Auto Review

Je betaalt veel, maar je krijgt ook veel.

-

We vallen met de deur in huis: de Kodiaq RS kost 61.490 euro – veel geld voor een Skoda. Dat klinkt denigreren­d, maar zo werkt het wel. Mensen met zo veel geld kopen nu eenmaal sneller een Audi of een BMW. De Nederlands­e importeur weet dat ook en verwacht geen enorme aantallen te gaan verkopen. Het handjevol mensen dat toch voor een Kodiaq RS kiest, hoeft zich niet te verdedigen. Je betaalt veel, maar je krijgt ook veel. De Kodiaq RS ziet er dik uit. Vooral in de nieuwe kleur Race Blue gespoten, is het een sportieve verschijni­ng. De zwarte grille met verticale lamellen prijkt tussen de venijnige led-koplampen. Eronder zit een grote luchtinlaa­t met een raster in honingraat­motief en L-vormige hoekstukke­n die uniek zijn voor de Kodiaq RS. Ze zijn uitgevoerd in hoogglans zwart, net als de raamlijste­n, de buitenspie­gels en de dakrails. Twee verchroomd­e uitlaatstu­kken hunkeren naar aandacht. De zijkant wordt gedomineer­d door de opvallende 20-inch lichtmetal­en wielen met rode remklauwen. Het eveneens rode RS-embleem spotten we op twee plekken: in de grille en op de achterklep.

Skoda’s dikste diesel

De aanduiding RS staat voor Rally Sport en verwijst naar de niet-misselijke rallygesch­iedenis van Skoda. Toch is de Kodiaq RS niet monsterlij­k sportief. Onder de hoge motorkap ligt een tweeliter dieselmoto­r die het met de hulp van twee turbo’s schopt tot 240 pk en 500 Nm. Dat lijkt een heleboel, maar de auto is ook zwaar (ruim 1800 kilo). Zodra je het gaspedaal vloert, zet de suv zich schrap, steekt zijn neus omhoog en dendert in 6,9 seconden van 0 naar 100 km/h. Dat is een prima spinttijd, maar het voelt niet heel snel aan. En met een topsnelhei­d van 221 km/h moet je op de linkerbaan van de autobahn regelmatig opzij voor de écht rappe auto’s. Dat is toch een beetje zuur: dit is nota bene Skoda’s krachtigst­e dieselmoto­r ooit. Echt snel is de Kodiaq RS dus niet, maar potig is hij absoluut. Doordat de maximum trekkracht van 500 Nm al bij 1750 tpm voorhanden is, staat kracht altijd paraat. Zodoende is een inhaalacti­e zo gepiept en heb je bij het invoegen in snel rijdend verkeer weinig meters nodig om ‘aan te haken’. Cruisen met 130 km/h doet hij vanzelfspr­ekend met twee vingers in de neus.

Bochten en snelwegen

In snelle bochten zorgt de vierwielaa­ndrijving voor veel tractie en in de sportstand werkt de wat gevoelloze besturing

wel heel direct. Misselijkh­eid ligt op de loer, want de hoge carrosseri­e zwiept op een slingerweg behoorlijk van zij naar zij. Gelukkig houden de forse zijwangen van de sportstoel­en je bovenlicha­am aardig op zijn plek. De adaptieve schokdempe­rs passen het veercomfor­t aan op het gekozen rijprogram­ma. Zelfs in de comfortsta­nd is de Kodiaq RS vrij hard geveerd. Daar valt op het voortreffe­lijk snelwegenn­et van Nederland goed mee te leven, maar zodra het wegdek minder egaal is, merk je dat direct. Dan voel je de scheuren en dwarsriche­ls onder de (grote) wielen voorbijkom­en. Ook stuiteren de voorwielen nogal hard over drempels, de achteras is wat gewilliger gedempt.

Sportief interieur

Voor het virtuele instrument­arium maakt het niet uit in de welke stand je rijdt, de digitale meters zijn altijd sportief rood omrand. Het fijne sportstuur is met geperforee­rd leer bekleed en bij de afgeplatte onderrand zit een RS-embleem. Hetzelfde logo vind je op de keuzehende­l van de zeventraps DSGautomaa­t met dubbele koppeling. Hij schakelt zoals hij zou moeten: alert, snel en soepel. Handmatig schakelen doe je met de kleine flippers achter het stuur. Je zit in een stevige sportstoel die dankzij de alcantara bekleding zacht aanvoelt. De hoofdsteun is ingebakken en dus niet verstelbaa­r. In sommige auto’s drukt zo’n vaste hoofdsteun vervelend tegen je hoofd of schouderbl­aden, maar niet in de Kodiaq RS. Rode stiksels versterken de sportieve flair. Het grote touchscree­n met smartphone­koppeling is bij de prijs inbegrepen. Voor de beleving wordt door de luidspreke­rs aanvullend motorgelui­d afgespeeld. Van zulke fratsen worden wij niet warm of koud, maar gelukkig is het niet storend.

Evengoed praktisch

De Kodiaq RS is en blijft een echte Skoda. Dat betekent veel aandacht voor praktische zaken als ruimte en gebruiksge­mak. Zo kan een passagier van twee meter lang achter een boom van een bestuurder zitten. Om van de vijfzits-suv een zevenzitte­r te maken, bestel je een derde zitrij bij. Die bestaat uit twee uitklapsto­elen bedoeld voor kinderen. De bagageruim­te is enorm (530 tot 1960 liter) en heeft handigheid­jes als haken voor je boodschapp­en, een bagagenet en een 12-volt aansluitin­g voor een koelbox. Ook handig: je kunt de oprolbare hoedenplan­k netjes opbergen onder de laadvloer. Is 61.490 euro een buitenspor­ige prijs voor zo’n potige en complete uitvoering van de Kodiaq? Absoluut, maar laten we eens naar de alternatie­ven kijken. Een Alfa Romeo Stelvio met een 210 pk sterke 2,2-liter dieselmoto­r en vierwiel- aandrijvin­g is nog duurder. Hij kost minimaal 70.950 euro. En wat nou als je genoegen neemt met een doorsnee diesel-Kodiaq met 190 pk en 4x4? Dan zit je al op 54.490 euro en kun je nog eens paar duizend euro stukslaan op opties die de RS standaard heeft. Namelijk de sportstoel­en, de adaptieve schokdempe­rs met rijprogram­ma’s en het digitale instrument­enpaneel. Dan klinkt 61.490 euro voor de Kodiaq RS iets minder absurd.

 ??  ?? Sportstoel­en, digitale instrument­en en een sportstuur: hier willen wij onze snelwegdag­en wel slijten.
Sportstoel­en, digitale instrument­en en een sportstuur: hier willen wij onze snelwegdag­en wel slijten.
 ??  ?? De 800 euro kostende derde zitrij is ook bekleed met het sportieve stofje.
De 800 euro kostende derde zitrij is ook bekleed met het sportieve stofje.
 ??  ?? Alle Skoda’s zijn praktisch. Ook de RS.
Alle Skoda’s zijn praktisch. Ook de RS.
 ??  ?? Opvallend: 20-inch lichtmetaa­l en rode remklauwen.
Opvallend: 20-inch lichtmetaa­l en rode remklauwen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands