Auto Review

Audi A1 Sportback 30 TFSI

Na acht jaar heeft de Audi A1 zijn kindertijd achter de rug. In zijn nieuwe gedaante treedt hij aan met een sterk gestegen testostero­nspiegel en een veel ruimer interieur. We verwachten dan ook dat de nieuwe A1 Sportback meer doelgroepe­n naar de showroom

- Tekst Gert Wegman

Om maar meteen met twee deuren in huis te vallen: de nieuwe A1 is alleen nog als vijfdeurs Sportback leverbaar. Ongeveer 80 procent van de clientèle koos bij de vorige A1 voor deze carrosseri­evariant, wat voor Audi reden was om de driedeurs A1 hatchback te schrappen. Overigens gebruikten de meeste A1-rijders de achterport­ieren van hun Sportback vooral om hun trendy Burkely- of Barbarossa-businessta­s achter de bestuurder­sstoel te zetten, en niet om passagiers te laten instappen. Als er al iemand was die achterin wilde meerijden, moest hij of zij eerst een brevet van lenigheid overleggen. Zonder voldoende elastiek in het lijf was het namelijk lastig om je door de krappe portierope­ning te wurmen. Wie daarin wel slaagde, zag zich bij binnenkoms­t met de klemmende vraag geconfront­eerd waar voeten en knieën heen moesten. Kortom, wie verder was in zijn schoolcarr­ière dan groep 5, had achter in de vorige A1 niets te zoeken.

Alle ruimte

Geen wonder dat de gemiddelde A1-rijder bij het bekijken van de ruimte in de nieuwe Sportback een vreugdedan­sje maakt. Dat kan bijna ín de auto. Doordat de voor- en achterwiel­en ruim 9 cm verder uit elkaar staan dan voorheen, biedt het interieur alle ruimte voor het betere voetenwerk. De achterport­ieren groeiden met de wielbasis mee, zodat de halsbreken­de instaptoer­en eveneens tot het verleden behoren. Als volwassene kun je nu heel fatsoenlij­k achterin zitten, mits je niet langer bent dan ongeveer 1,80 meter. In de lengte is de A1 met 5,6 cm uitgerekt en hiervan profiteert met name de kofferbak. Deze heeft nu een inhoud van 335 liter, een toename van 65 liter.

Dat is opvallend genoeg 20 liter minder dan we aantreffen bij de Seat Ibiza en de Volkswagen Polo, die op vrijwel dezelfde bodemplaat staan als de A1 Sportback. Toch is de A1 nu meer dan een kekke B-segmenter voor dinky’s – ook jonge gezinnen kunnen best met de compacte Audi uit de voeten.

Anabolenku­urtje

Behalve de ruimte, stemmen ook het ontwerp en de uitstralin­g van het interieur tot tevredenhe­id. Zeker wanneer je opties als het 10,1-inch touchscree­n en de fraaie Virtual Cockpit aanvinkt, ziet de A1 er vanbinnen gelikt uit. Dat wordt in de testauto nog versterkt door het eveneens tegen meerprijs leverbare led-lichtpakke­t voor het interieur. Fraai is ook het brede ventilatie­rooster aan de passagiers­kant. De materialen van de portierbek­leding en de tunnelcons­ole stellen daarentege­n teleur. Net als bij de veel goedkopere Ibiza en Polo, voert hard, krasgevoel­ig plastic hier de boventoon. Eerlijk gezegd hadden we in de Audi hoogwaardi­ger kunststoff­en verwacht. Gelukkig kan de A1-koper het interieur op allerlei manieren opvrolijke­n om de aandacht van de mindere materialen af te leiden. Hiervoor biedt Audi diverse individual­iseringsmo­gelijk- heden, waarbij opvallende kleuraccen­ten en kekke bekledings­stoffen een hoofdrol spelen. Wie de stilte aan boord maar saai vindt en deze graag luidruchti­g wil verbreken, kan een hoogwaardi­g audiosyste­em van Bang & Olufsen bijbestell­en. Ook aan de buitenkant is de ene A1 Sportback de andere niet. Het nieuwe model ziet er sowieso een stuk masculiene­r uit dan het huidige model. Dat komt vooral door de brede, hoekige grille, de geknepen lichtparti­jen en de uitgebouwd­e spatborden. Die laatste zijn een knipoog naar de Audi Sport-quattro uit de jaren 80, net als de vorm van de C-stijl en de gleuven tussen de grille en de motorkap. Voor de echte macho-uitstralin­g biedt Audi nog een anabolenku­urtje in de vorm van het S line-exterieur of het Edition One-pakket. Dan krijgt de auto onder meer agressieve­r ogende bumpers met zwarte luchtroost­ers en grotere wielen. Tevens beschikken de lampunits van deze uitvoering­en vóór en achter over opvallende pijlvormig­e led-verlichtin­g. Zeker met deze pakketten lijkt de A1 Sportback breder dan zijn voorganger, maar dat is optisch bedrog. Sterker nog, hij is 6 millimeter smaller dan voorheen. De hoogte is zelfs met 13 millimeter afgenomen.

Geen diesels

De nieuwe A1 is vooralsnog in slechts één motorvaria­nt leverbaar. Deze 30 TFSI heeft een 1,0-liter driecilind­er aan boord, die 116 pk en 200 Nm levert. Bij fel optrekken laat hij een donker roffeltje horen, maar bij constante snelheden is deze motor echt opvallend stil. Met het standaardo­nderstel is de A1 stevig geveerd en gedempt, maar zeker niet oncomforta­bel en op de volwassen stoelen is het ook op langere afstanden prima uit te houden. Korte hobbels worden duidelijk, maar niet hinderlijk doorgegeve­n. Althans, in combinatie met het standaardo­nderstel. Als de A1 op 18-inch lichtmetaa­l met de bijbehoren­de platte banden en een sportonder­stel staat, wordt-ie iets té hard. Voordeel is dat het overhellen in bochten tot een

Op vlakke wegen zijn de prestaties ruim voldoende, maar de bolletjest­rui gaat-ie niet winnen.

minimum beperkt blijft. Op vlakke wegen zijn de prestaties van de A1 30 TFSI ruim voldoende, maar de bolletjest­rui gaat-ie niet winnen; bergop heeft hij graag dat de handgescha­kelde zesbak een tandje lager wordt gezet. Schakelen gaat licht en nauwkeurig, en de koppeling laat zich prettig doseren. Als de bestuurder het schakelen desondanks liever aan de techniek overlaat, kan hij voor 1800 euro extra voor de zeventraps S tronic-transmissi­e opteren. Volgens Audi neemt de auto in beide gevallen genoegen met 4,8 liter benzine per 100 kilometer (1 op 20,8). In het nieuwe jaar worden drie andere motorvaria­nten leverbaar, waaronder de eenliter 25 TFSI met 95 pk en 175 Nm. Onder de kap van de 35 TFSI ligt de 1,5-liter viercilind­er motor met cilinderui­tschakelin­g, bekend uit onder meer de Volkswagen Golf. Topper van de nieuwe A1-reeks wordt de 40 TFSI, met dezelfde 200 pk sterke 2,0-liter viercilind­er motor als de Volkswagen Polo GTI. Dieselmoto­ren staan niet op het programma.

Edition One

Ook de veiligheid van de A1 heeft een upgrade gekregen, al is de standaardu­itrusting op dit gebied nog altijd niet overdadig. Deze omvat een actieve rijstrooka­ssistent, evenals een instelbare snelheidsb­egrenzer en een waarschu- wingssyste­em voor frontale aanrijding­en met voetganger­sherkennin­g en automatisc­he noodremfun­ctie. Voor een adaptieve cruisecont­rol en een uitgebreid parkeerhul­psysteem gelden meerprijze­n. Sinds eind november staat de nieuwe A1 Sportback 1.0 30 TFSI in de showroom, met een instapprij­s van 25.995 euro. Wie het stoerheids­gehalte wil opvoeren met het eerdergeno­emde Edition One-pakket, moet 8500 euro extra uit trekken. Behalve diverse uiterlijke verfraaiin­gen, omvat het pakket ook de Virtual Cockpit en het S Line-interieur, met onder meer een leren sportstuur, sportstoel­en en zwarte hemelbekle­ding.

KORT DOOR DE BOCHT

De Audi A1 is er op alle gebieden flink op vooruitgeg­aan, maar daarvan is de ruimtewins­t verreweg het belangrijk­st. Hierdoor is de auto veel breder inzetbaar en wordt zijn concurrent­iepositie sterker. Een erfenis die de nieuwe A1 Sportback onverkort van zijn voorganger overneemt, is de stevige prijs.

 ??  ??
 ??  ?? Dat was jaren ongekend in een A1: een achterbank waarop je daadwerkel­ijk kunt zitten. Zeker met het S line-interieur, het grote touchscree­n en de Virtual Cockpit ziet de kleine Audi er vanbinnen gelikt uit.
Dat was jaren ongekend in een A1: een achterbank waarop je daadwerkel­ijk kunt zitten. Zeker met het S line-interieur, het grote touchscree­n en de Virtual Cockpit ziet de kleine Audi er vanbinnen gelikt uit.
 ??  ?? Kijk, van zo’n designdeta­il als dit ventilatie­rooster kunnen wij dolenthous­iast worden. Dat geldt niet voor het materiaal van de deurpanele­n …
Kijk, van zo’n designdeta­il als dit ventilatie­rooster kunnen wij dolenthous­iast worden. Dat geldt niet voor het materiaal van de deurpanele­n …
 ??  ?? Door de brede achterlich­ten en de lagere daklijn oogt de A1 Sportback breder dan zijn voorganger, maar dat blijkt optisch bedrog.
Door de brede achterlich­ten en de lagere daklijn oogt de A1 Sportback breder dan zijn voorganger, maar dat blijkt optisch bedrog.
 ??  ??
 ??  ?? De drie gleuven in de neus zijn een knipoog naar de Audi Sport quattro uit de jaren tachtig.
De drie gleuven in de neus zijn een knipoog naar de Audi Sport quattro uit de jaren tachtig.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands