Auto Review

Golfoorlog

Hij deelt zijn onderstel met de Volkswagen Polo, maar zijn afmetingen komen overeen met die van de Golf. De Skoda Scala is de nieuwe compacte ster van Skoda en gaat heel brutaal de strijd aan met zijn beroemde concernbro­eders.

- Tekst Jaap Peters

Skoda heeft werk van zijn nieuwste creatie gemaakt: pas na een ontwikkeli­ngstijd van drie jaar en twee miljoen testkilome­ters werd de Scala goed genoeg bevonden voor de sprong in het diepe. De naam Scala komt uit het Latijn en betekent ‘ladder’. Dat spreekt boekdelen voor de ambities van Skoda: het gaat bewust een trapje hoger met de Scala. In uitstralin­g, maar ook met zijn grotere afmetingen. De voorganger van de Scala was de wat onopvallen­de Rapid Spaceback. Dat het roer om zou gaan bij Skoda, liet de flitsende Vision RS-designstud­ie al zien op de autosalon van Parijs. De Scala werd op deze auto gebaseerd, alleen de glazen achterklep heeft nog iets weg van de Rapid Spaceback. Hij wordt een directe concurrent voor de Volkswagen Golf. Skoda heeft dus zomaar twee troeven in de compacte middenklas­se: ook ‘good old’ Octavia blijft gewoon in de prijslijst staan.

Wie heeft de langste?

Voor heeft de Scala led-dagrijverl­ichting, volledige led-koplampen zijn optioneel. De achterlich­ten (eveneens led) zijn niet meer vierkant, maar langgerekt en hebben scherpe, strakke vormen. Tussen de lichten zie je in koeienlett­ers de naam Skoda geschreven, misschien dat de exterieurd­esigner vroeger oogarts was. Ook onderhuids is de Scala nieuw: hij is de eerste Skoda die gebruikmaa­kt van het MQB A0-platform, waarvan ook de Audi A1 en de Volkswagen Polo gebruikmak­en. Al hadden we, gezien de Nederlands­e vertaling van Scala, een ladderchas­sis ook wel passend gevonden. Skoda denkt doorgaans een maatje groter. De Octavia en de Superb hebben zich al bewezen als ruimtewond­ers. En dus gaat Skoda de A1, de Polo én de Golf brutaal voorbij, met een lengte van 4,36 meter en een breedte van 1,79 meter. Ter vergelijki­ng: de Audi A1 is 4,03 meter lang, de Golf 4,26 meter. De kofferruim­te is enorm: er past 467 liter in, wat kan worden uitgebreid tot 1410 liter wanneer je de achterbank neerklapt. Wat ons nog het meest vrolijk stemt, is de ruimte op de achterbank. Dat is bij veel merken de sluitpost op de begroting, maar met onze lengte van 1,90 meter zitten we uitstekend. De Scala is 5 centimeter langer dan de Rapid Spaceback.

Voorseriem­odel

De Skoda Scala staat in de lente bij de dealer, met drie benzinemot­oren en een diesel. De 1.0 TSI-motor met 95 pk en een handgescha­kelde vijfbak is de instapper, deze motor komt ook in een sterkere variant met 115 pk en een zesbak. Wie nog meer vermogen wil, kan de 1.5 TSI met 150 pk kiezen, die ook met een zeventraps transmissi­e met dubbele koppeling (DSG) kan worden uitgerust. Er is één dieselmoto­r beschikbaa­r: een 1.6 TDI met 115 pk, AdBlue-inspuiting en SCR-katalysato­r. In een later stadium volgt een versie op aardgas, die goed is voor 95 pk. Hoewel de auto pas op 6 december officieel werd onthuld, konden wij eerder alvast rijden met een gecamoufle­erd voorseriem­odel, in combinatie met de 115 pk sterke 1.0 TSI. De versie met handbak schakelt nauwkeurig, bij de versie met DSG-transmissi­e merk je dat alles erop gericht is om het toerental en het verbruik zo laag mogelijk te houden. Onder normale omstandigh­eden schakelt de bak zo snel mogelijk richting de hoogste versnellin­g. Toch kun je ook deze versie verleiden tot snelle sprints, maar dat hangt er maar helemaal vanaf hoe goed je je rechtervoe­t in bedwang kunt houden. Vooral het onderstel maakt indruk, zelfs asfalt van slechte kwaliteit weet hij meesterlij­k glad te strijken. Het comfort gaat niet ten koste van de rijeigensc­happen: je voelt nog prima wat er onder de wielen gebeurt. Optioneel kun je de Scala bestellen met een sportonder­stel (Sport Chassis Preset) met twee rijprogram­ma’s: Normaal en Sport. Dit onderstel is 15 mm verlaagd en een tandje steviger geveerd.

Virtual cockpit

Dankzij het MQB-platform kan Skoda zijn nieuwe compacte middenklas­ser met een keur aan veiligheid­sopties uitrusten. Adaptieve cruisecont­rol staat op de optielijst en werkt tot 210 km/h. De dodehoekwa­arschuwing staat in de waakstand als een inhalende auto de Scala tot op 70 meter is genaderd, 50 meter eerder dan voorheen. Ook een parkeerass­istent en Crew Protect Assist - dat bij een onafwendba­ar ongeluk de ramen sluit en de gordels aanspant – zijn leverbaar tegen meerprijs. Een spoorassis­tent en city stop met noodremfun­ctie zijn standaard. Dat Skoda allang geen budgetmerk meer is, merk je aan de introducti­e van de chique 10-inch Virtual Cockpit, met vijf verschille­nde weergaven. Let ook op het enorme infotainme­ntscherm van 9,2 inch in het midden van het dashboard, Skoda meldt vol trots dat er geen concurrent is met een groter scherm. De Scala kan worden geleverd met de nieuwste generatie online-diensten van Skoda. Dankzij de ingebouwde simkaart is de auto altijd met internet verbonden. Zo gaat het hard met Skoda: van Oostblokme­rk via budgetmerk tot pronkstuk van de Volkswagen-groep. Met de Scala krijgt Skoda zowaar een elitair randje.

De Scala staat op een compact platform, maar is ruimer dan zijn voorganger.

 ??  ??
 ??  ?? Op de autosalon van Parijs in oktober was de Vision RS Concept te bewonderen. Het is duidelijk te zien dat de Scala daarop is gebaseerd.
Op de autosalon van Parijs in oktober was de Vision RS Concept te bewonderen. Het is duidelijk te zien dat de Scala daarop is gebaseerd.
 ??  ?? Modern dashboard met twee grote digitale schermen.
Modern dashboard met twee grote digitale schermen.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands