Auto Review

Autospotte­n op de Veluwe

- Tekst Bart Smakman Foto’s Igor Stuifzand

Subaru: “Als rijden nog leuker zou zijn, zouden we entreegeld moeten vragen.”

Volvo en veiligheid worden vaak in één adem genoemd. Subaru heeft veiligheid ook hoog in het vaandel staan, maar die associatie blijft niet zo plakken bij de mensen. Het Japanse merk hamert er wel op, ontdekken we als we de XV ophalen bij de Subaru-dealer. Een twee meter hoge banner midden in de zaak verkondigt hun eerste pijler: Veiligheid. Rijplezier komt op de tweede plaats en heeft zijn eigen banner: “Als rijden nog leuker zou zijn, zouden we entreegeld moeten vragen.” Grappig. Op de banner over veiligheid is geen ruimte voor joligheid. De serieuze boodschap is drieledig: Subaru’s zijn veilig dankzij het stijve chassis, de aanwezige veiligheid­ssystemen en de standaard vierwielaa­ndrijving waarmee je in de zwaarste condities veilig rijdt en de controle behoudt. We knikken instemmend en nemen de sleutels in ontvangst. Volvo heeft een visie en die heb je vast al eens gehoord of gelezen: vanaf 2020 zal niemand overlijden of ernstig gewond raken in een nieuwe Volvo. Dat is voor een deel te danken aan systemen zoals adaptieve cruisecont­rol en Pilot Assist, maar Volvo vindt dat autonoom rijden ronduit onmisbaar is om de wegen veiliger te maken. Dankzij de vele camera’s, sensoren, radar en lasers kun je met vertrouwen het rijden aan de auto overlaten. Het is alsof ze bij Volvo een ingeving hadden: “Weet je wie veel brokken maken? Mensen. Dat moet nu maar eens afgelopen zijn.” Bij Volvo breekt de tijd aan van de automatisc­he piloot.

Waar voor je geld

Met 40.000 euro op zak kun je bij beide merken zakendoen. Bij Subaru neem je plaats in het topmodel van de XV, terwijl de Volvo-dealer je meewarig de sleutels van een XC40 in basistrim overhandig­t. De prijslijst van de XV begint bij 31.995 euro voor de 1.6 met 114 pk in Pure-uitvoering. Deze versie heeft vierwielaa­ndrijving, zoals de banner belooft. Eveneens standaard zijn de automatisc­he versnellin­gsbak (CVT) en adaptieve cruisecont­rol. Dat werkt met behulp van twee camera’s achter de voorruit. Het EyeSight-systeem gebruikt die camera’s ook voor het noodremsys­teem en de spoorassis­tent. Vervolgens kun je upgraden naar Comfort (led-koplampen met bochtverli­chting) en Luxury (TomTom-navigatie, dodehoekwe­ergave) om uiteindeli­jk uit te komen bij de Premium. Die voegt drie luxezaken toe: een elektrisch verstelbar­e bestuurder­sstoel, een glazen schuifdak en leren bekleding met oranje stiksels. Ondertusse­n staat de rekenmachi­ne op 38.995 euro. Tover nog eens 700 euro tevoorschi­jn en de 1.6 wordt verruild voor een 156 pk sterke 2.0. De XV krijgt dan ook 18-inch lichtmetaa­l aangemeten. Lang verhaal kort: voor 40 mille koop je de krachtigst­e en compleetst­e Subaru XV. Een gesprek met de Volvo-dealer verloopt heel anders. Het begint met een beetje afdingen, want 40.000 euro aan spaargeld is iets te weinig voor een XC40. Je kunt kiezen uit een heleboel combinatie­s van motoren en uitvoering­en,

De een zie je zelden, de ander verovert Nederland. Wat dat betreft zijn de Subaru XV en de Volvo XC40 tegenpolen. Maar beide automerken ‘denken’ hetzelfde: ze gaan prat op veiligheid, houden van de letter X en vragen 40.000 euro voor hun compacte suv. Op de Hoge Veluwe spotten we de overeenkom­sten en de verschille­n.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands