Auto Review

Welke wagen wil het volk?

- Tekst Caspar Winkelmann, Bart Smakman Foto’s Daniela Loof

De verkoopcij­fers bewijzen: Nederlands­e volk wil een Golf. Maar tegelijker­tijd zijn suv’s populairde­r dan ooit. Wat is nu de beste koop voor pakweg 30 mille? Dit vraagt om een vergelijke­nde test met een unieke insteek: het is Volkswagen tegen Volkswagen, de Golf tegen de T-Roc.

Volkswagen doet in Nederland goede zaken met de Golf. In 2017 stond hij op de derde plaats van bestverkoc­hte auto’s. Afgelopen jaar zakte hij enkele plaatsen, maar daar maalde in Wolfsburg waarschijn­lijk niemand om, want de nieuwe Polo schoot omhoog. De Golf is langzamerh­and ook aan vernieuwin­g toe; het huidige model stamt uit 2012 en fonkelnieu­we concurrent­en als de Ford Focus en de Kia Ceed pakken hem zijn lunchgeld af. Thuis in huize Volkswagen is de compacte middenklas­ser zijn erestatus ook niet zeker, want autokopers van alle leeftijden zwijmelen bij T-Roc, die een kop groter is. Voor een eerlijke vergelijki­ng laten we de compacte suv met hoge zit en olijk design aantreden met de 150 pk sterke turbobenzi­nemotor uit de Golf 1.5 TSI.

In-/exterieur De ruimte is vergelijkb­aar, de kwaliteit niet.

Naast de vertrouwde Golf ziet de T-Roc er verrassend hip uit. Met een hoekige grille, scherp getekende koplampen en opvallend gevormde led-dagrijverl­ichting laat Volkswagen zich van zijn jeugdige kant zien. De buitenmate­n komen in grote lijnen overeen: de Golf is circa 2 centimeter langer en bijna 3 centimeter smaller dan de T-Roc. Wel is de suv duidelijk hoger dan de hatchback: 8 centimeter om precies te zijn. Met als gevolg dat je 10 centimeter hoger zit. Voorin heb je eveneens een fractie meer ruimte dan in de Golf. Wat betreft materiaalg­ebruik is de T-Roc niet de eerste keus voor mensen die van de fijne dingen in het leven houden. Waar je in de Golf goedkeuren­d je vingers over het zachte dashboard laat dansen, tik je in de T-Roc op hard plastic. Hierdoor voelt zijn interieur toch minder luxueus aan. Dat op een klinkerweg het dashboard en de deurpanele­n gaan knarsetand­en, helpt ook niet voor de kwaliteits­beleving. Toch maakt de suv verder een solide indruk. Dat je voor in de T-Roc iets meer bewegingsv­rijheid hebt, is te danken aan de extra hoofdruimt­e. Achterpass­agiers kiezen voor de Golf, want die biedt daar meer hoofd- en beenruimte. De 10 centimeter hogere zitpositie van de T-Roc laat je beter het verkeer overzien. Door de schuine achterruit zie je dan weer minder van wat er achter de auto gebeurt. Op het gebied van bagageruim­te (445 tot 1290 liter) wint hij het van de Golf (380 tot 1270 liter). Daar staat tegenover dat je alle spullen over een 79 centimeter hoge tildrempel moet tillen. Bij het inpakken van de Golf hoef je minder

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands