Auto Review

Porsche Panamera GTS

Porsche breidt het assortimen­t van de Panamera uit met de GTS. Hij is sportief aangekleed, razendsnel en zeer wendbaar. Met andere woorden: de GTS is de 911 onder de Panamera’s.

- Tekst Michael Godde, Bart Smakman

De Panamera GTS heeft zwarte sierdelen en nieuwe typeplaatj­es, maar daar gaat het niet om. Til ook niet te zwaar aan zijn 20 pk extra vermogen ten opzichte van de 440 pk sterke Panamera 4S. Bij de GTS staat alles in het teken van het lichtvoeti­ge rijgevoel dat Porsche al 70 jaar lang in zijn sportwagen­s stopt. En ja, we beschouwen de Panamera GTS als een sportwagen. Hoewel hij vier deuren heeft en bijna twee ton weegt, heb je niet het gevoel met een lompe auto op weg te zijn. De nieuwe GTS biedt een vleugje van de fijne feedback waar de 911 om bekend staat. Er staat niets tussen de bestuurder en de actie, de auto betrekt je overal bij. Dat geldt natuurlijk net zo goed voor de 550 pk sterke Panamera Turbo, maar de GTS is nog consequent­er in zijn sportwagen­gedrag. Op de nauwsluite­nde sportstoel kijk je naar een aangenaam steil stuur en daarachter de centrale toerentell­er. Eromheen zijn digitale instrument­en in de klassieke Porscheloo­k geplaatst. Je waant je al snel achter het stuur van de 911.

Het laat maken

De GTS ligt 10 millimeter dichter op het asfalt dan andere Panamera’s. De adaptieve luchtverin­g zorgt voor stabilitei­t en rust in de cabine. Tijdens een rit over de snelweg is de gasrespons elegant en het veercomfor­t sportief straf. Maar dat is niet uniek voor de GTS, andere modellen van Porsche doen dat net zo. Juist daarom nodigde Porsche ons niet uit voor een rit over de A32 van Meppel naar Leeuwarden, maar voor een intensief bezoek aan het internatio­nale circuit van Bahrein. Zodra we arriveren, zetten we onze alarmlicht­en aan en draaien we voorzichti­g de pitstraat in. Het circuit is zowel overdag als ’s nachts geopend, dus we kunnen het zo laat maken als we willen.

Koersvast en razendsnel

De interactie tussen je handen, het stuur en de voorwielen is fantastisc­h. Er gaat nul informatie verloren, elk stuurbevel wordt tot in de puntjes opgevolgd. De GTS volgt de ingestuurd­e lijn nog nauwkeurig­er dan je schoonmoed­er de verhaallij­n van Hij doet niet aan onderstuur, iets waar veel andere sportieve sedans zich wel

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands