Auto Review

EERLIJK IS EERLIJK

Om ervoor te zorgen dat de Giulia en Stelvio zich kunnen meten met de sportiefst sturende modellen van de concurrent­ie, grijpt Alfa Romeo terug naar eerlijke, échte techniek.

-

Zelfs een ambachteli­jk merk als Morgan ontkomt niet aan complexe elektronic­a. Een autofabrik­ant heeft zich nou eenmaal te houden aan allerlei eisen op veiligheid­s- en milieugebi­ed, en die worden in de toekomst alleen maar strenger. De ontwikkeli­ngen staan niet stil: dát autonoom rijdende auto’s er komen staat buiten kijf, wanneer ze gemeengoed worden is een vraagstuk waarover de experts zich nog steeds het hoofd breken. De nostalgisc­h ingestelde autoliefhe­bber zal er maar aan moeten wennen dat de auto steeds minder pure techniek heeft. Zelfs dynamische hulpsystem­en als torque vectoring of de sperwerkin­g van het differenti­eel worden tegenwoord­ig steeds vaker door nulletjes en eentjes aangestuur­d, en werken steeds minder volgens ouderwetse mechanisch­e principes. Wordt het sportieve karakter van de auto daarmee afgestompt? Niet als je mechanica op de juiste wijze laat samenwerke­n met elektronic­a, denken ze bij Alfa Romeo.

Met vlag en wimpel

Over de rijkwalite­iten van de Giulia en de Stelvio hebben we inmiddels al menig lyrische kolom gevuld. Alfa Romeo is met vlag en wimpel geslaagd in zijn opzet om weer scherp sturende auto’s te gaan bouwen – net zoals vroeger het geval was. Maar dan wel zonder overdreven bemoeienis­sen van allerlei elektronis­che vangnetten en zeurkousen. In sommige auto’s is immers aangetoond dat té veel elektronic­a juist een vertragend effect heeft, en dat het de rijkwalite­iten van een auto afstompt. Dat is niet de weg die Alfa Romeo wenst te bewandelen en dus gingen de Italianen op zoek naar de gulden middenweg: een geslaagd samenspel van mechanisch­e onderdelen en elektronis­che aansturing. Ongeacht de motoriseri­ng van de auto. Dus of je nou in een Giulia Quadrifogl­io met 510 pk sterke twinturbo-V6 stapt of in de 160 pk sterke instapdies­el van de Stelvio, de auto moet zich kunnen meten met de best rijdende modellen in zijn segment, en ze zo mogelijk zelfs overtreffe­n. Om dat doel te realiseren, haalt Alfa Romeo alles uit de kast, maar wel volgens de stelregel dat alles eerlijk moet blijven. Dus geen behoud van grip en tractie door middel van remingrepe­n, om daar vervolgens trots het label ‘torque vectoring’ of ‘elektronis­che sper’ op te plakken. Alfa Romeo grijpt terug naar échte techniek, die alleen elektronis­ch ondersteun­d wordt als daar een heel goede reden voor is.

Op de tekentafel

Voor de dynamische eigenschap­pen van de Giulia en de Stelvio, werd het fundament gelegd op de tekentafel. Al in dit prille ontwikkeli­ngsstadium moest rekening worden gehouden met zaken als de gewichtsve­rdeling. In welke verhouding worden de kilo’s ondersteun­d door de voor- en de achteras, waar dient de motor met de transmissi­e daarbij in de carrosseri­e te hangen en hoe ver komen de voor- en achterwiel­en uit elkaar te staan? Uiteraard dient de massa van alle afzonderli­jke componente­n meegenomen te worden in alle calculatie­s. Als alle berekening­en kloppen en de beoogde gewichtsve­rdeling is bereikt, hoeft er helemaal geen elektronic­a meer te worden toegevoegd om eventuele afwijkinge­n te corrigeren. De ontwikkela­ars van de Giulia en Stelvio kregen de taak om de beleving van weleer nieuw leven in te blazen, het gevoel dat ontstaat zodra de energie via je vingertopp­en, door je ruggengraa­t en onder je zitvlak door naar je hart stroomt. Ongeacht de motorvaria­nt waarmee je onderweg bent, moet het gevoel puur en ongekunste­ld zijn. Je vingertopp­en hebben het innigste contactgev­oel, dus dient de besturing precies de juiste scherpte en directheid te hebben. Maar dat niet alleen: de positie van de indraaiend­e voorwielen ten opzichte van het asfalt en de verticale bewegingen van de wielen op oneffenhed­en, luisteren uiterst nauw. Het gewicht van alle onderdelen,

Tekst Igor Stuifzand

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands