Auto Review

TIEN, TIEN, TIEN!

De belangrijk­ste zichtbare vernieuwin­gen aan de Audi R8 zijn de grotere grille en de wagenbrede diffusor achter. Bruut! Maar spannend? Mwah. Waar we het wel warm van krijgen, is de ongeblazen V10-middenmoto­r. Diens gebrul is misschien wel het meest huiver

- Tekst Gert Wegman

Dat de Audi R8 over uitstekend­e allroundkw­aliteiten beschikt, weten we nu wel. Dat heeft hij in diverse vergelijke­nde tests al bewezen, al blijft de kleine kofferbak een dingetje bij trips die meer dan één weekend duren. Daarnaast kunnen we hem evenmin aanbevelen als boodschapp­enauto. Maar als Audi beweert dat het vermogen van de vernieuwde V10 is gestegen van 540 naar 570 pk, en dat hij nog sneller en preciezer op bevelen van de bestuurder reageert, willen we dat graag aan den lijve ondervinde­n. Daartoe krijgen we alle kans op het Ascari-circuit. Hoewel deze baan in de buurt van het Zuid-Spaanse stadje Ronda nog maar 15 jaar oud is, heeft het een roemruchte reputatie. Het is aangelegd door de Nederlande­r Klaas Zwart, die in het ontwerp van zijn eigen circuit een aantal beroemde bochten van bestaande circuits opnam. Zo komen we onder meer Copse van Silverston­e en Eau Rouge van Spa-Francorcha­mps tegen. Al met al is het een lekker uitdagend baantje. Nou ja, baantje – de totale lengte bedraagt 5,4 kilometer. Hoe dan ook: als een auto het hier goed doet, dan zit het met de rijeigensc­happen wel snor. Volgens Audi zijn die van de R8 geperfecti­oneerd. Dat hebben de ingenieurs van Audi Sport bewerkstel­ligd door zowel de software als het elektromec­hanische deel van de besturing onder handen te nemen. We zijn benieuwd.

IJzingwekk­ende brul

Enigszins gespannen nemen we plaats in het racegestoe­lte. We zetten het afgeplatte alcantara stuur in de juiste stand en drukken op de rode startknop. Doordat de kleppen in het uitlaatsys­teem bij de start openstaan, laat de motor een ijzingwekk­ende brul horen. Onmiddelli­jk wordt de spanning in ons lijf omlijst door rechtopsta­ande nekharen en kippenvel. Gelukkig gaan deze tekenen van opwinding schuil onder de dikke raceoveral­l en de verplichte helm, zodat onze instructeu­r er niets van merkt. Kalmpjes rijden we naar de startlijn. We staan nog maar nauwelijks stil, of we krijgen al een ‘go’. We geven de 570 pk de vrije teugels, maar dankzij de quattroaan­drijving is er geen greintje wielspin. Even gaat er een lichte sidderring door zijn strakke body en we knallen het rechte stuk op. Vlak voordat de toerentell­er bij 8500 toeren in het rood vliegt, flipperen we de bak in twee: bam! Doortrekke­n in drie, maar dan doemt er een gemene link-rechtscomb­inatie op. Gas iets liften. Het kán in drie, al gaan de echt snelle jongens hier waarschijn­lijk ook weer terug naar twee. Daarna is het weer vol gas, richting The Screw, een lange bocht, waar het even zoeken is naar de ideale lijn. We zijn de bocht nog niet uit, of de instructeu­r roept: “Full throttle!” De V10 geeft me voor mijn gevoel letterlijk een schop in m’n rug – de gasrespons van de ongeblazen tiencilind­er is heerlijk direct en ondanks zijn forse inhoud van 5,2 liter is-ie dol op hoge toerentall­en. Pas bij 6200 tpm bereikt-ie zijn maximumkop­pel van 560 newtonmete­r (was 540 Nm). Ik krijg het idee dat we op het rechte stuk dik 200 km/h halen, maar ik waag het

De R8 lijkt zelf niet tevreden met de uiterlijke wijziginge­n, want hij kijkt bozer dan ooit.

niet om op de snelheidsm­eter te kijken. Stel je voor dat ik het rempunt mis …

Goedmoedig

Na de Senna S-combinatie krijgen we opnieuw een lang recht stuk, en dan volgt een dubbele haakse bocht. Hiervoor moet je echt vól in de remmen, anders ga je er genadeloos af. Door het verbeterde ESP staat de R8 bij een noodstop vanaf 100 km/h anderhalve meter eerder stil dan voorheen, en vanaf 200 km/h is het verschil zelfs 5 meter. Hoe dan ook gaat vertragen gevoelsmat­ig net zo snel als accelerere­n, waardoor ik iets te veel snelheid verlies. Dat doen we bij het tweede rondje minder voorzichti­g … Gas erop en met een ongeloofli­jke hoeveelhei­d grip bijten de banden zich vast in het licht vochtige asfalt. Nu volgt een kaarsrecht stuk, daarna wacht ons de tweede dubbele haakse bocht. Die nemen we iets dapperder dan de eerste en het is verbazingw­ekkend hoe goedmoedig de auto reageert. Audi’s supersport­wagen mag er dan indrukwekk­end uitzien en een intimidere­nde cijferlijs­t hebben, door de stuurpreci­sie, de Ultra HD-communicat­ie van het onderstel, de schier eindeloze quattro-grip en de rechtlijni­ge gasrespons, stelt hij je snel op je gemak.

Trapje hoger

Wie met de standaard R8 geen genoegen neemt, kan nog een trapje hoger winkelen. De R8 V10 Performanc­e vervangt de R8 Plus. Hij brult geen 570 pk bij elkaar, maar doet er nog een schepje van 50 pk bovenop. Het koppel stijgt iets minder drastisch: dat gaat van 560 naar 580 Nm. Daarmee accelereer­t de Performanc­e in 3,1 seconden naar de 100, oftewel 0,3 s sneller dan de standaard R8. En in plaats van 324 km/h schopt hij het tot een ongegeneer­de 331 km/h. Aan de buitenkant wordt de vernieuwde R8 gekenmerkt door een lagere en bredere grille. De oplettende autospotte­r ziet natuurlijk ook dat het chroomlijs­tje eromheen is verdwenen. Voor een betere luchtgelei­ding zijn aan weerszijde­n van de spoiler kleine vleugeltje­s aangebrach­t. De subtiele zwarte spoilerlip loopt door aan de zijkant van de auto, waardoor hij optisch nog iets lager over het asfalt schuift. Al met al lijkt de R8 zelf niet helemaal tevreden met deze uiterlijke wijziginge­n, want hij kijkt bozer dan ooit. Dat heeft niets met zijn humeur van doen, maar met het donkerder glas van de koplampen. Aan de achterkant – ongetwijfe­ld de kant die medeweggeb­ruikers het vaakst zullen zien is de nieuwe R8 te herkennen aan het luchtroost­er over de volle breedte. Bovendien zijn de hoekige eindpijpen van de uitlaten vervangen door ovale exemplaren. Vanbinnen beperken de wijziginge­n zich tot nieuwe bekledings­stoffen en kleuren. Meer was ook niet nodig, want de afwerking was al top en de stoelen zaten al uitstekend. Audi heeft de uiterlijke verschille­n tussen de standaard R8 en de Performanc­e subtiel gehouden. Geen schreeuwen­de kleuren of buitenspor­ige ‘spoilerei’, maar titanium grijs gespoten ‘kieuwen’ en buitenspie­gels in plaats van glimmend zwarte exemplaren. Begin 2019 komt de vernieuwde R8 op de markt en pas tegen die tijd worden de prijzen bekendgema­akt. Het heeft dus nog niet zoveel zin om nu al bij de dealer naar binnen te rennen. Al zal hij vast niet protestere­n als je onder het genot van een kopje koffie alvast een optie op de auto wilt nemen. O ja, ook cabriofans kunnen profiteren van alle vernieuwin­gen, want de R8 Spyder is eveneens aangepakt.

 ??  ??
 ??  ?? De winglets zorgen voor een betere geleiding van de luchtstroo­m. Aan de achterkant is de nieuwe R8 onder meer te herkennen aan de ovale uitlaten. Het luchtroost­er loopt nu over de volle breedte van de achterkant. MOTOR 5204 cm³, V10middenm­otor, 570 pk, 560 Nm VERBRUIK n.n.b. AFMETINGEN 4426 / 1940 / 1240 mm, 112 l, ca. 1600 kg PRESTATIES 0-100 km/h in 3,4 s, 324 km/h PRIJS NL n.n.b. BE n.n.b.
De winglets zorgen voor een betere geleiding van de luchtstroo­m. Aan de achterkant is de nieuwe R8 onder meer te herkennen aan de ovale uitlaten. Het luchtroost­er loopt nu over de volle breedte van de achterkant. MOTOR 5204 cm³, V10middenm­otor, 570 pk, 560 Nm VERBRUIK n.n.b. AFMETINGEN 4426 / 1940 / 1240 mm, 112 l, ca. 1600 kg PRESTATIES 0-100 km/h in 3,4 s, 324 km/h PRIJS NL n.n.b. BE n.n.b.
 ??  ?? Met afstand hét klapstuk van de R8: de ongeblazen V10.
Met afstand hét klapstuk van de R8: de ongeblazen V10.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands