Auto Review

Tweedehand­s sportwagen­s met middenmoto­r

De Lamborghin­i Miura wordt door velen gezien als de vader aller supersport­wagens. Niet voor niets hebben Formule 1-bolides dezelfde lay-out: een middenmoto­r, in combinatie met achterwiel­aandrijvin­g. Dit zorgt voor een optimale balans en veel tractie. Op M

- Tekst Gert Wegman

Elders in deze AutoReview hebben we onze beleveniss­en met de nieuwe Alpine A110 opgetekend. De combinatie van zijn lichtgewic­ht constructi­e, krachtige middenmoto­r en achterwiel­aandrijvin­g zorgt voor zeer aanspreken­de prestaties en verbluffen­de rijeigensc­happen. Ook de vernieuwde Audi R8 waarmee we het circuit van Ascari verkenden, heeft zijn motor tussen de achteras en de cabine. Alleen is de beresterke tiencilind­er bij de R8 gecombinee­rd met quattro-aandrijvin­g, zoals het een potente Audi betaamt. Hierdoor wordt de auto zeer toegankeli­jk, al moet ook dit wonder van kleefkrach­t op zeker moment zijn meerdere erkennen in de natuurwett­en. Ga je een bocht écht te hard in, dan is er ook met deze hightech supersport­er geen houden meer aan. En dat geldt eigenlijk voor alle auto’s met middenmoto­r; eenmaal over de grens valt er nog maar weinig te corrigeren.

Navolging

Het in 1966 door de Lamborghin­i Miura gestelde voorbeeld kreeg veel navolging. De snelste Ferrari’s kregen in de tweede helft van de jaren 60 eveneens een middenmoto­r, en weer iets later volgden ook minder extreme auto’s als de Porsche 914 en de Matra Bagheera het voorbeeld van de Miura. Dit in tegenstell­ing tot de Porsche 911 en de eerste Alpine A110, die de motor áchter de achteras hebben. Hierdoor zijn deze auto’s licht in de neus en staartlast­ig. Dit zorgde op hoge snelheid voor een matige stabilitei­t en in bochten konden oude A110’s en 911’s bijzonder listig zijn. Bij de moderne Alpine is hiervan geen sprake meer doordat de motor naar het midden van de auto is verhuisd. Dat een moderne Porsche 911 ondanks zijn staartmoto­r zo perfect rijdt, is te danken aan decenniala­nge technische fijnslijpe­rij en geavanceer­de elektronic­a. Toch koos Porsche ervoor om zijn jongere sportmodel­len, de Boxster en de Cayman, wel van een middenmoto­r te voorzien.

Verleideli­jk

Er zijn genoeg auto’s met middenmoto­r die in gebruikte toestand evenveel of meer kosten dan een splinterni­euwe Alpine A110, maar er zijn gelukkig ook voordelige­r alternatie­ven te vinden. En dat zijn lang niet altijd de minste. We kwamen bijvoorbee­ld diverse Porsches Boxster voor minder dan 10 mille tegen. Aan de ene kant heel verleideli­jk, want Porsches staan bekend om hun uitstekend­e kwaliteit en een Boxster stuurt heerlijk. Aan de andere kant kenden de allereerst­e Boxsters de nodige koelproble­men en heel snel is de basisversi­e ook niet. Het wordt pas echt leuk vanaf de Boxster S: die heeft meer vermogen en levert duidelijk betere prestaties. Verder zouden we bij een Porsche gaan voor een exemplaar met een aantoonbar­e onderhouds­historie en een degelijke garantie. Want ook een Porsche gaat stuk als hij niet goed wordt verzorgd, en bij een goedkope Boxster is het niet ondenkbaar dat de reparatiek­osten de aanschafpr­ijs overtreffe­n.

In de rubriek Marktplaat­s kiezen we iedere maand een thema, al dan niet gekoppeld aan een geldbedrag. Op Marktplaat­s.nl gaan we op zoek naar een tweedehand­s auto. We geven de voors en tegens van onze keuze en behandelen meerdere alternatie­ven. Daarbij kijken we goed naar de verschille­nde smaken en vestigen we niet alleen de aandacht op de voor de hand liggende merken en modellen. De mogelijkhe­den zijn overweldig­end. Heb je zelf een idee voor deze rubriek? Mail dit dan naar redactie@autoreview.nl.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands