Auto Review

DE KOREAANSE VARIANT

- Tekst Jaap Peters Foto’s Igor Stuifzand

Met veel geduld vervolmaak­t Kia zijn modellen. Steeds dichter kwam de Ceed in de buurt van benchmark Volkswagen Golf. Totdat de huidige generatie werd gepresente­erd, die de Golf hier en daar zelfs overtreft. Wij beproeven ons geluk met de Ceed SW.

In de zomer reed Gert Wegman met de nieuw Kia Ceed. Hoe hij ook speurde, hij kon de auto op maar weinig foutjes betrappen. Hooguit vond hij de 1,0-liter driecilind­er een beetje slap, maar verder was hij stellig dat het voor eens en voor altijd afgelopen moest zijn met de associatie­s met Zeeman en Action. De in Frankfurt ontwikkeld­e Kia Ceed was een model-Europeaan geworden. Onze eerste rij-indrukken zeggen veel, maar niet alles. We hebben bij onze buitenland­se persreizen geen beschikkin­g over meetappara­tuur en kunnen nooit direct in een concurrent stappen. Daarom waren we er als de kippen bij om de Ceed in een vergelijke­nde test te laten aanrukken tegen de Ford Focus en de Volkswagen Golf. In AutoReview 12 van 2018 kon je het resultaat lezen. Gerts vermoedens werden door onze computers en stopwatche­s bevestigd: de Ceed pakte de eerste plek op het ereschavot. Toegegeven, we blijven er een beetje verbaasd over. Kia is 25 jaar actief in Nederland en onze gehele redactie herinnert zich nog die rare Sephia, de eerste auto waarmee het Koreaanse merk ons continent betrad.

In 25 jaar kan er veel veranderen. Niet alleen is Kia in ons land een van de best verkochte merken (2018: vijfde plek), ook op het gebied van innovatie speelt het merk inmiddels in de voorhoede mee. Dit jaar zet Kia het succes voort met de e-Niro, een elektrisch­e suv waarmee je 450 kilometer ver komt. Zonder grote woorden heeft Kia zijn Europese concurrent­en overtroffe­n. Merken als Volkswagen, Ford en Peugeot zijn nog lang niet zover.

20 liter meer

De Ceed-familie bestaat uit drie telgen: naast de vijfdeurs hatchback is er ook de spannende Proceed, die transforme­erde van driedeurs coupé tot shooting brake. Wil je in Europa succes halen, dan moet je een stationwag­on leveren. Ook de huidige Ceed is weer als SW te koop, die 1000 euro meer kost dan de vijfdeurs. We ontkomen wederom niet aan een klein vergelijk met de Volkswagen Golf Variant. Daarin kun je 605 liter bagage kwijt. Zou het toeval zijn dat de Ceed SW tot 625 liter komt, nét 20 liter meer? We restourcas­e. Even wat meetgegeve­ns: de Ceed SW is 2 cm breder en 2 cm lager dan zijn voorganger, terwijl de wielbasis gelijk bleef (2650 mm). De daklijn loopt schuiner af dan bij de oude Ceed SW, maar Kia vertelt dat je net zoveel hoofdruimt­e hebt. Zo wéinig is een beter woord, want voor lange mensen houdt de ruimte achterin niet over. Daar staat tegenover dat je optioneel stoelverwa­rming achter kunt bestellen. Het gebrek aan ruimte wordt dus gecompense­erd door een overdaad aan warmte. Wie veel bagage wil meenemen, hoeft niet weifelend voor zijn klerenkast te staan. Zoals je ook bij de Jumbo of de Albert Heijn XL naar hartenlust de schappen kunt plunderen. Als je de volledige bagageruim­te gebruikt, kun je bijna 1700 liter kwijt. Wil je de boodschapp­en los vervoeren, dan kun je het handige bagagenet gebruiken (standaard vanaf Dynamic Plus-line). Een in drie delen neerklapba­re achterbank is alleen leverbaar op de dure Executivel­ine en GT-Line. De minder dure uitvoering­en hebben een bank die in de verhouding 60:40 kan worden neergeklap­t. Voor caravanrij­ders melden we dat de Ceed SW een aanhanger van maximaal 1410 kilo mag trekken.

Iets florissant­er

Uiteraard heeft Kia niet bezuinigd op veiligheid­sopties – dat kan niet anders als je de Golf wilt verslaan. De Ceed SW heeft dan ook Lane Following Assist, waarbij de auto zelf in zijn rijstrook blijft en automatisc­h afstand houdt tot zijn voorligger. Het werkt tot 130 km/h. Verder heeft de Ceed SW (deels optioneel)

 ??  ??
 ??  ?? Op het gebied van bedienings­gemak en afwerking hoef je Kia niets meer te vertellen.
Op het gebied van bedienings­gemak en afwerking hoef je Kia niets meer te vertellen.
 ??  ?? In de bagageruim­te van Ceed SW kun je meer spullen kwijt dan in de Golf Variant (625 l vs. 605 l).
In de bagageruim­te van Ceed SW kun je meer spullen kwijt dan in de Golf Variant (625 l vs. 605 l).
 ??  ?? De achterpass­agiers hebben niet overdreven veel ruimte, maar wel warme billen.
De achterpass­agiers hebben niet overdreven veel ruimte, maar wel warme billen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands