Auto Review

KING OF COOL

-

Het is de beroemdste achtervolg­ingsscène uit de filmgeschi­edenis. Steve McQueen, alias Lieutenant Frank Bullitt, maakt in de straten van San Francisco jacht op twee criminelen. In zijn donkergroe­ne Ford Mustang GT 390 gaat Bullitt de zwarte Dodge Charger van de boeven achterna, en de snelheden lopen al gauw steeds hoger op. De auto’s springen, brullen, glijden, botsen en slingeren door het verkeer. Terwijl de deurgrepen en wieldeksel­s in het rond vliegen, weet een tegemoetko­mende motorrijde­r zich ternauwern­ood het vege lijf te redden wanneer Bullitt met zijn Mustang uitwijkt en naast de weg in het zand terechtkom­t. Een grote stofwolk achter zich latend, geeft hij de Ford vervolgens flink de sporen en heeft hij de zwarte Dodge snel weer achterhaal­d. Kogels vliegen rond Bullitts hoofd, maar een ferme zet in de flank van de Dodge doet de snode misdadiger­s eindigen in een exploderen­d tankstatio­n. Weer een zaak opgelost. Het is precies vijftig jaar geleden dat de film Bullitt in première ging. Ter gelegenhei­d van dit jubileum heeft Ford een speciale editie van de Mustang ontworpen en de musclecar heel toepasseli­jk naar Frank Bullitt vernoemd. Net als de klassieke Mustang GT 390 uit de film, heeft de nieuwe specialedi­tion een fijnmazige honingraat­grille waarin het iconische Mustang-embleem - een galopperen­d paardje - ontbreekt. Zwart gelakte 19-inch Torq Thrust-wielen lijken als twee druppels water op de klassieke vijfspaaks sportwiele­n van het origineel, en een Bullitt-embleem centraal op het achterpane­el laat zien dat de auto naar de beroemde film is vernoemd. Natuurlijk is Montana Green de kleur waarin je je Mustang Bullitt het allerliefs­te wilt hebben. Het is precies dezelfde kleur als de Mustang van Mr. Bullitt himself. Blijf je liever jezelf, dan behoort Shadow Black ook tot de mogelijkhe­den.

Kiespijn

Ook aan boord heeft de pony het veld geruimd voor een Bullitt-embleem op het stuur, en de witte pookknoop is een andere verwijzing naar de filmauto. Het meubilair is bekleed met zwart leer dat is afgestikt met groen garen. Wie in de huid wil kruipen van Frank Bullitt hoeft bij aanschaf van de Mustang niet bij te betalen voor het SYNC3-multimedia­systeem met AppLink en achteruitr­ijcamera, net zo min als voor het 1000-watt audiosyste­em van Bang & Olufsen. Maar vanzelfspr­ekend komt de ware muziek bij deze Mustang niet uit de luidspreke­rs. Wanneer de vlinderkle­ppen in

Van pure gelukzalig­heid springen spontaan de tranen in je ogen.

het buizenstel­sel open staan, brult de vijfliter V8 al bij stationair toerental luidkeels. Kun je nagaan wat er gebeurt wanneer de volledige 460 pk’s worden aangesprok­en. Zelfs Milieudefe­nsie leg je daarmee het zwijgen op. Maar het is beslist niet alleen het gewelddadi­ge gehamer van de V8 dat indruk maakt. Door zijn brute sprintkrac­ht en pure reactie op het gaspedaal – zoals alleen een atmosferis­che motor kan – springen van pure gelukzalig­heid spontaan de tranen in je ogen. Met de grootste precisie beweegt de pook van de zesbak door het schakelsch­ema en wanneer je terugschak­elt naar een lagere versnellin­g, gaat dat gepaard met een gezonde dosis tussengas. Een automaat kun je missen als kiespijn. En dat hebben ze bij Ford vermoedeli­jk ook gedacht, want die is op de Bullitt niet leverbaar. Nog wat getallen: voor de standaards­print heeft de Mustang 4,6 seconden nodig, zijn topsnelhei­d is begrensd op 263 km/h.

Noodzaak

In tegenstell­ing tot zijn iconische evenbeeld van 50 jaar geleden, weet de hedendaags­e Mustang Bullitt uitstekend raad met bochten. Goed, de besturing is niet het toonbeeld van scherpte, maar de 1743 kilo wegende muscle car verandert verrassend lichtvoeti­g van richting. Het optionele MagneRideo­nderstel draagt daar beslist zijn steentje aan bij: afhankelij­k van de gesteldhei­d van de ondergrond, wordt de stevigheid van de schokdempe­rs gewijzigd. Natuurlijk kan de stugheid ook handmatig worden aangepast – het verschil is duidelijk voelbaar. Als Frank Bullitt vijftig jaar geleden over deze auto had beschikt, zou zijn jacht op de zwarte Dodge Charger veel minder lang hebben geduurd. En hadden wij de mooiste achtervolg­ingsscène uit de filmgeschi­edenis moeten missen.

 ??  ??
 ??  ?? De Bullitt is de ideale auto voor een spannende achtervolg­ingsscène.
De Bullitt is de ideale auto voor een spannende achtervolg­ingsscène.
 ??  ??
 ??  ?? De V8-motor van de Mustang Bullitt levert 10 pk meer dan in de standaard GT.
De V8-motor van de Mustang Bullitt levert 10 pk meer dan in de standaard GT.
 ??  ??
 ??  ?? Retro elementen en zwart leer met groene stiksels. De korte pook schakelt geweldig.
Retro elementen en zwart leer met groene stiksels. De korte pook schakelt geweldig.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands