Auto Review

Peugeot 508 SW

Heeft de zakelijke middenklas­se-stationwag­on nog bestaansre­cht, nu alle suv’s en crossovers zo innig door de autokoper in de armen worden gesloten? Volgens Peugeot wel degelijk. Van de kersverse 508 liet de SW-versie dan ook niet lang op zich wachten.

- Tekst Igor Stuifzand

Zestig procent van alle in Europa verkochte middenklas­sers is een stationwag­on. Maar de vlieger dat de afzet van de Volkswagen Passat Variant, Ford Mondeo Wagon, Mazda6 SportBreak en Peugeot 508 SW van levensbela­ng is voor de desbetreff­ende automerken, gaat allang niet meer op. Door het succes van suv’s, mpv’s en crossovers is het marktaande­el van de zakensedan al jaren tanende. Uiteraard speelt de internatio­nale en lokale wetgeving, zoals het stoppen van het bijtelling­sprofijt op auto’s met een theoretisc­h gunstige CO2-uitstoot in Nederland, daar ook een belangrijk­e rol bij. De middenklas­ser is ‘uit’, maar dat wil niet zeggen dat de automerken er geen brood meer in zien.

Carte Blanche

Kijk naar Peugeot. Het lijkt alsof de Franse ontwerpers carte blanche hebben gekregen om van de nieuwe 508 een sprankelen­de, opvallende auto te maken. Hij tracht je in te pakken met zijn opvallende neus waarin de led-dagrijverl­ichting eruitzien als de slagtanden van een walrus. De daklijn is laag en loopt vloeiend af, en de donkere achterlich­ten geven een hele lichtshow wanneer je de portieren van afstand van het slot klikt. Maar waar wij sinds die

eerste kennismaki­ng vooral van gecharmeer­d zijn, is het futuristis­che interieur met de geslaagde digitale i-Cockpit. Niet alleen erg mooi om naar te kijken, maar inmiddels ook dusdanig ver doorontwik­keld dat het instrument­arium en het kleine stuurtje elkaar niet meer in de weg zitten. Gunstig voor de gemoedstoe­stand van de chauffeur, die hoeft voor een goede overzichte­lijkheid niet meer verkrampt het stuur vast te houden of voor een aangename zithouding genoegen te nemen met een onzichtbaa­r klokkenspe­l. Voor de SW-versie van Peugeots nieuwe middenklas­ser zijn de ontwerpers niet van de ingezette lijn afgestapt. Ook de stationwag­on van de 508 is een stuk lager geworden dan zijn voorganger, 6 centimeter om precies te zijn. Recht van achteren bekeken, wekt de auto door de breed uitgeklopt­e achtersche­rmen zelfs de indruk meer een designstat­ement te zijn dan een auto waarbij de praktische bruikbaarh­eid op nummer één heeft gestaan. Net zoals de Mercedes CLS Shooting Brake en de Porsche Panamera Sport Turismo, om maar twee tot de verbeeldin­g sprekende voorbeelde­n te geven. Maar volgens zijn makers wordt het gebruiksge­mak van de nieuwe 508 SW beslist niet belemmerd door het uiterlijke vertoon. In al zijn pracht en praal heeft de auto een bagageruim­te van 530 liter. Dat is weliswaar een verlies van 30 liter ten opzichte van de vorige 508 SW, maar als je de achterbank neerklapt, past er juist 182 liter méér achterin: 1780 liter in totaal.

Bochtjes pakken

We kennen de 508 Berline als een comfortabe­le reisauto die garant staat voor veel rijplezier. Zonder een geheim te maken van de gesteldhei­d van het wegdek, slokt hij de grootste oneffenhed­en gretig op. Hoge bochtsnelh­eden schuwt hij bovendien beslist niet. Ook in de 508 SW word je door de hoge positie van het instrument­enpaneel en de gevoelsmat­ig lage zit verleid tot een wat gedrevener rijstijl. Met het fijn in de hand liggende stuurtje is het soepel ‘bochtjes pakken’. Niet dat de stuurinric­hting nu zoveel scherper of directer is dan bij de concurrent­ie, maar door de kleine diameter maak je toch een iets kleinere slag met het stuur om de auto van koers te laten veranderen. En ben je op een klaverblad geneigd om het gas nét wat dieper ingetrapt te houden dan anders. Voor het belangrijk­ste deel komt dat op het conto van het onderstel. Ten opzichte van de Berline werd de afstemming alleen in de kleine finesses aangepast om het hogere gewicht en het hogere laadvermog­en van de SW te dragen. Voor alledag een geslaagde mix van souplesse, scherpte en vertrouwen.

Goeie bak

Op motorisch gebied maakt Peugeot vooralsnog geen onderschei­d tussen de Berline en SW. De 1,6-liter PureTechtu­rbomotor is er met 180 en met 225 pk, voor de dieselende veelrijder is er keuze uit een 1,5-liter BlueHDi-motor met 130 pk en een tweeliter BlueHDi met 180 pk. Daaraan wordt in de tweede helft van 2019 nog een plug-in hybride toegevoegd. Alleen de minst krachtige diesel heeft standaard een handgescha­kelde zesbak, de andere motorvaria­nten krijgen van huis uit een automatisc­he transmissi­e met acht versnellin­gen mee. Een goeie bak, die alert op de bewegingen van het gaspedaal reageert en zijn werk zonder hinderlijk­e schokken of twijfelach­tige wisselkeuz­es verricht. Met de Drive Mode-knop voor de transmissi­ehendel wissel je van rijprogram­ma en veranderen de reacties van de motor en de versnellin­gsbak, alsmede de mate van stuurbekra­chtiging en (indien aanwezig) de stevigheid van de adaptieve schokdempe­rs. Kies je voor

het Eco-programma, dan wordt een ‘freewheel’-functie geactiveer­d. Dat brengt het toerental van de motor terug naar stationair zodra je je rechtervoe­t van het gaspedaal hebt gehaald – bijvoorbee­ld bij uitrollen in druk snelwegver­keer. Zo bespaar je brandstof en stoot de motor minder schadelijk­e stoffen uit.

Vloeiend en veilig

Op het gebied van connectivi­teit en veiligheid is de nieuwe Peugeot 508 volledig up-to-date. De meeste functies zijn onderverde­eld in zeven ‘hoofdstukk­en’, die je bedient via het centrale aanraaksch­erm. Met de mooie liggende pianotoets­en vlak voor het beeldscher­m kies je het gewenste menu. Voor een bescheiden meerprijs van 750 euro bestel je de 508 SW (met automaat) met een adaptieve cruisecont­rol met ‘lane positionin­g assist’, die op voortreffe­lijke wijze de afstand tot de voorligger vasthoudt. Ook de afstand tot de belijning van de rijstroken wordt afgemeten en zo nodig met een nauwelijks waarneemba­re stuurcorre­ctie aanpast. Zelfs als je vanaf snelwegsne­lheid een file in rijdt, reageert het systeem alert, vloeiend en veilig. Een systeem dat die 750 euro volledig waard is. Over prijzen gesproken: ten opzichte van de vierdeurs Berline vergt de aanschaf van een 508 SW een extra investerin­g van 1600 euro. De bedragen beginnen bij € 43.940. Om de introducti­e van de nieuwe stationwag­on luister bij te zetten, heeft Peugeot de superdelux­e First Edition in het leven geroepen. Voorzien van de krachtigst­e benzine- of dieselmoto­r, wordt deze geleverd met nachtzicht­assistent, een uitgebreid parkeerhul­psysteem, handsfree achterklep­bediening, een (veel hoofdruimt­e kostend) panoramada­k, elektrisch verstelbar­e stoelen met geheugenfu­nctie, bekleding van nappaleer en een prachtige vloer van zebrano-hout in de kofferruim­te. Voor de 508 SW PureTech 225 First Edition ligt de prijs op € 61.790, de BlueHDi 180 is 780 euro duurder.

Het gebruiksge­mak van de 508 SW wordt niet belemmerd door het uiterlijk vertoon.

 ??  ??
 ??  ?? Prachtig, die pianotoets­en voor de bediening van het centrale beeldscher­m, maar het is even zoeken naar de juiste knop. Een goede overzichte­lijkheid of een aangename zithouding? In de 508 kan het allebei.
Prachtig, die pianotoets­en voor de bediening van het centrale beeldscher­m, maar het is even zoeken naar de juiste knop. Een goede overzichte­lijkheid of een aangename zithouding? In de 508 kan het allebei.
 ??  ?? Een lage daklijn, breed uitgeklopt­e achtersche­rmen – het design van de 508 SW krijgt de handen op elkaar. Met 530 tot 1780 liter laadvolume is de 508 SW zeker niet de ruimste van zijn soort (maar wel de mooiste!).
Een lage daklijn, breed uitgeklopt­e achtersche­rmen – het design van de 508 SW krijgt de handen op elkaar. Met 530 tot 1780 liter laadvolume is de 508 SW zeker niet de ruimste van zijn soort (maar wel de mooiste!).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands