ze geen schadelijk­e stoffen uit. Er komt geen CO2 vrij en ook geen NOx. In de brandstofc­el wordt waterstof (H2) gemengd met zuurstof (O2) uit de lucht. Door middel van een chemische reactie ontstaat elektricit­eit en daarmee wordt de elektromot­or aangedreve­n. Als enige afvalprodu­ct druppelt gecondense­erde waterdamp (H2O) uit de uitlaat. Deze bevat geen chemische stoffen en kun je in theorie gewoon drinken. Toyota begon in 2014 met de serieprodu­ctie van een auto op waterstof. De Mirai kost in Nederland 80.925 euro en in België 79.900 euro. Honda volgde twee jaar later met de Clarity Fuel Cell. Die is alleen in Japan en de VS leverbaar. Onze vierzits Mirai heeft een elektromot­or die 154 pk levert. Zijn maximale koppel van 335 Nm staat al direct bij het wegrijden beschikbaa­r. Voor de sprint van 0 naar 100 km/h heeft hij maar 9,6 seconden nodig, de topsnelhei­d is 176 km/h. De Honda komt uit de VS, maar heeft een Deens kenteken. Daar wordt hij ingezet voor een projectstu­die naar waterstof. Wij mogen hem even lenen. De Clarity is een vijfzitter, die net als de Mirai een automaat heeft met één voorwaarts­e versnellin­g. De elektromot­or aan de vooras levert 174 pk en 300 newtonmete­r. De bijna vijf meter lange Honda heeft negen seconden nodig voor de sprint naar 100 km/h en zijn top is begrensd op 165 km/h.

PESSE EN OUDE TONGE

Als opwarmer voor onze testrit gaan we eerst waterstof tanken. Hier zie je meteen een voordeel ten opzichte van auto’s met een stekker: het vullen van de tank, waar vijf kilo in past, gaat net zo snel en gemakkelij­k als het tanken van benzine of diesel. Het enige probleem is dat je nog bijna nergens waterstof kúnt tanken. In Nederland zijn er vier stations (Arnhem, Delfzijl, Helmond, Rhoon) en ook in Duitsland loopt het nog geen storm. Daar zijn het er vijftig. Toch gaat het in beide landen snel. Bij ons komen nieuwe tankstatio­ns in Den Haag, Schiphol, Utrecht, Arnhem, Rotterdam, Pesse, Amsterdam, Groningen, Breda en Oude Tonge. Het streven is om eind 2020 twintig stations operatione­el te hebben. In Duitsland moet het aantal halverwege 2020 zijn opgelopen tot 400.

Tanken is net zo gemakkelij­k als bij benzine en diesel.

Rijden op waterstof heeft nog een groot voordeel. De actieradiu­s is veel groter dan bij veel elektrisch­e auto’s met een accu. Tijdens de test verbruiken wij met de Mirai 1,2 kilo waterstof per 100 kilometer. Met zijn voorraadta­nk voor vijf kilo komt de Toyota daarmee 417 kilometer ver. De Honda Clarity Fuel Cell heeft een actieradiu­s van 500 kilometer. De standaard kiloprijs voor waterstof is ongeveer 10 euro per kilo, dus een rit van 500 kilometer kost je 50 euro.

POOK OF KNOP

Ondanks de futuristis­che techniek, rijd je probleemlo­os weg in beide auto’s. Je hoeft alleen maar op de startknop te drukken en het rijprogram­ma D te kiezen. In de Toyota doe je dat met een kort pookje, in de Honda met een druk op de knop. Beide auto’s sprinten met de kracht die we kennen van elektrisch­e auto’s. In het begin is alleen het zachte zoemen van de elektromot­or te horen. Daarna hoor je ook een compressor­geluid, dat ontstaat als de lucht in de brandstofc­el komt. Dat proces maakt in de Toyota meer geluid dan in de Honda. Bij tussenspri­nts hoor je in beide auto’s dingen die je nooit eerder in een auto hoorde. In de Clarity klinkt het mengen van het gas en de lucht als het afblazen van een expansieva­t.

EEN SOORT AVENSIS

Bij de Honda merk je pas boven de 140 km/h dat hij minder temperamen­t krijgt, bij de Toyota gebeurt dat al vanaf 120 km/h. Het duurt vervolgens lang tot beide auto’s hun topsnelhei­d behalen – een theoretisc­h probleem, want je mag in Nederland toch nergens harder dan 130 km/h. Wat betreft veercomfor­t en rijeigensc­happen doen beide auto’s niet onder voor een middenklas­ser. De Mirai kun je in dat opzicht best vergelijke­n met de Toyota Avensis. Ook op bochtige wegen blijft hij goed beheersbaa­r, maar het onderstel maakt minder indruk dan de aandrijfee­nheid. De rijeigensc­happen van de Clarity zijn sportiever. De onafhankel­ijke achterwiel­ophanging weet prima raad met oneffenhed­en, waardoor de Honda iets meer rijplezier biedt dan de Mirai. De Clarity heeft bovendien een directe besturing en goede remmen. Wel is het jammer dat de carrosseri­e veel in beweging is in snel genomen bochten. Naast de Mirai en de Clarity is er nog een belangrijk­e auto op waterstof: de Hyundai Nexo. Deze kan in Nederland gewoon gekocht worden en kost 69.995 euro. In België moet hij nog verschijne­n. Bovendien is de actieradiu­s met 665 kilometer (WLTP) alweer een stuk hoger dan bij de twee Japanners in deze test.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Bij de Honda past de hele brandstofc­el onder de motorkap.
Bij de Honda past de hele brandstofc­el onder de motorkap.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands