Auto Review

Verkoopcij­fers

“Hey Mercedes, we zien door de bomen het bos niet meer.” Mercedes heeft twintig modellen in de prijslijst, en dan tellen we de afgeleiden niet eens mee. Van de AMG GT bestaan bijvoorbee­ld al drie varianten. Toch gaat de Nederlands­e klant gewoon voor de mo

- Tekst Jaap Peters

Sommige merken hebben zo’n omvangrijk­e prijslijst dat je het gevoel hebt de menukaart van de afhaaldöne­r te bekijken. Giros, pizza, falafel, berenklauw, een bakje olijven, 8 soorten sauzen: wat moet je in hemelsnaam kiezen? De Mercedespr­ijslijst is net zo uitgebreid. Alleen krijg je in plaats van een broodje dürüm döner een Eklasse en in plaats van een patatje oorlog een Vito. In onze prijslijst neemt Mercedes met al z’n modellen twee lange kolommen in, waar Citroën aan een half kolommetje voldoende heeft. Mercedes biedt een ruime variatie aan hatchbacks, sedans, cabrio’s, coupés, suv’s en echte terreinwag­ens. De bedragen lopen flink uiteen. Een Citan Tourer L heb je al voor 28.843 euro, voor een Sklasse Cabriolet AMG 65 moet je doorsparen tot je ouwe sok vol zit met 352.074 euromuntje­s.

Schoonmoed­er

De verkoper bij Mercedes zal ook wel eens verzuchten dat hij liever bij de Daciadeale­r werkt. Om alle feiten over het Mercedesga­mma uit zijn hoofd te leren, heeft hij een dagtaak. Neem alleen al de keuze uit dure cabriolets. De verkoper kan liefst drie opties voorleggen: de Sklasse Cabriolet, de SL en de AMG GT Roadster. En die AMG GT is er ook als vierdeurs en als coupé. Voor al die modellen moet hij een leuk praatje in gedachten hebben. “Mijn schoonmoed­er heeft er ook een”, is niet erg geloofwaar­dig bij een AMG GT Roadster. Wat kiest de koper uiteindeli­jk uit al die modellen? Gaat hij daadwerkel­ijk voor een exoot of loopt hij recht op die Eklasse met dieselmoto­r af, waarvan hij al drie decennia om de twee jaar een nieuwe koopt? Daar maakten we een studie van. En wat blijkt? De Nederlands­e koper zit helemaal niet zo te wachten op al die nieuwerwet­sigheden. De auto’s die het beste verkopen, staan al vele jaren in de prijslijst. Mercedes’ bestseller van 2018 (t/m oktober) is de goeie ouwe Cklasse. 2493 mensen kregen dit jaar de sleutels. De Aklasse, inmiddels ook een oudgediend­e sinds de eerste ‘Eland’generatie, staat met 2403 verkochte auto’s op de tweede plaats. Nummer 3, de Bklasse, wist iets meer dan 2000 kopers te verleiden. En dat terwijl het een afzwaaiend model betreft: begin 2019 staat de nieuwe in de showroom.

1446 E-klasses

De Nederlande­r laat het suvaanbod van Mercedes grotendeel­s voor wat het is. De GLC heeft nog 907 liefhebber­s, maar de GLE (130) en GLS (15) zijn niet overdreven geliefd. De versies waarop ze gebaseerd zijn, doen het veel beter. Zo is de Eklasse goed voor 1446 verkopen en de Sklasse voor 205 handtekeni­ngen. De GLA (561 verkocht) is ook geen bestseller als je hem met de Aklasse vergelijkt. Voor de CLA, waarvan onlangs een vierdeurs versie verscheen, is de Nederlands­e koper dan wel weer te porren: Mercedes noteerde 1658 orders. De exclusieve AMG GT heeft 52 Nederlands­e eigenaren, meer dan twee keer zoveel als de voormalige dameskappe­rsauto SLC (die eerst SLK heette). De Gklasse – al 40 jaar met vrijwel ongewijzig­de carrosseri­e in de prijslijst – liet 30 orders noteren. De SL derft in het dure cabriogewe­ld het onderspit en wist slechts twee verstokte kopers te bekoren. Op het bestelbuss­enfront wist Mercedes enkele honderden Citans, Vklasses, Vito’s en Sprinters met geel kenteken te verkopen. Uiteraard is Nederland niet representa­tief voor de rest van de wereld. Zo is de GLS in Amerika een van de populairst­e auto’s, terwijl hij hier een bestaan in de marge leidt. Nederlande­rs kijken toch een beetje nuchter tegen Mercedes’ menukaart aan en gaan voor iets wat ze al kennen, of wat niet te veel kost.

Nederlande­rs gaan nuchter om met Mercedes’ menukaart.

 ??  ?? De enorme prijslijst van Mercedes laat zich samenvatte­n als ‘hoe verder men keek, hoe langer het leek.’
De enorme prijslijst van Mercedes laat zich samenvatte­n als ‘hoe verder men keek, hoe langer het leek.’
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands