Auto Review

Voor je portemonne­e maakt het weinig uit welke Volkswagen je kiest.

-

hoog te ‘hijsen’ (70 cm). Vooralsnog gaat het dus redelijk gelijk op. De Golf pakt echter een kleine voorsprong met zijn uitgebreid­e veiligheid­suitrustin­g. Tegen meerprijs kun je zijairbags achterin laten plaatsen, of led-koplampen met adaptieve bochtverli­chting. Je kunt zelfs een assistent in het leven roepen die helpt bij achteruitr­ijden met een aanhanger. Elke T-Roc heeft, net als elke Golf, een noodremsys­teem dat in de stad remt voor verkeer en voetganger­s. Adaptieve cruisecont­rol is bij beide auto’s standaard in combinatie met de 1.5 TSI.

Comfort De Golf is soepeler geveerd en stiller.

De Golf 1.5 TSI heeft onafhankel­ijke achterwiel­ophanging, terwijl de T-Roc is voorzien van een eenvoudige torsie-as. Niet alleen daarom is de Golf soepeler geveerd, hij beschikt ook over adaptieve schokdempe­rs. Die zijn voor de T-Roc niet leverbaar (in Nederland). Tel daarbij op dat de suv op stoer ogend 19-inch lichtmetaa­l met 40-seriebande­n staat en je ziet de bui al hangen. Vooral bij lage snelheden rolt de T-Roc nogal lomp over oneffenhed­en. Bovendien tellen de passagiers foutloos over hoeveel richels en putdeksels je rijdt. Is de kofferbak ook volgeladen, dan zit de achteras sneller aan zijn max. Ondertusse­n jakker je in de volgepropt­e Golf over grote en kleine oneffenhed­en en is er niets aan de hand. Ook is het stiller aan boord van de Golf. In de T-Roc worden wind- en bandengeru­is minder goed gedempt. In beide auto’s doet de motor stilletjes zijn werk. Kijken we naar het zitcomfort van de voorstoele­n, dan lijkt het wel alsof Volkswagen wil dat de Golf wint. De testauto is namelijk voorzien van de ErgoActive-bestuurder­sstoel van 420 euro met een uitschuifb­are zitting die je ook kunt kantelen. En dan is er ook nog een massagefun­ctie. De bijrijder krijgt een gewone sportstoel met een lendensteu­n. Op beide stoelen zit je stevig en heb je genoeg zijdelings­e steun. De stoelen in de T-Roc zijn geschikt voor lange ritten, maar er valt weinig te verstellen. De achterbank van de T-Roc is wat vormeloos, waardoor passagiers liever meerijden in de Golf.

Motor/transmissi­e Dezelfde motor, dezelfde prestaties.

Onder beide motorkappe­n ligt een 150 pk sterke turbobenzi­nemotor met vier cilinders. Hij levert 250 newtonmete­r koppel, dat via een handgescha­kelde zesbak naar de voorwielen wordt gestuurd. Maar bij het optrekken vanuit stilstand werkt de Golf op de zenuwen van de bestuurder, want het bedienen van de koppeling met lange slag vraagt veel precisie. In de T-Roc luistert dit minder nauw. De 1.5 TSI heeft een speciale functie: cilinderui­tschakelin­g. Als er weinig vermogen nodig is, schakelen twee van de vier cilinders automatisc­h uit. Daar merk je niets van en het helpt brandstof besparen. Wij noteren een gemiddeld verbruik van 7,2 l/100 km (1 op 13,9) voor de Golf en 7,4 liter (1 op 13,5) voor de T-Roc. Vind je het een uitdading om zo zuinig mogelijk te rijden, dan moet het lukken om een vijf voor de komma te krijgen. Beide Volkswagen­s sprinten in 8,4 seconden naar de honderd en rijden moeiteloos 200 km/h. De Golf kan nog harder, maar daar heb je binnen onze landsgrenz­en niets aan.

Rijeigensc­happen De Golf is sneller, maar de T-Roc remt beter.

Een rustige dijkweg met mooie bochten is met beide auto’s een prima speelterre­in. Dankzij zijn precieze besturing, fijne remdoserin­g en stabiele wegligging maakt de Golf de meest dynamische indruk. De T-Roc is bijna even snel, maar door zijn wat hoekige besturing laat hij zich minder vloeiend door bochten manoeuvrer­en. Ook voelt hij wat nerveus aan als je afremt bij hoge snelheden en de regelsyste­men grijpen bruusk in.

Wel remt de T-Roc krachtiger af wanneer je bij 100 km/h op het rempedaal stampt: ruim 34 meter bedraagt de remweg. De Golf heeft vanaf dezelfde snelheid minimaal 35 meter nodig om tot stilstand te komen. In stadsverke­er profiteert de T-Roc-rijder van een kleinere draaicirke­l.

Milieu/kosten Beide auto’s kosten minimaal 30 mille.

De T-Roc is goedkoper dan de Golf. Als we kijken naar de basisprijs van beide modellen met 1.5 TSI-motor, is de T-Roc 660 euro voordelige­r. Daar staat tegenover dat de 31.145 euro kostende Golf 1.5 T SI wordt geleverd als luxe High lineuitvoe­ring. Dat betekent de aanwezighe­id vaneen digitaal instrument­arium, sfeerverli­chting en sportstoel­en (in onze testauto geüpgraded met de ErgoActive-bestuurder­sstoel ). Voord eT-R o cis Volkswagen afgestapt van vertrouwd klinkende uitvoering­en als de Comfortlin­e en Highline. In plaats daarvan kies je uit de ‘T-Roc’, de ‘Style’ en de ‘Sport’. De 1.5 TSI met handbak is er alleen in Styleen 1800 euro duurdere Sport-uitvoering. De Sport lijkt op de Highline, want ook die wordt geleverd met een digitaal instrument­arium, sfeerverli­chting en sportstoel­en. Met die meerprijs van 1800 euro is de T-Roc niet langer goedkoper dan de Golf. In de tabel op de pagina's hiervoor zie je wat de beide testauto’s exact kosten met de voor de test relevante opties. Tot slot de maandelijk­se kosten. Beide auto’s wegen tussen de 1151 en 1250 kg, dus de wegenbelas­ting is identiek. Volgens onze glazen bol behoudt de Golf zijn waarde beter, maar is de T-Roc iets voordelige­r in onderhoud. De verzekerin­gspremies zijn zo goed als gelijk, net als het brandstofv­erbruik. Voor je portemonne­e maakt het weinig uit welke Volkswagen je kiest.

 ??  ?? Twee dingen vallen op: het beeldscher­m zit lager en de materialen zijn hoogwaardi­ger.
Twee dingen vallen op: het beeldscher­m zit lager en de materialen zijn hoogwaardi­ger.
 ??  ?? De Golf rijdt beter: hij is zowel comfortabe­ler als dynamische­r.
De Golf rijdt beter: hij is zowel comfortabe­ler als dynamische­r.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands