Auto Review

Van A naar B

Bij de Mercedes B-klasse leek de B voor Braaf te staan. De eerste twee generaties waren niet erg spannend. Dat is veranderd, de B-klasse speelt nu een spelletje ‘Zoek de verschille­n met de A-klasse’.

- Tekst Thomas Geiger, Jaap Peters

Bij de vorige generatie waren de rollen bij de compacte modellen van Mercedes nog duidelijk: de A-klasse is de jonge rebel, de Bklasse de rebel-in-ruste. Zo bedienden ze verschille­nde doelgroepe­n. Niet iedereen wil tenslotte een hippe auto met een onhandig lage instap. Vorig jaar verscheen de nieuwe A-klasse en waren we niet verrast: hij borduurde voort op het design van zijn voorganger. Bij de B-klasse is de verrassing wél groot. Die begint aan zijn tweede jeugd, maar onderschei­dt zich veel minder van de A-klasse. Aan de buitenkant ziet de B-klasse er slanker en sportiever uit dan ooit. Het dak loopt schuiner naar achteren, maar Mercedes zweert dat de ruimte geen ondergesch­oven kindje is geworden. Op de flanken heeft de B-klasse zelfs spiermassa gekweekt. Binnenin flirt de een-na-kleinste Mercedes met de smartphone­generatie en dus kun je naar hartenlust de kleur van de interieurv­erlichting aanpassen en met MBUX (zie kader) spelen. Ook de widescreen­cockpit met twee grote schermen heeft zijn weg naar de B-klasse gevonden.

Niet goedkoop

te dan zijn voorganger. Het zicht rondom is bovendien beter dan in de A-klasse. Dat mag ook wel, want je betaalt gemiddeld zo’n 3000 euro meer voor een B. De 9 centimeter hogere zitpositie is bij de prijs inbegrepen. De A-klasse werd gepresente­erd als een sportieve auto en ook bij de B-klasse heeft Mercedes die ambities. Raar eigenlijk: hoewel de adaptieve schokdempe­rs een sportstand hebben, is het zwaartepun­t te hoog om sportief rijden leuk te maken. In plaats daarvan kun je beter rustig toeren, wat het merendeel van de doelgroep ook zal doen. Want een B-klasse heb je niet voor minder dan 36.357 euro (B 180) en dat is voor die zo gewenste jonge koper veel te duur.

Even nagelen

De 1,3-liter instap-benzinemot­or van de B 180 is goed voor 136 pk. De goedkoopst­e diesel is de B 180 d (116 pk) en kost 40.378 euro. Mercedes levert ook een tweeliter turbodiese­l met 150 of 190 pk. Deze motor voldoet al aan de uitstootem­issies voor 2020 en is een van de schoonste dieselmoto­ren ooit ontwikkeld. Hij nagelt bij de koude start nog een beetje, maar eenmaal op temperatuu­r is de 190 pk sterke diesel fluisterst­il. Toch worden de oude deugden niet vergeten: de B-klasse biedt meer beenruim- Het koppel van 400 Nm is ruim voldoende om vlot vooruit te komen. De sprint naar 100 km/h is in 7,2 tellen gepiept en de topsnelhei­d ligt op een respectabe­le 234 km/h. De achttraps transmissi­e met dubbele koppeling werkt mee aan de vlotte prestaties. Zuinig is hij ook: in theorie kun je 22,7 kilometer op één liter diesel rijden. Comfort is een van de speerpunte­n bij de nieuwe B-klasse. Daarom heeft de B, net als de A-klasse, speciale programma’s voor klimaatbeh­eersing, muziek, stoelmassa­ge en sfeerverli­chting, die zich automatisc­h aan je gemoedstoe­stand aanpassen. Op lange afstanden

wordt de ergonomie van de stoel steeds weer opnieuw automatisc­h ingesteld, wat in de praktijk erg goed werkt.

Verschuifb­are achterbank

Mercedes maakte werk van een rijke veiligheid­suitrustin­g. De B-klasse beschikt nu over systemen die de aanzet geven tot autonoom rijden op de snelweg. Handiger voor ons is dat je bij het uitstappen wordt gewaarschu­wd voor fietsers die van achteren naderen – we zijn benieuwd of het systeem in de binnenstad van Amsterdam op tilt zal slaan. Wie maximaal wil profiteren van de flexibilit­eit van de B-klasse, moet even geduld hebben. De auto is pas in de zomer beschikbaa­r met een in drie delen neerklapba­re achterbank, die bovendien 14 centimeter kan worden verschoven. De B-klasse is minder sportief dan de A-klasse, maar minder saai dan de oude B-klasse. Met zijn mogelijkhe­den op online gebied is hij een van de modernste auto’s, bovendien is hij veel praktische­r dan een A. Voor wie de B-klasse nog steeds te saai vindt, hebben we goed nieuws: Mercedes werkt aan een nieuwe GLA en belooft dat dit model bijzonder spannend zal worden.

De B-klasse is minder sportief dan de A, maar minder saai dan de oude B.

 ??  ??
 ??  ?? Mercedes-stijl: twee grote beeldscher­men, drie grote ventilatie­roosters.
Mercedes-stijl: twee grote beeldscher­men, drie grote ventilatie­roosters.
 ??  ?? Laat ze maar schuiven: een verschuifb­are achterbank is halverwege 2019 leverbaar.
Laat ze maar schuiven: een verschuifb­are achterbank is halverwege 2019 leverbaar.
 ??  ?? De B-klasse ziet er niet meer zo braaf uit als vroeger.
De B-klasse ziet er niet meer zo braaf uit als vroeger.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands