Auto Review

IN DEHERKANSI­NG

De nieuwe Aston Martin Vantage heeft iets goed te maken. Twee maanden geleden verloor hij zijn eerste vergelijke­nde test met een piepklein verschil in punten. Vandaag krijgt hij een herkansing. We sturen hem het circuit op met een Amerikaans sportwagen­ico

- Tekst Paul Englert, Bart Smakman Foto’s Frank Ratering

De oude Aston Martin Vantage was veel gegrom, weinig bijt. Bij de nieuwe Vantage is dat helemaal anders, dankzij een nauwe samenwerki­ng met Mercedes-AMG. Onder de brede motorkap ligt een V8 met twee turbo’s van AMG en de achttraps automaat komt van ZF. Voor de adaptieve schokdempe­rs, de besturing en het remsysteem werd een tweede appje naar de ontwikkela­ars van Mercedes-AMG gestuurd. Gevolgd door een smiley met kusmondje. In zijn eerste vergelijke­nde test tegen de Mercedes-AMG GT S en de Jaguar F-Type R in AutoReview 11/2018, streed de Aston Martin Vantage een dappere strijd. De uitslag was een fotofinish met een derde plaats voor de Vantage. Nu krijgt de Britse sportcoupé een herkansing. Ditmaal neemt hij het op tegen het beste wat Amerika te bieden heeft: de Chevrolet Corvette Grand Sport in Competitio­n-uitvoering. Beide geweldenar­en vertrouwen op een V8 en een transaxlec­onstructie, maar daar houden de overeenkom­sten wel zo’n beetje op.

In-/exterieur

Lelijk je knie bezeren in de Corvette. In de Vantage heb je meer ruimte dan in de Corvette. Zijn middentunn­el is hoog, maar smal. In de Chevrolet zit je ingeklemd tussen de brede middentunn­el en het deurpaneel. Dat paneel is zo bekleed, dat in snelle bochten je been tegen de deurhendel stoot en vervolgens het raam een centimeter laat zakken. Bij het uitstappen moet je rekening houden met een venijnige punt aan het dashboard waaraan je je knie lelijk kunt bezeren. In de Corvette zit je vrij hoog. Dankzij de gebogen motorkap en met hulp van de buitenspie­gels is de 2,16 meter brede carrosseri­e (inclusief spiegels) goed te overzien. De overzichte­lijkheid van de Aston Martin is knudde, want de portieren zijn hoog en de ruiten smal.

Comfort

De ene stoel is de andere niet. De Vantage heeft de grootste stoelen. De zijwangen sluiten goed aan op je lichaam, maar omklemmen je taille niet zo innig als die van de Corvette. Daarentege­n is de zitting van de Amerikaans­e sportstoel tamelijk vormloos. Chevrolet heeft de hoofdsteun in de korte rugleuning geïntegree­rd, waardoor lange mensen er met hun hoofd bovenuit steken. Dat de Corvette in de basis zachter is geveerd, betekent dan weer niet dat hij comfortabe­ler rijdt. Zodra je over een bult gaat, beweegt zijn achterkant venijniger op en neer dan die van de Vantage. De sponzig geveerde achterkant gaat in de Sport- en Track-stand nerveus wiebelen. Achter het stuur van de Aston Martin krijgen je oren het te verduren, want wind- en afrolgelui­den belagen de inzittende­n.

Motor/transmissi­e

De aandrijfli­jn van de Vantage is onovertrof­fen. V8 hier, V8 daar: beide sportcoupé­s worden aangedreve­n door acht cilinders in V-vorm, maar de techniek is anders. De 6,2-liter motor in de Corvette is atmosferis­ch, terwijl de 4-liter motor in de Vantage extra lucht krijgt toegediend door twee turbo’s. Met als resultaat dat de AMG-V8 al bij 2000 toeren zijn volledige trekkracht van 685 Nm afgeeft. De gasrespons is spontaan en goed te doseren. Vanuit stilstand wordt zoveel kracht op de

koppelomvo­rmer uitgeoefen­d, dat de Vantage spontaan gaat rollen zodra je het rempedaal loslaat. Dat is even wennen bij het manoeuvrer­en in krappe parkeervak­ken. Een sprintje van 0 naar 100 km/h neemt ditmaal 3,9 seconden in beslag – in de vorige test wisten we nog 3,8 seconden uit de launch control te persen. De nieuwe testauto revancheer­t zich op de sprint naar 200 km/h: 11,8 seconden tegenover 12,0 seconden twee maanden geleden. De 466 pk sterke Corvette kan die sprintcijf­ers net niet evenaren, ook al is hij 124 kilo lichter dan de Vantage. Zijn rechtopsta­ande achterspoi­ler zou niet misstaan op een Nascar-racewagen en bezorgt de Corvette meer downforce. Tegelijker­tijd beperkt hij de maximale topsnelhei­d tot 280 km/h. De Vantage zou het tot 314 km/h moeten schoppen, maar boven de 300 versnelt hij moeizaam. De krachtontw­ikkeling van de dubbel geblazen V8 is indrukwekk­end. Hij draait vrij lineair tot 7000 tpm, kort onderbroke­n door versnellin­gswissels van de achttraps automaat. De LT1-motor in de Corvette draait ook gelijkmati­g, maar hij heeft veel toeren nodig om het achterste van zijn tong te laten zien. Bij 4600 tpm ligt de 630 Nm hoge piek van de koppelkrom­me, bij 6000 tpm bereikt hij zijn topvermoge­n van 466 pk en bij 6500 tpm meldt de limiter zich. Net als bij de Vantage kan de automaat kiezen uit acht verzetten, maar hij bevalt lang niet zo goed. Hij schakelt langzamer, volgt handmatige bevelen van de bestuurder traag op en maakt daarom een ongemotive­erde indruk. Daar komt bij dat het verschil in toerentall­en bij het wisselen van de vierde naar de vijfde versnellin­g groot is. Dankzij cilinderui­tschakelin­g neemt de Corvette (1 op 7,8) genoegen met minder brandstof dan de Vantage (1 op 7,5). En dat terwijl volgens de fabrieksop­gaven de Vantage het minst dorstig zou moeten zijn.

Rijeigensc­happen

Aston Martin brengt een mes naar een pistoolgev­echt. Serieus spoilerwer­k, carbonkera­mische remschijve­n, racebanden – eigenlijk zou de Corvette de Vantage alle hoeken van het Grand Prix-circuit van de Nürburgrin­g moeten laten zien. Maar de Aston Martin

geeft zich niet zo gemakkelij­k gewonnen. Hij gebruikt zijn AMG-spierballe­n om op het rechte stuk in te lopen op de Grand Sport, die in bochten herhaaldel­ijk de voorsprong pakt. Ondanks zijn doorsnee stalen remmen en banden voor straatgebr­uik, slaat de Aston Martin geen flater. Op de openbare weg voel je je in de Corvette niet echt verbonden met de auto. Net als Goudlokje en de drie beren, valt er altijd wat te klagen: de vering is te zacht in de Tour-stand en weer te hard in de Sport- en Track-modus. De besturing koppelt te weinig terug en je zit niet ín de stoel, maar erop. Op het circuit – in het heetst van de strijd – ben je echter te druk bezig met remmen en schakelen om daar ook maar één seconde over na te denken. De Aston Martin is meer in beweging en de auto zit eerder aan zijn limiet. Zijn besturing is heel direct, maar niet overdreven pinnig. Natuurlijk is de Vantage op de slalom geen partij voor de Amerikaan met zijn extra brede rubberen sloffen. Zij bezorgen de Corvette veel grip en een minuscule remweg van 28,5 meter. Heb je wel eens een straaljage­r zien landen op een vliegdeksc­hip? Met een soort van rubberband wordt het vliegtuig tot stilstand gedwongen. Precies zo voelt een noodstop in de Corvette. Hij scoort het maximale aantal punten voor de slalomsnel­heid en voor de remtest (warm). De Vantage heeft op zijn beurt de betere rechtuitst­abiliteit en rijveiligh­eid. Zet de adaptieve schokdempe­rs in de Sport+-stand en hij ligt op de weg als een vrachttrei­n op rails. Spoorvormi­ng in het asfalt deert hem niet. De Corvette wordt daar wel nerveus van, zeker als er een spatje regen valt.

Milieu/kosten

Twee ton in euro’s. Heb je ondertusse­n een favoriet gekozen? Dan gaat dit hoofdstuk je niet op andere gedachten brengen, want beide sportcoupé­s zijn grofweg even duur. De Aston Martin Vantage heeft een basisprijs van 209.614 euro en de Corvette Grand Sport in Competitio­n-uitvoering kost in Nederland minimaal 180.263 euro. Vervolgens ben je 15.500 euro extra kwijt voor het Z07-pakket met die fenomenaal presterend­e carbonkera­mische remmen en dan schommelt de totaalprij­s evengoed rond de 2 ton. Voor het nieuwe modeljaar staat een gelimiteer­de oplage van de Grand Sport mét de puike remmen in de planning. Of je daarmee voordelige­r uit bent, is nog niet bekend.

Op de slalom is de Vantage geen partij voor de Corvette met zijn extra brede rubberen sloffen.

 ??  ??
 ??  ?? De aandrijfli­jn van de Vantage is onovertrof­fen.
De aandrijfli­jn van de Vantage is onovertrof­fen.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands